Tujina

'Irak ni imel zvez z Al Kaido'

New York, 26. 11. 2005 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

National Journal razkriva tajno poročilo ameriških obveščevalcev CIE predsedniku Bushu.

Bush naj bi poročilo CIA prejel 21. septembra 2001
Bush naj bi poročilo CIA prejel 21. septembra 2001 FOTO: Reuters

Ameriška revija National Journal je pred dnevi prva poročala o obstoju dnevnega poročila predsedniku Georgeu Bushu z datumom 21. septembra 2001, v katerem ameriški obveščevalci izražajo mnenje, da je zelo malo verodostojnih dokazov o povezavah med iraškim diktatorjem Sadamom Huseinom in teroristično organizacijo Al Kaida. Administracija poročilo skriva pred kongresnimi preiskovalci, čeprav ne zanika, da obstaja. 
 
Poročilo naj bi poznali vsi vodilni člani administracije

Podrobnosti dnevnega obveščevalnega poročila 21. septembra 2001 so kasneje postale del prav tako strogo zaupne analize CIA, ki je ugotovila, da je Sadam Husein namenjal denar palestinskim skrajnežem, družinam samomorilskih bombnih napadalcev, vendar pa zvez med Al Kaido in Irakom menda ni omenjala. S tem poročilom so bili seznanjeni vsi vodilni člani administracije od Busha in podpredsednika Dicka Cheneyja, do obrambnega ministra Donalda Rumsfelda, državnega sekretarja Colina Powella, svetovalke za nacionalno varnost Condoleezze Rice in njihovih namestnikov. Ne glede na to pa so vsi vse do vojne proti Iraku marca 2003 poudarjali zveze med Irakom in Al Kaido. 

Podrobnosti poročila naj bi poznali vsi vodilni člani administracije. Na sliki: podpredsednik Dick Cheney
Podrobnosti poročila naj bi poznali vsi vodilni člani administracije. Na sliki: podpredsednik Dick Cheney FOTO: Reuters
Glavna utemeljitev administracije za vojno proti Iraku je bila grožnja orožij za množično uničevanje, za katera se je kasneje izkazalo, da jih v Iraku ni bilo od začetka 90. let prejšnjega stoletja. Vrh administracije je med zbiranjem podpore za vojno leta 2001 poudarjal povezave med Irakom in Al Kaido, ki je 11. septembra 2001 napadla ZDA, in še posebej poudarjal nevarnost, da bi Al Kaida prišla do iraškega biološkega, kemičnega ali jedrskega orožja. Dnevno obveščevalno poročilo 21. septembra 2001 pa je predsednika obvestilo, da zvez med Irakom in Al Kaido ni bilo veliko in še tisto, kar je bilo, je bil predvsem poskus posvetnega režima Sadama Huseina, da v skrajne islamistične organizacije, zaradi katerih se je počutil ogroženega, vrine svoje obveščevalce.

Bush je na primer 25. septembra 2002 dejal, da v vojni proti terorizmu ni nobene razlike med Al Kaido in Irakom, Rumsfeld je dan kasneje povedal, da imajo verodostojne dokaze o poskusih navezave stikov med Al Kaido in Irakom. Še pred tem pa je Cheney na televiziji NBC 9. decembra 2001 izrekel znameniti stavek, ki ga je kasneje skušal zanikati. Dejal je, da je precej dobro potrjeno, da se je vodja teroristov 11. septembra Mohamed Ata aprila 2001 v Pragi sestal z visokim predstavnikom iraške obveščevalne službe. FBI in CIA sta med drugim na podlagi podatkov o uporabi kreditne kartice ugotovila, da je bil Ata v tistem času v Virginiji. Tudi komisija za preiskavo okoliščin 11. septembra je v poročilu zatrdila, da do srečanja ni nikoli prišlo. 

Obtožbe demokratov se vrstijo

Demokrati so prepričani, da je vrh administracije zavajal javnost in ves svet, vendar pa se Bush in sodelavci branijo s sklicevanjem na informacije ameriških in tujih obveščevalcev. 

Dokler dnevno obveščevalno poročilo 21. septembra 2001 ostaja skrito, se ta argument lahko ohranja. Administracija je doslej zavrnila vse zahteve kongresa, da dobi omenjeno poročilo tudi oznako strogo zaupno za le izbrane člane obveščevalnih odborov. Kongresniki iz odborov naj bi za dokument izvedeli šele leta 2004. Administracija je sicer pred vojno z Irakom imela na voljo poseben obveščevalni vir v Pentagonu, ki je, po pisanju National Journala, sestavil med drugim tudi poročilo, ki ga je podpredsednik Cheney ocenil z besedami: "Odlično! Ne kot tisto s....., ki ga dobivamo od CIA." 

Ameriško bombandiranje Bagdada
Ameriško bombandiranje Bagdada FOTO: Reuters

Iraška obveščevalna celica

Gre za poseben urad pod vodstvom podsekretarja za politične zadeve Douglasa Feitha, ki je pripravljal svoje analize in poročila, v katerih ni manjkalo "dokazov" o iraškem orožju in zvezah z Al Kaido. Razlog za ustanovitev urada, ki je sam sebe poimenoval "iraška obveščevalna celica" je moč iskati v nezaupanju do CIA in drugih vej obveščevalne skupnosti, ki ni znala preprečiti 11. septembra, demokrati pa menijo, da je urad služil za ustvarjanje dezinformacij z namenom dati političnemu vrhu v roke nekaj, s čimer bodo Američane prepričali v potrebo po vojni. Urad generalnega inšpektorja Pentagona je 14. novembra sprožil preiskavo proti Feithovemu uradu zaradi suma nepooblaščene, nezakonite in neprimerne obveščevalne dejavnosti, doslej neuspešno preiskavo pa že nekaj časa vodi senatni odbor za obveščevalne dejavnosti.