Tujina

Iranski predsednik nedobrodošel

Washington/Dunaj, 09. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

ZDA iranskemu predsedniku Ahmadinedžadu ne bodo odobrile vstopnega vizuma, ker naj bi bil vpleten v ugrabitev diplomatov.

Ahmadinedžad naj bi bil vpleten vugrabitev ameriških diplomatov leta 1979 (Foto: Reuters)
Ahmadinedžad naj bi bil vpleten vugrabitev ameriških diplomatov leta 1979 (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Združene države Amerike so se odločile, da iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu ne bodo odobrile vstopnega vizuma za ZDA, kjer naj bi se septembra v New Yorku udeležil zasedanja Generalne skupščine ZN. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik State Departmenta Adam Ereli, je Washington odločitev sprejel v luči obtožb, da naj bi bil Ahmadinedžad vpleten v ugrabitev ameriških diplomatov leta 1979 v Teheranu,

ZDA so sicer obvezane, da svetovnim voditeljem dovolijo sodelovanje na srečanjih ZN na njihovem sedežu v New Yorku, doslej pa se še ni zgodilo, da bi kateremu od voditeljev zavrnile vizum.

Iran je včeraj v Isfahanu ponovno začel s prvo fazo predelovanja urana od treh faz, poleg tega pa so negativno odgovorili tudi na sveženj predlogov, ki mu jih je v zameno za prenehanje z jedrskimi dejavnostmi ponudila EU.

Kot je še sporočil State Department, pa bodo ZDA še naprej podpirale evropska diplomatska prizadevanja, potem ko se je Iran odločil obnoviti jedrske dejavnosti. "Še naprej bomo sodelovali z evropsko trojko in podpirali njena prizadevanja za nadaljevanje pogajanj," so še sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva.

Iran za pogajanja?

Rusija je medtem pozvala Iran, naj nemudoma preneha z bogatenjem urana. Francoski zunanji minister je kasneje dejal, da so pogajanja z Iranom še možna.

Iranski predsednik Ahmadinedžad pa je zatrdil, da ima Iran nov predlog glede jedrskega programa. Dejal je, da so se pripravljeni pogajati z Evropsko unijo. Ameriški predsednik George Bush je izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo Irana.

Iranski tehniki v Isfahanu (Foto: Reuters)
Iranski tehniki v Isfahanu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

IAEA končala prvi dan zasedanja

Na Dunaju pa se je končal prvi dan izrednega zasedanja sveta guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), na katerem razpravljajo o iranskem jedrskem vprašanju. Zasedanje naj bi se nadaljevalo v sredo popoldan, do četrtka pa naj bi sprejeli resolucijo, v kateri bodo Iran pozvali k ponovni zaustavitvi njegovih jedrskih dejavnosti.

Iranski pogajalec Cirus Naseri je po koncu zasedanje povedal, da bo Iran nadaljeval s pogajanji z EU, če ne bo postavljala predpogojev, kot je na primer ta, da mora Iran opustiti pridelavo jedrskega goriva.