Tujina

Iran še naprej bogati uran

New York, 31. 08. 2006 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

Mednarodna agencija za jedrsko energijo ugotavlja, da Iran kljub izteku ultimata ZN ni ustavil bogatenja urana.

Iranski predsednik Ahmadinedžad svari, da Iran ne bo popustil pod pritiskom zahoda. Prav tako se ne bodo odrekli svoji pravici do razvoja jedrskega programa v miroljubne namene.

Teheran je kljub grožnjam s sankcijami, ki bi ga lahko doletele, če roka za zaustavitev spornega jedrskega programa ne bo upošteval, že zavrnil postavljen ultimat in nadaljuje jedrske dejavnosti.

Kot je v zaupnem poročilu zapisala IAEA, naj bi Iran le nekaj dni pred iztekom roka ZN začel nov krog bogatenja urana. Agencija v poročilu še piše, da ji Iran ni omogočil dostopa do vseh podatkov in objektov, ki bi jih potrebovala za oblikovanje celovite ocene njegovih jedrskih aktivnosti. Inšpektorji IAEA pa niso našli nobenih konkretnih dokazov, da je iranski jedrski program vojaške narave.

Iranski predsednik Ahmadinedžad je znova poudaril, da ima Iran pravico do uporabe jedrske energije v miroljubne namene
Iranski predsednik Ahmadinedžad je znova poudaril, da ima Iran pravico do uporabe jedrske energije v miroljubne namene FOTO: Reuters

Teheran, ki je poročilo označil kot ne negativno, je še enkrat znova poudaril, da bo nadaljeval s svojim jedrskim programom, kakor ga je predstavil inšpektorjem IAEA. Že v torek je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad znova poudaril, da ima Iran pravico do uporabe jedrske energije v miroljubne namene in da se Teheran ne bo podredil grožnjam in ultimatom. Vendar pa je Teheran ponudil nadaljnje pogovore glede svojega spornega jedrskega programa. Pripravljenost za obnovitev razprave je medtem že izrazila Francija, tudi stalna članica VS ZN, ki pa pri tem ni opustila zahteve po ustavitvi iranskih spornih jedrskih dejavnosti. Nato se je v sredo tudi Kitajska, prav tako stalna članica VS ZN, izrekla za diplomatsko rešitev jedrskega spora. Uvedbi sankcij sicer nasprotuje še ena stalna članica VS ZN, Rusija, medtem ko ZDA že svarijo pred sankcijami izven okvira ZN.

Obrat za pridobivanje težke vode v Araku
Obrat za pridobivanje težke vode v Araku FOTO: Reuters

Vir spora je sicer vprašanje jedrskih namenov Irana. Zahod, še zlasti ZDA, verjame, da želi Iran pridobiti jedrsko orožje, medtem ko Teheran vztraja, da je njegov jedrski program namenjen izključno pridobivanju energije v miroljubne namene. Pomoč pri pridobivanju energije v miroljubne namene so sicer Iranu že v začetku junija ponudile stalne članice VS ZN in Nemčija. Te so podale kompromisni predlog, v katerem so Teheranu ponudile širok spekter gospodarskih, političnih in energetskih spodbud. Vendar pa mora Iran v zameno najprej zaustaviti vse dejavnosti bogatenja urana in vzpostaviti popolno sodelovanje z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo.

Sile zatiranja ne želijo, da bi Iran napredoval. A jaz jim pravim: Iransko ljudstvo, vključno z našimi znanstveniki, ki jim je uspelo s praznimi rokami in brez vaše pomoči doseči vrhove jedrske tehnologije, lahko prav tako razvijajo Iran. Iranski predsednik Ahmadinedžad

Iran lahko kmalu izdela jedrsko bombo

Ameriška vojska znova poudarja, da lahko Iran v naslednjih petih do osmih letih izdela jedrsko bombo, je v četrtek poročal Washington Post. Pet let predstavlja za administracijo predsednika Georgea Busha dovolj časa, da se odločijo ali bodo napadli jedrski obrat v Teheranu. Viri znotraj Pentagona zatrjujejo, da ne bi smeli podcenjevati jedrske zmogljivosti Irana, saj bi ta lahko izdelal bombo celo prej.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
31. 08. 2006 08.44
Ja očitno se ZDA ponovno pripravljajo na novo vojno,ker bi radi imeli popln nadzor na tem območju.Popolnoma napačen pristop na tem območju nas lahko pripelje na rob,katerga posledice bi bile lahko katastrofalne. Je pa res,da dokler bodo ZDA rožljale z orožjem na tistem in nadrugih območjih,ne bo miru in pametnega dialoga.Največjo krivdo pa nosijo ZN,ki niso sposbni reševati nastalih mednarodnih problemov...ve se zakaj in kje je ovira. Eni si pač jemljejo pravico upravljati s svetom,ga uničevati in zastrupljati,pošiljati ljudi v ogenj,razpolagati z dobrinami,ki so navsezadne last vseh zemljanov. Vsi smo na isti barki,če jo bomo potopili,ne bomo preživeli. Će nekdo nekoga leta in leta izsiljuje in izkorišča,ker je močnejši,bo ta slej ali prej našel pot in način ,da se mu upre.Torej Iranski jederski program je posledica mednarodnih odnosov,ki so ekonomsko nepravični,ki niso enakopravni.Verjetno bi Iran svoja finančna sredstva raje ulagal drugam,ne pa v jederski program,če bi bili ti odnosi drugačni.