Tujina

Irski med 80 in 90 milijardami evrov pomoči

Dublin, 21. 11. 2010 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Irska, ki jo je močno finančno oslabila svetovna gospodarska kriza, je EU zaprosila za finančno pomoč. Finančni ministri so njeno prošnjo odobrili, strinjata se tudi Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad.

Anglo-Irish banka
Anglo-Irish banka FOTO: Reuters

Irska je preko telefonske konference finančnih ministrov EU zaprosila za finančno pomoč EU, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Irski premier Brian Cowen je dejal, da so finančni ministri članic EU to prošnjo odobrili, po njegovih besedah pa bodo o višini pomoči še tekla pogajanja. Hkrati je napovedal, da bo njegova vlada objavila proračunski načrt za prihodnja štiri leta, ki naj bi vključeval prestrukturiranje bančnega sektorja.

V telefonski konferenci je sodeloval tudi slovenski minister Franc Križanič. Govorili so predvsem o tem, kako aktivirati sistem za zagotavljanje stabilnosti evra, za vzpostavitev katerega se je Unija dogovorila maja. Konkreten dogovor o pomoči je pričakovati na izrednem srečanju evroskupine v prihodnjih dneh. Sodelovali so tudi ministri Švedske, Danske in Velike Britanije, ki sicer niso članice območja evra, a so pripravljene pomagati Irski.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je povedal, da so finančni ministri EU pozdravili prošnjo Irske za finančno pomoč Evropske unije in IMF, saj bo ta ohranila stabilnost evra. Podrobnosti za pomoč bo po njegovih besedah pripravila skupina strokovnjakov Evropske komisije, Evropske centralne banke in IMF. Dodal je še, da pomoč ne bo presegla vsote 100 milijard evrov. Agencija Reuters navaja besede neimenovanega vira iz Evropske unije, ki je dejal, da bo višina pomoči med 80 in 90 milijardami evrov.

Nemški zunanji minister Wolfgang Schäuble je po telefonski konferenci ministrov evroobmočja dejal, da se o višini pomoči za zdaj še niso dogovorili. Hkrati je zanikal bojazni, da bi se lahko kriza razširila tudi na države z visokim proračunskim primanjkljajem, kot sta Portugalska in Španija. Po besedah slovaškega finančnega ministra Ivana Mikloša pa so ministri potrdili prošnjo Irske in bo tako lahko dobila potrebno finančno pomoč.

Diplomatski viri so sporočili, da naj bi pomoč Irski dokončno potrdili finančni ministri na izrednem zasedanju, ki ga bodo verjetno pripravili že v prihodnjih dneh.

Evropska centralna banka je medtem sporočila, da pozdravlja prošnjo Irske za pomoč. Gre za zagotavljanje finančne stabilnosti za vso EU in evroobmočje, so sporočili iz banke. "Prepričani smo, da bo ta program prispeval k stabilnosti irskega bančnega sistema," so še zapisali.

Mednarodni denarni sklad je prav tako pripravljen pomagati z večletnim posojilom. "Skupina IMF, ki je trenutno zaradi dogovorov tehnične narave na Irskem, bo naglo začela pogovore z irskimi oblastmi, Evropsko komisijo in Evropsko centralno banko glede ekonomskega programa," je povedal Upravni direktor IMF Dominique Strauss Kahn.

Irska v težavah zaradi krize

Danes je irski finančni minister Brian Lenihan svoji vladi predlagal, da Evropsko unijo, Evropsko centralno banko in IMF zaprosi za finančno pomoč. Irska ima namreč velike težave s stabilizacijo finančnega sektorja, ki se je zaradi poka nepremičninskega balona in številnih slabih naložb v času finančne krize znašel tik pred propadom, država pa je zanj že namenila milijarde evrov.

Konec septembra so v Dublinu razkrili, da bo morala Irska letos za reševanje bančnega sektorja nameniti še 12 milijard evrov, zaradi dodatnih stroškov za reševanje javnofinančnega sektorja pa bo irski javnofinančni primanjkljaj letos dosegel okoli 32 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Irska ima trenutno za okoli 19 milijard evrov proračunskega primanjkljaja. Časopis Sunday Times ocenjuje, da bo paket ukrepov za vzpodbujanje okrevanja irskega gospodarstva skupaj stal okoli 120 milijard evrov. To je nekaj podobnega kot pri Grčiji, ki bo v treh letih za okrevanje porabila okoli 110 milijard evrov. A irski finančni minister pravi, da številka ne bo trimestna. Po poročanju agencije Reuters naj bi Irska zaprosila za od 45 do 90 milijonov evrov pomoči. Končna številka naj bi bila odvisna od tega, ali bodo s tem denarjem reševali le bančni sektor ali morda tudi javnofinančni primanjkljaj.

O pomoči Irski Pahor govoril z Junckerjem

Že včeraj je slovenski premier Borut Pahor o finančni pomoči Irski govoril s šefom skupine držav v območju evra Jean-Claudom Junckerjem. "Imel sem daljše in izčrpno srečanje z Junckerjem. Tega ne bom skrival, ker bo to verjetno treba pojasniti v začetku prihodnjega tedna," je poudaril premier. "Imela sva zelo poglobljen pogovor o tem, kaj se dogaja zdaj in kaj se utegne zgoditi," je še pojasnil.

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mamica55***
23. 11. 2010 07.21
@picajzel 22.11. 7:51 Je to pomoč ali posojilo? To je prihvatizacija EU miljard ojrov . . .
mamica55***
23. 11. 2010 07.14
Našim napakarjem naj ponudjo, boste vidl kako bojo vse zase pobasal . . .
kawboy
23. 11. 2010 07.03
Mi smo že sami preveč zadolženi, da bi lahko pomagali še ostalim državam, ki imajo boljši standard kot pa mi. Se vam ne zdi, kaj bi nas radi do smrti zadolžili, na koncu bomo pa tudi mi bankrotirali, če slučajno ne bodo te države vrnile denarja. V kaj se spuščate in kaj delate? Država nima niti dovolj denarja za brezplačno pravno pomoč, vi pa o nekih garancijah in poroštvih. A živite na luni? Pozivam Pahorja ter vse ostale, da takoj in nepreklicno odstopite in to v IMENU LJUDSTVA. Podpiramo samo tiste banke, ki bodo založile in posodile denar one so se zagarantirale in ne bodo v izgubi , mi pa.
Important notice
22. 11. 2010 21.06
Bodo res vse pokradli kar se še pokrasti da???? Zraven se bodo pa zgovarjali na ne vem kakšne pomoči! Matr smo bogati! Toliko imamo, da kar talamo okrog, ker ne vemo več kam z denarjem! A še kdo kaj potrebuje? Vsi bodo dobili vse, samo da ne bo ostalo doma!¨ V oči nas gledajo in nam pobirajo denar! Mi moramo pa to brezmočno gledati! Tudi trudijo se ne več ničesar prikriti! Zraven pa pojejo: KAJ NAM PA MORETE, MORETE, MORETE, KAJ NAM PA MORETE, ČE SMO SI VZEL!
blingbling3
22. 11. 2010 12.16
Haha za Irce mamo za EP v košarki pa ne k je pravi drobiž proti temu :D
Slo.pogreb
22. 11. 2010 07.56
picajzl To je zelo jasno , ta denar je podarjen in nic drugega
Slo.pogreb
22. 11. 2010 07.55
rumburak 22.11.2010, 07:14 Pa ne sam bogatejsi , NOBENI!!!!!!!! NITI CENTA !!!!!!!!!!!!! Ce je kaka drzava v stiski oziroma rabi pomoc jim lahko posljemo pomoc v hrani ter materialu da ne bodo rekli da smo necloveski samo dnara pa ze nimamo za razmetavat
picajzel
22. 11. 2010 07.51
Je to pomoč ali posojilo???? Pri nas ni jasne razmejitve med pomočjo in posojilom...
Dejan Zajebancije
22. 11. 2010 07.14
ALO, ALO PAHORČEK!!! Da ne bi slučajno niti centa več dal kaki drugi državi, ki ima veliko višji standard kot pa je pri nas!! Najprej pri nas uredi zadeve, potem pa bomo dajali drugim, a ne bogatejšim od nas!!!
alexx4
22. 11. 2010 06.40
Kaj, če bi še mi zaprosili za kakšnih 100 milijard, da si malo popravimo standard, tega denarja itak ne bo nihče vračal.....
chicago.bears
22. 11. 2010 04.37
jaz vidim da v sloveniji se ni krize ce vsem dajamo
Simon Stegel 1
22. 11. 2010 01.56
Pa tako velika usta so imeli tile Irci.....
a-rod
22. 11. 2010 00.30
nimate za bureka khm za guinessa :D
cepec22
22. 11. 2010 00.18
Kar pomagajmo, saj bodo prisli k nam na pogreb in odnesli se tisto kar bo ostalo. Grkom smo "dali', saj to ni tesko. Ko bomo sami v problemih bomo dobili nazaj lepe besede. Samo, da se bo vlada dobro zapisala drugim!!
12345s
21. 11. 2010 23.57
Nam bo pomagala Hrvaška.
Follow me
21. 11. 2010 23.50
Če smo dali Grčiji 384mio bomo lahko Irski dali 300mio. Sploh ni problema za našo državo dat, večji problem se bo pojavu zahtevat to nazaj. Potem zaprosita še Španija in Portugalska in gre EU v 3PM on nobeden ne bo nič vračal.
yarrick
21. 11. 2010 23.28
@Martian 21.11.2010, 23:20 Ja seveda :D. Bomo dali toliko notri da bo ime slovenije VEČNO vklesano v spomenik slave evropske unije. šalo na stran, tvoj komentar me je nasmejal.
Martian
21. 11. 2010 23.20
Grim_reaper če bo v tistem skladu zmanjkalo denarja,bomo pa slovenci založili..ni blema
pravicnez@gmail.com
21. 11. 2010 23.19
Vse krize so sprogramirane, nič ni naključno. Prihajajo iz bank, iz smeri čez Lužo. Njihov cilj je oslabiti EU na način, da države pahnejo v upniško-dolžniški odnos, kjer so potem obresti tiste, ki izčrpujejo državo in s tem državljane. Najprej naredijo krizo, potem pa radodarno "pomagajo" s krediti in država je pečena.
HC85
21. 11. 2010 23.16
Tonček Balonček21.11.2010, 22:52 0 Ponosen sem, da komunistična država rešuje katoliško in kapitalistično Irsko, pravoslavno bivšo kraljevino Grčijo in še koga! gre za zgodovinske precedense, krej je kapitalizem očitno postal sistem, ki črpa od komunistov! A zdaj so pa Irci brez praškov in banan? Tonček Balonček21.11.2010, 23:06 0 Očitno tudi Irsko, Grčijo. Portugalsko, baltske tigre, Španijo itd. vodijo neki Pahorji in nesposobneži. Zahtevajmo predčasne volitve v vseh državah, ki rabijo pomoč nesposobne slovenske vlade. A si sploh lahko predstavljamo, kao bi šele pomagali, če bi vlado še vedno vodil janša in bi bili slovenci svetilnik Evrope? Imeli bi že 130 patrij, lovska letala in financirali bi obstoj vse Unije. Kljub temu, da se velikokrat s tabo ne strinjam, pa morem priznati, da imaš dober smisel za humor in se mnogokrat nasmejim tvojim prispevkom........super so..... :D