Tujina

Iran je prijatelj in brat Afganistana

Teheran, 25. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja prehodne afganistanske vlade Hamid Karzaj se je v govoru pred iranskim parlamentom Teheranu zahvalil za njegovo "nepozabno podporo", saj se je vseh 22 let vojne v Afganistanu "obnašal kot brat afganistanskega ljudstva".

'Iran je prijatelj in brat Afganistana, želimo pa si, da bi vsi naši prijatelji igrali vlogo v prihodnosti naše države. To velja tako za Iran kot ZDA.'
'Iran je prijatelj in brat Afganistana, želimo pa si, da bi vsi naši prijatelji igrali vlogo v prihodnosti naše države. To velja tako za Iran kot ZDA.' FOTO: Reuters

Po Karzajevih besedah, jih je Iran podpiral predvsem v boju proti sovjetski okupaciji in kasneje v boju proti terorizmu. Karzaj, ki je obisk v Iranu začel v nedeljo, je še poudaril, da imata Iran in Afganistan skupno kulturo in jezik, zaradi česar bo prijateljstvo med njima večno. Vodja prehodne afganistanske vlade se je Iranu tudi zahvalil za sprejetje dveh milijonov afganistanskih beguncev.

Predsednik iranskega parlamenta Mahdi Karubi pa je izrazil željo Irana, naj bo Afganistan svobodna, neodvisna in razvita država brez tujega vmešavanja, obenem pa je izrazil neomajno podporo Teherana prehodni afganistanski vladi.

Karzaj, ki ga v Teheranu spremlja afganistanski zunanji minister Abdulah Abdulah, pa tudi ministra za begunce in za delo ter socialne zadeve, je pred govorom v parlamentu danes položil venec na svetišče ajatole Homeinija, ki je leta 1979 vodil islamsko revolucijo v Iranu.

V nedeljo je vodja prehodne afganistanske vlade na skupni novinarski konferenci z iranskim predsednikom Mohamedom Hatamijem v isti sapi dejal, da so ZDA in Iran prijatelji Afganistana. "Iran je prijatelj in brat Afganistana, želimo pa si, da bi vsi naši prijatelji igrali vlogo v prihodnosti naše države. To velja tako za Iran kot ZDA," je dejal Karzaj v Teheranu. S tem je odgovoril na vprašanje o ameriških obtožbah, da želi Iran destabilizirati prehodno afganistansko vlado, ko z orožjem zalaga lokalne plemenske poveljnike, in da podpira pripadnike Al Kaide, kar pa je Teheran že zavrnil.

Iranski predsednik Hatami pa je dejal, da Iran nima nikakršnega namena vmešavati se v notranje afganistanske zadeve, in se tako odzval na ameriške obtožbe. Hatami je še izrazil upanje, da Karzajev obisk označuje začetek nove dobe odnosov med državama kot tudi njihovo krepitev.