Tujina

Irski referendum ne bo ustavil širitve

Koebenhavn, 03. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vnovični irski "ne" pogodbi iz Nice, ki pripravlja EU na prihod novih članic, ne bo ustavil širitve unije, saj je moč vedno najti alternativne rešitve. Tako meni Valery Giscard dEstaing, predsednik evropske konvencije, ki se je na Danskem srečal s premierom Rasmussenom.

Valery Giscard d'Estaing in danski premier Anders Fogh Rasmussen
Valery Giscard d'Estaing in danski premier Anders Fogh Rasmussen FOTO: Reuters

Pri tem je opozoril na dejstvo, da imajo nekatere članice unije, denimo Velika Britanija, Švedska in Danska, na področju gospodarske in monetarne unije individualne opt-out klavzule.

Tudi za Irce bi bilo moč zagotoviti specifično rešitev, če bi ti na predvidenem jesenskem vnovičnem glasovanju ratifikacijo pogodbe iz Nice spet zavrnili, je dejal predsednik konvencije. DEstaing sicer ni neposredno potrdil, da bi to pomenilo vključitev tistih določil pogodbe, ki so nujno potrebne za izvedbo širitve, v pristopne pogodbe.

"Znašli se bomo v pravno težkem položaju, ki pa ga lahko po mojem mnenju obvladamo," je po srečanju z danskim premierom Andersom Foghom Rasmussenom, katerega država je 1. julija za pol leta prevzela krmilo EU, povedal d'Estaing.

Zasilnega izhoda ni, pravi Prodi

Predsednik Evropske komisije Romano Prodi pa je glede posledic vnovične zavrnitve pogodbe na širitev EU nekoliko drugačnega mnenja: "Načrt B oziroma nekakšen zasilni izhod ne obstaja. Če se bodo irski prebivalci odločili za blokado širitve, nimamo alternative in ravno zato je referendum tako zelo pomemben. Upam, da bodo volivci glasovali "za," ker se zavedajo, kako zelo je to pomembno," je v ponedeljek ob obisku v Koebenhavnu poudaril Prodi.

Prodi pravi, da zasilnega načrta ni
Prodi pravi, da zasilnega načrta ni FOTO: Reuters

Kot je znano, so Irci pogodbo iz Nice, ki bi morala biti v skladu z načrtom EU dokončno ratificirana pred iztekom letošnjega leta, na prvem referendumu junija lani zavrnili s 54 odstotki glasov. Temu je botrovalo zlasti nezadovoljstvo volilcev glede določil pogodbe o razvijanju evropske obrambe, medtem ko naj bi bili Irci širitvi večinoma naklonjeni. Vlada je zato pred dnevi začela kampanjo za uspeh vnovičnega glasovanja, objavila pa je tudi besedilo za "ponovitveni" referendum, v katerem je ustavno zagotovilo, da Irska ne bo sodelovala v skupni evropski obrambi, razen če bi se drugače z referendumom odločili volilci sami.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA