Tujina

'Iskali bomo kompromis'

Priština, 12. 08. 2007 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
5

Če se bodo Srbi in kosovski Albanci strinjali, lahko pride tudi do delitve ozemlja, je sporočila diplomatska trojka.

Po pogovorih s predstavniki kosovskih Albancev so člani trojke kontaktne skupine za Kosovo, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija in EU, v Prištini sestali še s kosovskimi Srbi. Slednji so po lastnih besedah na srečanju dobili zagotovila, da bodo iskali kompromisno rešitev za prihodnji status Kosova. Diplomatska trojka je sicer sporočila, da ne izključuje delitve ozemlja, če se bosta obe strani strinjali.

Diplomatska trojka s kosovskim premierjem Cekujem
Diplomatska trojka s kosovskim premierjem Cekujem FOTO: Reuters

Po pogovorih s predstavniki trojke je predstavnik Srbske liste za Kosovo Oliver Jovanović povedal, da ne bo prejudiciranja statusa in de facto ne bo omejitve rokov. Trojka bo po 120 dneh predstavila svoje poročilo, vendar to ne pomeni konca procesa. Jasno je, da bo ta proces trajal. Ob tem je Jovanović izrazil upanje, da bo prišlo do zbližanja stališč, saj v nasprotnem primeru ne bo ne kompromisa ne rešitve kosovskega vprašanja.

Trojka je po sobotnih pogovorih v Prištini sporočila, da v okviru nadaljnjih pogajanj o usodi Kosova ne bo predstavljala svojih predlogov, ampak vztraja pri doseganju soglasja med Beogradom in Prištino. "Nismo tu, da predlagamo, tu smo, da iščemo soglasje. Strinjali se bomo s tistim, za kar se bosta dogovorili obe strani," je napovedal ameriški član trojke Frank Wisner.

Ruski član trojke Aleksander Bozan-Harčenko pa je izpostavil, da mora vprašanje prihodnjega statusa Kosova ostati v okviru Varnostnega sveta ZN. Wisner je ob tem še pojasnil, da se je z obiskom v Beogradu in Prištini "odprl nov krog pogovorov o statusu Kosova".

Nobena stran noče popustiti

Na pogovorih so tuji diplomati naleteli predvsem na trdno stališče kosovskih Albancev. Predsednik Fatmir Sejdiu jim je v imenu pogajalske skupine predal platformo Prištine, ki med drugim jasno določa, da "je neodvisnost Kosova politična volja kosovskega prebivalstva in ni predmet pogajanj" ter da "je ozemeljska celovitost Kosova nedotakljiva" in se o njej prav tako ne bodo pogajali. Obenem je Sejdiu napovedal uresničitev načrta posebnega odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija, ki predvideva nadzorovano neodvisnost Kosova.

Trojka je v petek na podobno trda stališča naletela tudi v Beogradu: da je nujno spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije, da mora biti prihodnja rešitev glede statusa Kosova v skladu z Ustanovno listino ZN ter da je Ahtisaarijev načrt mrtev in ne more biti osnova za nova pogajanja.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kramar_jmdt@siol.net
13. 08. 2007 11.18
Če bo Kosovo postalo samostojno,se bo kasneje priključila ALBANIJI Zato Kosovo mora ostati v okviru Srbije.
Uroš S.
12. 08. 2007 23.33
GOSO - Da je paradoks se vecji, Srbija meji na Albanijo, Kosovo meji na Albanijo. ------------------------------- Albanija 2 bo mejila na Albanijo1. Dobili bomo se eno muslimansko drzavo, druzbo, v Evropi.
?ri?ek
12. 08. 2007 22.59
Jaz dam JJ za znak dobre volje..... Da ga pojejo! P.s. 1 Pa pazite, jaz sem pravokator (plača), jutri pa sova na vratih! P.s.2 PB tebi se ni nič za bat, ma gozd dolge veje, pa še vse živali... veverive, volkovi, medvedi, miške,... so na naši strani!
goso
12. 08. 2007 22.07
Mal tega ne razumem. Sej Albanci že imajo svojo državo. Zakaj naj bi imeli kar dve? Saj mamo Slovenci tud samo eno državo.
Uroš S.
12. 08. 2007 18.39
Kako so lahko odlocno za neodvisnost ce do sedaj se nikoli v zgodovini ni bilo taksnega primera, saj vendar negira do popolnosti vsa temeljna nacela evropskega mednarodnega prava na katerem sloni razvitost evrope in po akterem se loci od preostalega muslimanskega sveta.