Tujina

Iraški šiiti romajo v Karbalo

Washington/Bagdad, 22. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Več sto tisoč romarjev šiitske večine v Iraku se je, prvič po 25 letih, udeležilo verskih slovesnosti v svetem mestu Karbala. Blizu Karbale pa so ujeli tudi enega najvišjih članov iraškega režima Mohameda al Zubajdija, znanega po vzdevku morilec šiitov.

Z Zubajdijevo aretacijo se je število aretacij najvišjih predstavnikov iraškega režima povzpelo na osem.

Mohamed Hamza al Zubajdi je 18. na seznamu 55 najbolj iskanih članov iraškega režima in hkrati tudi eden izmed deveterice, vključno s Sadamom Huseinom, ki jim ZDA nameravajo soditi zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, čeprav se je pred dvema letoma umaknil iz javnega življenja. Zubajdi, sicer šiit, ki je bil premier (1991-1993) in namestnik predsednika vlade (1994-2001) ter poveljnik regije osrednji Evfrata (1998-2000), je bil med drugim ena ključnih osebnosti v krvavem zatrtju upora šiitske večine po iraškem porazu v zalivski vojni leta 1991. Takrat je umrlo več deset tisoč ljudi, Zubajdi pa je dobil ime "šiitski morilec".

Zubajdi je bil eden najbolj brutalnih članov režima in je preživel več poskusov atentatov, iraška opozicija pa ga bremeni tudi odgovornosti za umor ajatole Mohameda Sadeka Al Sadra in njegovih dveh sinov v svetem mestu Nadžaf leta 1999. Bil je eden izmed najbolj osovraženih oseb nekdanjega režima, je dejal predstavnik Iraškega nacionalnega kongresa s sedežem v Londonu Hajder Ahmad.

Šiitsko romanje v Karbali

Šiitom pod prejšnjo oblastjo romanje ni bilo dovoljeno (Foto: Reuters)
Šiitom pod prejšnjo oblastjo romanje ni bilo dovoljeno (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V Karbali so se začele dvodnevne sklepne verske slovesnosti šiitov. Gre za prvo romanje po 25-ih letih, saj ga iraški režim ni dovoljeval. V Karbalo so se peš napotili iz vseh predelov Iraka. Pričakujejo, da naj bi se do jutri zbralo več milijonov vernikov. Šiiti so večinsko prebivalstvo Iraka, v Karbali pa praznujejo konec 40-dnevnega žalovanja za mučenikom Huseinom, ki so ga umorili v 61 letu islamskega štetja (680 našega štetja).

Opazovalci v Iraku sicer domnevajo, da bi se lahko v Karbali v tem tednu začeli množični protesti proti ameriški prisotnosti v Iraku. Več visokih šiitskih dostojanstvenikov, ki naj bi imeli pomembno vlogo pri politični ureditvi povojnega Iraka, je sicer sporočilo, da zaradi varnostnih razlogov ne bodo prišli v Karbalo. Vernike so tudi posvarili pred morebitnimi terorističnimi napadi privržencev strmoglavljenega iraškega predsednika Huseina.

ZDA: Našli smo prve dokaze!

ZDA so sporočile, da so našli prve otipljive informacije o iraškemu orožju za množično uničevanje, v kar pa inšpektorji OZN dvomijo
ZDA so sporočile, da so našli prve otipljive informacije o iraškemu orožju za množično uničevanje, v kar pa inšpektorji OZN dvomijo FOTO: Reuters

Ameriški vojaški viri so včeraj potrdili pisanje časnika New York Times o najdbi prvih resnih dokazov o obstoju iraškega programa orožja za množično uničevanje. Iraški znanstvenik naj bi namreč Američanom posredoval podatke o v pesku zakopanih kemičnih in drugih snovi za izdelovanje orožja za množično uničevanje. Ameriški vojaški viri so o snoveh, ki so jih našli nekje južno od Bagdada, povedali, da so te še na analizi, vendar zaenkrat ne morejo potrditi, ali je njihova vsebina prepovedana.

Inšpekorji dvomijo v ameriško odkritje

Komisija ZN za orožje (UNMOVIC) je izrazila dvom zaradi poročil o najdbi sestavin za proizvodnjo nedovoljenega orožja v Iraku. Tiskovni predstavnik UNMOVIC Ewen Bauchanan je opozoril na dejstvo, da se lahko sestavine za kemično orožje uporabljajo tudi v civilne namene. Tak primer je klor, pomembna sestavina kemičnega bojnega plina iperit, se pa klor uporabljajo tudi za čiščenje pitne vode. Ne da bi bile znane podrobnosti o najdenih sestavinah, je sedaj še prezgodaj za kakršnekoli zaključke, da gre za dele orožja za množično uničevanje, je posvaril Bauchanan.

Garner pri Kurdih na severu Iraka

Bodoči upravitelj Iraka garner se je že srečal z voditelji iraških Kurdov
Bodoči upravitelj Iraka garner se je že srečal z voditelji iraških Kurdov FOTO: Reuters

Začasni civilni upravitelj Iraka, upokojeni ameriški general Jay Garner se je v mestu Sulejmanija na severu Iraka sešel z voditeljem Domoljubne zveze Kurdistana (UPK) Džalalom Talabanijem, čigar stranka skupaj z Demokratsko stranko Kurdistana (PDK) Masuda Barsanija nadzira iraški Kurdistan. Voditelja obeh glavnih kurdskih strank sta pozvala k srečanju, na katerem naj bi pripravili konferenco o oblikovanju prehodne iraške vlade, v kateri bi bile zastopane vse iraške opozicijske stranke.

Rumsfeld: Nismo okupatorji

Ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld je zanikal navedbe nekaterih medijev, da ZDA načrtujejo dolgoročno zasedbo Iraka. "Nismo okupatorji in vtis, da bodo ZDA na območju ostale trajno, je zmoten" je poudaril Rumsfeld. O poročilih nekaterih medijev, da si nameravajo Američani v Iraku zagotoviti dostop do njegovih letalskih oporišč, pa je Rumsfeld dejal, da imajo ZDA po svetu dovolj zaveznic, ki jim bodo za namestitev ameriških sil dale na voljo svoje ozemlje. Ob tem je dodal, da načrtov sicer še ni, vendar pa da bodo ZDA število vojakov v Perzijskem zalivu v prihodnosti prej zmanjševale kot povečevale, vendar pa, da je trenutno še prezgodaj za njihov umik z območja.

Hkrati je Rumsfeld odločno zavrnil govorice, da nameravajo v Iraku urediti štiri vojaška oporišča. Vodilni predstavniki v Washingtonu na to temo niso imeli nobenih pogovorov, je zatrdil Rumsfeld. "Dobesedno o tem nismo niti razmišljali," je še dejal in dodal, da ZDA trenutno uporabljajo štiri oporišča, a zgolj za zagotavljanje humanitarne pomoči Iraku, kar pa ni povezano z dolgoročnimi načrti. Ameriško zunanje ministrstvo je v ponedeljek sicer izdalo opozorilo ameriškim državljanom, naj bodo previdni na potovanjih v tujini, saj bi lahko bili Američani po koncu vojne v Iraku tarča morebitnih terorističnih napadov.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA