Tujina

Iran ni nevaren

Arak, 26. 08. 2006 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
9

Nihče ne bo Iranu vzel pravice do jedrske tehnologije, je dejal predsednik države, ki je dodal, da Iran ni nevaren.

Ahmadinedžad je odprl obrat za pridobivanje težke vode v Araku
Ahmadinedžad je odprl obrat za pridobivanje težke vode v Araku FOTO: Reuters


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki je v Araku odprl nov obrat za pridobivanje težke vode, je odločno zatrdil, da Iranu nihče ne bo vzel pravice do jedrske tehnologije. »Nihče ne more neki državi odvzeti pravic, ki temeljijo na njenih zmožnostih,« je dejal. S tem je samo nekaj dni pred iztekom roka, ki so ga za ustavitev vseh aktivnosti, povezanih z bogatenjem urana, postavile stalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov in Nemčija, dal jasno vedeti, da se Teheran zahtevam ne bo podredil.

Dodal je, da njegova država ne predstavlja nevarnosti. »Iran ni grožnja nikomur, še sionističnemu režimu ne,« je poudaril Ahmadinedžad, ki je s tem mislil na Izrael.

V Araku bodo pridelali dvakrat več težke vode kot doslej
V Araku bodo pridelali dvakrat več težke vode kot doslej FOTO: Reuters

Ahmadinedžad odprl obrat za težko vodo

Ahmadinedžad je sicer uradno odprl obrat za težko vodo, ki jo bodo uporabljali kot hladilno tekočino za 40-megavatni raziskovalni reaktor, ki naj bi ga končali do leta 2009. Kompleks in cesto, ki vodi do njega, na več deset položajih pred morebitnim izraelskim ali ameriškim napadom ščiti protiletalsko orožje.

Obrat za težko vodo lahko po besedah visokega predstavnika obrata Manušerja Madadija sedaj proizvede 16 ton težke vode na leto, kar je dvakrat več kot doslej. Obrat je eden največjih jedrskih projektov, v Teheranu pa trdijo, da ga bodo uporabljali na farmacevtskem področju in za diagnosticiranje raka.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lukanorec@emali.si
27. 08. 2006 15.02
ZDA so jedrske poizkuse prepovedale že pred časom, sezavtemajo,da do vporabe tega orožja. In bog ve ka kšen bi bil razplet druge svetovne vojne če ne bi bilo Amerike. Strinjam se jasmazarot. Manipulantu pa bi povedal, da bi ga rat srečal, da bi malo pomanipulirala
jsmazarot@email.si
27. 08. 2006 13.44
Nedolžni civilisti? Misliš Japonce? me zanima kaj bi izbral ti malipandit: Vrži 2 bombi in ubij 200.000 ljudi ali invaziraj državo in imej 1.500.000 mrtvih vojakov na lastni strani?
malipandit@email.si
27. 08. 2006 13.09
Lukanorec ocitno si res norec ce zaupas ZDA da preprecujejo terorizem in nadzorujejo jedrsko orozje, ko pa so do sedaj prav oni tisti , ki so ga dejansko edini uporabili nad nedolznim prebivalstvom in ubili vec deset tisoce ljudi.
lukanorec@emali.si
27. 08. 2006 12.46
Tuki mate čist skisano razmišljanje. Sej ne rečem, da ZDA dalajo prav z vojnami, vendar mora nekdo preprecit terorizem. A se sploh zavedate kakšne posledice ima jedrsko orožje???...Pa hot-shot69 -PREVEČ GLEDAŠ RISANKE!!
tomazbodner
27. 08. 2006 07.41
anton.groselj: Moj je malo Tajvanski, vecinoma pa Made in China, kot verjetno skoraj vsi.
hot-shot69
26. 08. 2006 20.00
Ja, a se vi sploh zavedate da mamo vsi čipe v glavah s katerimi nas Američani nadzorujejo, pa slišov sm da Bush in Bin laden skupaj igrata golf!
Variatio delectat
26. 08. 2006 19.04
Hi! Dva modra, upam, da za komuniciranje uporabljata tudi ruska računalnika, kajti ti grdi Američani bi lahko kaj....
Rijad Proši?
26. 08. 2006 18.25
tomazbodner-se strinjam s teboj, le pozabil si omeniti Mosad, ki je z rušenjem uspel Ameriko uvleči v vojno proti arabskim državam.
tomazbodner
26. 08. 2006 17.18
Iran ravno toliko izdeluje atomsko bombo kot je imel Irak orozje za mnozicno unicevanje... Vse je v glavah ameriske administracije... torej, kdaj bo ZDA "osvobodila" Iran in sprozila kazenski postopek proti Ahmadinedzadu? Bil bi ze skrajni cas, da se Bush in Silverstein pojavita pred sodiscem za poboje 3500 civilistov v porusenju WTC v New Yorku...