Tujina

Iskala ju bo nemška BND

Berlin/Beograd, 22. 06. 2006 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agenti nemške obveščevalne službe naj bi se na prošnjo srbske vlade podali na lov za Mladićem in Karadžićem.

Srbski zunanji minister Vuk Drašković je za nemški časnik Freie Presse povedal, da se želi srbski predsednik Vojislav Koštunica srečati z nemško kanclerko Angelo Merkel. Tema pogovora bi bila pomoč pri iskanju vojnih zločincev Ratka Mladića in Radovana Karadžića.

Osumljena vojnih zločinov in hudodelstev na območju nekdanje Jugoslavije Radovan Karadžić (levo) in nekdanji general bosanskih Srbov Ratko Mladić.
Osumljena vojnih zločinov in hudodelstev na območju nekdanje Jugoslavije Radovan Karadžić (levo) in nekdanji general bosanskih Srbov Ratko Mladić. FOTO: Reuters
Predsednik srbske vlade Vojislav Koštunica
Predsednik srbske vlade Vojislav Koštunica FOTO: Reuters

Drašković je v pogovoru za časnik omenil možnost sodelovanja nemške obveščevalne službe BND pri iskanju obeh domnevnih zločincev. Prepričan je namreč, da bi bila ta služba bolj učinkovita in uspešna.

Mladića in Karadžiča išče haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Tožilstvo ju bremeni hudodelstva med vojno v nekdanji Jugoslaviji. Med drugim sta odgovorna za poboj prebivalcev Srebrenice.

V razmerju do Evropske unije se je Srbija znašla v izolaciji, ker osumljencev še vedno ni izročila haaškemu sodišču. EU bo pristopna pogajanja s Srbijo začela šele, ko se bosta Mladić in Karadžić znašla v priporu.

V začetku maja je evropski komisar za širite Olli Rehn sporočil, da Evropska komisija prekinja pogajanja o pridružitvenem sporazumu z Beogradom.

"Obdobje špekulacij se je izteklo, zdaj je čas za dejanja," je dejal Rehn. Srbija mora po mnenju komisije pokazati, "da ni nihče nad zakonom in da se mora vsak, ki je obtožen hudih zločinov, predati pravosodju".

Haaška tožilka Carla del Ponte
Haaška tožilka Carla del Ponte FOTO: Reuters

Bruselj je za izročitev generala Mladića postavil ultimat, ki se je iztekel konec aprila.Vodja tožilstva ZN Carla del Ponte je srbskim oblastem očitala, da so zavajale haaški tribunal. Po njenih trditvah so nekdanjega srbskega generala Mladića skrivali v okolici Beograda in ga vsakodnevno premeščali iz enega skrivališča v drugo. "Vlada v Beogradu bi lahko Mladića že zdavnaj lahko prijela", je povedala tožilka.

Predsednik srbske vlade Koštunica je obtožbe zavrnil, češ da naj bi se Mladić že nekaj časa skrival sam, mreža njegovih podpornikov pa naj bi bila razbita. Srbska vlada naj bi "storila absolutno vse, kar je v njeni moči". Ob tem je Koštunica pozval nekdanjega srbskega generala, naj se preda.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.