Tujina

Iran: Vse manj upanja

Kerman, 28. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za morebitne preživele petkovega potresa v iranskem mestu Bam je vse manj upanja. Po zadnjih ocenah naj bi število žrtev naraslo na 30.000.

Kot so sporočili reševalci združenih narodov, ki iščejo morebitne preživele pod ruševinami uničenega mesta, bi lahko že kmalu preklicali reševalno akcijo, vendar je končna odločitev v rokah iranskih oblasti.

Se bo število žrtev povzpelo na 30.000?

Zgodovinsko mesto Bam na približno 1000 metrih nadmorske višine, ki je nudilo dom skoraj 100.000 Irancem, je potres z močjo 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici skoraj popolnoma zravnal z zemljo. Kar 75 odstotkov vseh hiš v mestu naj bi bilo porušenih.

Iranske oblasti so do sedaj v samem mestu Bam naštele 15.000 žrtev. Radio dodaja, da je 2000 ljudi umrlo potem, ko so že bili prepeljani v bolnišnice. Abdolvahed Mousavi-Lari, iranski notranji minister je v pogovoru za neko iransko televizijo dejal, da bo žrtev najbrž več kot 20.000. "O številu mrtvih težko govorim, statistiko vodimo le za najdene žrtve, ko bomo prešteli vse ranjene in mrtve bomo vedeli končno število. Do zdaj smo upepelili že 15.000 ljudi. Sem pa prepričan, da bo številka višja. Menim, da bo presegla 20.000,"je povedal Mousavi-Lari.

Izpod ruševin so do danes potegnili 150 preživelih, med njimi tudi dojenčka, katerega stanje je po prihodu v bolnišnico stabilno. Iransko notranje ministrstvo ocenjuje, da je bilo v potresu ranjenih več kot 30.000 ljudi. V potresu je bil porušen tudi zapor, iz njega pa je pobegnilo vseh 800 kaznjencev.

Žrtve potresa pokopavajo v skupne grobove (Foto: Reuters)
Žrtve potresa pokopavajo v skupne grobove (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Prizadeto območje naj bi v prihodnjih dneh obiskal tudi iranski predsednik Mohamed Hatami. Kot je napovedal na državni televiziji, želi prizadetim ljudem izraziti sožalje in izkazati spoštovanje. Ob tem je označil potres za nacionalno tragedijo. V Bam je sicer takoj po potresu pripotoval Hatamijev namestnik, ki ga je spremljalo še pet ministrov.

Pomoč v osebju so že poslali iz Avstrije, Azerbajdžana, Velike Britanije, Finske, Nemčije, Rusije in Turčije, letala s pomočjo pa so priletela tudi iz ZDA, ki sicer z Iranom nimajo diplomatskih odnosov. ZDA bodo po lastnih navedbah v Iran poslale tudi 200 članov medicinskega osebja.

Ljudje, ki so morali noč s petka na soboto preživeti na hudem mrazu, so se lahko minulo noč vsaj za silo pogreli v šotorih, ki so jih postavile reševalne ekipe. Na območju je sicer občutno pomanjkanje pitne vode.