Tujina

Iran zavrnil resolucijo

Teheran/Dunaj, 11. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iran je zavrnil resolucijo, ki jo je sprejel svet guvernerjev IAEA. V resoluciji IAEA od Irana zahteva ustavitev vseh jedrskih aktivnosti.

Evropska trojka je predlog omenjene resolucije predložila, potem ko je Iran v sredo prelomil pečate, ki so jih inšpektorji IAEA namestili na iransko jedrsko centralo v Isfahanu, s čimer je omogočil polno delovanje jedrske centrale.

Svet guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je na današnjem zrednem zasedanju glede iranskega jedrskega vprašanja enoglasno sprejel resolucijo. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica IAEA Melissa Fleming, so guvernerji resolucijo sprejeli s konsenzom.

Iran je pred tem danes opozoril, da bi dogovor z Evropsko unijo v zvezi z njegovim jedrskim programom utegnil postati ničen, če bi IAEA sprejela resolucijo. Resolucija je nesprejemljiva in jo zavračamo, je izjavil namestnik vodje iranske Agencije za jedrsko energijo Mohamed Saidi. Hkrati je Iran resolucijo označil za politično odločitev. Iran ne bo sprejel resolucije IAEA, ker je ta v nasprotju z določili Sporazuma o neširjenju jedrskega orožja (NPT), pravi Saidi. Po sprejetju nove resolucije Iran po njegovih besedah ne vidi razloga, da bi ostal zavezan dogovoru z evropsko trojko iz decembra lani, v katerem se je zavezal, da bo opustil bogatenje urana.

Bruselj Iranu v zameno za zaustavitev program bogatenja urana ponuja gospodarske ugodnosti (Foto: Reuters)
Bruselj Iranu v zameno za zaustavitev program bogatenja urana ponuja gospodarske ugodnosti (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ameriški veleposlanik pri IAEA Gregory Schulteje je v prvem odzivu dejal, da sprejetje resolucije IAEA kaže "enotnost mednarodne skupnosti glede odločenosti, da se mora Iran odmakniti od nevarne poti, na kateri je sedaj".

El Baradej je po sprejetju resolucije potrdil, da bo do tega datuma pripravil poročilo in da še vedno obstaja "okno možnosti" za nadaljevanje pogovorov med Teheranom in Evropsko unijo.

Evropska trojka, ki jo sestavljajo Velika Britanija, Francija in Nemčija, je v sredo Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) po več dnevnih pogajanjih predložila predlog resolucije, v kateri pozivajo Iran k ustavitvi bogatenja urana, vključno z izdelavo materialov in poskusi bogatenja urana. Vendar pa v resoluciji, ki ji nasprotujejo države Gibanja neuvrščenih, ne zahtevajo, da bi vprašanje iranskega jedrskega programa predložili VS ZN, ki bi nato razpravljal o morebitnih sankcijah.

Kljub zavrnitvi resolucije se je Iran zavezal, da bo tudi v bodoče sodeloval z IAEA
Kljub zavrnitvi resolucije se je Iran zavezal, da bo tudi v bodoče sodeloval z IAEA FOTO: Reuters

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je v sredo sicer pozval evropske sile k nadaljevanju pogovorov, s katerimi bi se izognili morebitnim zastojem in sankcijam, ki bi utegnile privesti do zaostritve spora. Kitajski veleposlanik pri ZN Wang Guangya je pred tem ocenil, da ne bi pomagalo, če bi se Teheran znašel pred VS ZN. Vsi si želimo mirne rešitve iranskega vprašanja, je poudaril kitajski diplomat.