Tujina

Iraškemu novinarju polomili rebra

Bagdad, 16. 12. 2008 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iraškemu novinarju, ki je na tiskovni konferenci v Bagdadu v Busha zalučal čevlje, naj bi iraška varnostna služba po incidentu polomila rebra in roko.

Iraška varnostna služba naj bi "poračunala" z novinarjem.
Iraška varnostna služba naj bi "poračunala" z novinarjem. FOTO: Reuters

Dirgham al Zaidi, brat novinarja Muntazera al Zaidija, ki je v predsednika Busha zalučal čevlje, je medijem povedal, da je iraška varnostna služba njegovemu bratu povzročila hujše telesne poškodbe. "Polomili so mu rebra in roko, rane ima tudi na nogi in obrazu," je nad dejanji iraške varnostne službe zgrožen njegov brat.

"Polomili so mu rebra in roko, rane ima tudi na nogi in obrazu," je medijem povedal novinarjev brat.
"Polomili so mu rebra in roko, rane ima tudi na nogi in obrazu," je medijem povedal novinarjev brat. FOTO: AP

Novinarja so po dogodku odpeljali ven in ga aretirali, nato pa so opravili test alkoholiziranosti in drog. Po Dirghamovih besedah naj bi iraška vojska njegovega brata sedaj zadrževala v močno zastraženem predelu Bagdada, kjer so včeraj že potekali protesti Iračanov, ki zahtevajo njegovo izpustitev.

Napad na Busha v Iraku
Napad na Busha v Iraku FOTO: Reuters

Spontani odziv

Brat novinarja pravi, da je bil odziv spontan in da pooseblja mnenje milijonov Iračanov, ki bi želeli "ponižati tirana“.

32-letni Dirgham je medijem še povedal, da je njegov brat gojil sočutje z iraškim narodom, v svojih zgodbah pa naj bi se osredotočal predvsem na iraške vdove, sirote in otroke. Novinar naj bi zaradi žalostne usode iraškega naroda tudi sam močno trpel in bo bratovih besedah večkrat jokal. Najrevnejšim naj bi pomagal po vseh svojih močeh, tudi finančno.

Novinarjeva televizijska hiša zahteva takojšnjo izpustitev novinarja, ki ga njegovi sodelavci opisujejo kot mirnega in prijaznega, njegova družina pa namerava najeti odvetnika iz Egipta.

Čevlji z visoko ceno

Za odkup čevljev, ki so v nedeljo preleteli Bushevo glavo, se že pojavljajo denarne ponudbe. Državljan Savdske Arabije naj bi po poročanju britanskih medijev tako zanje ponujal odkupnino v vrednosti 6,5 milijona funtov.

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

coctacola
17. 12. 2008 10.33
Kaj delate slovenski NOVINARJI v podporo kolegu? Kje ste?????? Kje je vaša moč????
izbruh@gmail.com
17. 12. 2008 10.32
7.000.000 !!!! Kdo da več?!
gringo25
17. 12. 2008 10.17
12345s....\"Če bomo začeli uporabljati druge vire energije, bo več miru na tem utrujenem svetu!!!\" mah ni kle kriva energija, kriv je denar.
porka.malorka
17. 12. 2008 10.14
sladoledcebula haha irak širi propagando. Ma dejno. a ni Iraški parlament na njihovi strani. Saj so ameriške marionete. hahahahaha
darvil
17. 12. 2008 08.53
jaz bi z veseljem polomil rebra in hrtišje našim politikom .
zogby
17. 12. 2008 03.47
Ja tale Bush-man je res za na odpad! Podatki o 100.000 mrtvih? baje jih je ene parkrat več! Drgač pa je Irak komplicirana tvorba arabcev,kurdov(nekaj Turkmenov) ki pa so šiiti ali suniti in to je največji razlog tolikšnemu številu mrtvih,saj se šiiti maščujejo sunitom za kruto nadvlado v času Sadama(ki je bil sunit),podobno kurdi,potem maš tu še neuspešno ameriško politiko reševanja konflikta(seveda se čez noč ne more odpraviti sovražtva,potrebna so desetletja in zamenjava generacij) do umešavanja Irana,ki podpira Iraške šiite,pa Al-Kaide in podobnih skupin ki jim nasilje ustreza,da novačijo mlade za đihad,pa Savdski upliv na sunite in vse to zaradi nafte in nadzora nad le to! Sej posoben primer v malem imamo v BIH kjer so tudi tri entitete,tri verstava,kjer se še do danes situacija ni popolnoma umirila in to zato ker sosednje države podpihujejo manjšine v BiH(edina ralika je da tu ni NAFTE,čeprav nekateri znanstveniki trdijo da bi bilo možno nahajališče nafte pod Italijo,Jadranskim morjem,Hrvaško ter precejšnjim delom BiH???)
MILEVOLLIDISCO
17. 12. 2008 03.40
SLADOLEDCEBULA @ Ne se bat, kmalu bombo v nabiralniku bo zamenjala bomba v obliki COCA COLA! MELAMIN že prihaja v raznoraznih oblikah,Irsko meso tudi.Zaenkrat so krivi KITAJCI, IRCI, jaz pa močno dvomim da so samo oni krivi !!!!!!!
nosferatu
17. 12. 2008 01.16
Aja, @ sladoledcebula: \"vsi verjamete da širi zda propagando proti iraku nihče pa niti ne pomisli da širi irak propagano proti zda.\" Veš da pomislimo na to, vendar tudi vemo, kdo je svetovna velesila ter kdo ima (preverjeno) orožje za množično uničevanje. Nobena država ne bi smela samovoljno napadati drugih; sploh pa ne na TAK način (poglejte si \"no end in sight\").
nosferatu
17. 12. 2008 01.13
12345s, se podpišem. Bravo, ne bi mogel boljše napisat; da bi se le uresničilo. Kar se pa novinarja tiče, so moje misli in zahvale z njim, kot tudi verjetno misli in zahvale marsikoga na svetu. Bravo, Muntazer al Zaidi; zdrži še malo in povrnjeno bo vse trplenje!
12345s
16. 12. 2008 23.16
MUNTAZER AL ZAID, BRAVO ! Tvoje dejanje me je osrečilo! Ne samo Alah,tudi Bog te ima rad. Ko so američani bombardirali Srbijo, Irak je bil ena redkih držav,ki jim je pošiljala pomoč. Ko so pa napadli Irak se je srbska oblast potuhnila. Tudi takrat so se mi Srbi zamerili, tako kot so se mi zamerili vsi,ki podpirajo vojno v Iraku in vse druge vojne. Če bomo začeli uporabljati druge vire energije, bo več miru na tem utrujenem svetu!!! ki so podpirali tisto nesmisleno vojno!!!
MILEVOLLIDISCO
16. 12. 2008 22.18
Ha,ha,ha, ja pa še res je ! DEMOKRCIJA, MALO MORGEN! Ja, za isto misleče! Za tiste ki se pa uprejo sledi, VODA V GRLO IN NOS, POLOMLJENA REBRA, ROKA , NOGA, LEDVICE. Tisti ki so bili pred vojno u IRAK, vedo kako je bilo. Vem samo eno, VSE KAR SO NAROČIL SO PLAČAL POŠTENO! Nobenmu niso nič kradli. Marsi katera Slovenska firma je tam obogatela , da delavce, monterje IMP-ja, ISKRE, niti ne omenjam .Hišo si je vsak naredo po dveh treh letih, brez kakršnega pufa na banki.
i123
16. 12. 2008 21.53
k sm to vidla sem se nasmejala :)
sladoledcebula
16. 12. 2008 21.29
vsi verjamete da širi zda propagando proti iraku nihče pa niti ne pomisli da širi irak propagano proti zda. nima veze vseeno imam raje da umrem od coca cole kot od bombe v nabiralniku drugače pa zelo kulturno demonstriranje proti bushu na zgpornji lsiki. od mene spravi samo smeh še barvno sliko nimajo ah irak
Sadjar
16. 12. 2008 21.16
izkorišča demokracijo... a to misliš ono ko zaradi nafte dobiš metek v čelo?
kritika@email.si
16. 12. 2008 20.59
Moro, pa kaj ima Husein veze s tem? A si ti zblojenec zmožen argumentirati dano temo? Tvoj Bush je po celem svetu okronan za zločinca, celo sam priznava, da je naredil napako, ko je za podlago napada Iraka uporabil podatke CIE. Celo brez odobritve OZN-a je šel v agresijo. Da o zverinskih mučenjih v Guantanamu ne pišem. Kaj ti potem ni jasno?!
MILEVOLLIDISCO
16. 12. 2008 20.19
MORO , nevem zakaj ni SADAMU! Najbrž ni imel razloga , ali je pa takrat bil premlad. Vem pa, da to kar je naredil KAUBOJU, je edino prav. Zakaj? Ker je ON TA KI JE IZ NJEGOVE DRŽAVE NAREDIL RUŠEVINO, KER JE ON TA KI JE KOMANDANT OBOROŽENIH SIL AMERIKE IN KER JE ON TA KI JE LAGAL CELEMU SVETU DA SADAM IMA OROŽJE ZA MASOVNO POBIJANJE!! In ker je ON TA DA IRONIČNO IZJAVI CELEMU SVETU: BILI SMO V VELIKI ZMOTI GLEDE OROŽJA ZA MASOVNO UBUJANJE!!! In ker je ON TA bi bilo še veliko, bojim se da bi nam preveč časa ta knjiga uzela! Predvsem , pomisli na cifro 100 000 pobitih!!!!!!!!????? L.P
MILEVOLLIDISCO
16. 12. 2008 19.26
Očitno so čustva premagala razum. Novinarja so res pretepl, rebra zlomil , nogo , roko, ampak dostojanstva in patriotizma do lastne države mu nikoli nebodo mogli ubit.Novinar je naredil veliko delo, saj je svetu poslal sporočilo kaj IRAŠKI narod misli.Kauboja sicer čevlji niso zadeli, iz tega je zopet naredil klovnovski shou, nič novega važno da je svet ŠEENKRAT VIDEL BLAMAŽO AMERIŠKE ADMINISTRACIJE. Novinarju želim samo srečo da ga ne opsodijo po AMERIŠKIH METODAH,predvsem mislim na VISLICE! Kakšen arogantnež.Dobro ve da je pobitih 100 000 domačinov in 5000 lastnih vojakov, na stotisoče invalidnih ljudi,otrok starejših, uničena vsa infrastruktura, in si UPA OBISKAT DRŽAVO????? Nevem! Se sprašujem, zakaj svet zapira oči pred tem zlikovcem?
nefretete
16. 12. 2008 17.43
Janez23 16.12.2008, 16:58 \"Glede na to , da je novinar in je imel celo možnost sodelovati na novinarski konferenci, bi bilo pametneje, če bi Bushu postavil takšno vprašanje, ki se mu ne bi mogel tako enostavno izognit, kot se je čevlju. \" Če pa ta trotl bušman nič ne kapira. Saj vidiš, da je mislil, da je to igrica. Ma ne, on v resnici ni čisto gladekt, zastopi samo klofute, ostalo mu morajo obrazložiti svetovalci.
fantodfare
16. 12. 2008 17.28
he,he. janez:Bušu postavljajo resna vprašanja, pa daje neumne odgovore.he,he
fantodfare
16. 12. 2008 17.26
he,he. Novinarja Muntazer al Zaida je treba predlagat za Nobelovega nagrajenca za MIR za leto 2009!he,he.