Tujina

Irak nezadovoljen z delom inšpektorjev

Bagdad/Washington, 09. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Irak se bo zaradi nekaterih dejanj mednarodnih inšpektorjev za nadzor nad iraškim orožjem za množično uničevanje, za katera meni, da so bila neupravičena, pritožil pri njihovih nadrejenih, je povedal visoki iraški predstavnik, general Amer Al-Sadi.

General je pojasnil, da so inšpektorji med obiski iraških vojaških oporišč, ki, kot je dejal, niso povezana z vprašanjem orožja za množično uničevanje, postavljali "neupravičena" vprašanja.

Inšpektorji ZN v Iraku
Inšpektorji ZN v Iraku FOTO: Reuters

Medtem pa je ameriški državni sekretar Colin Powell v pogovoru za časnik Washington Post povedal, da so ZDA inšpektorjem začele posredovati podatke o programih iraškega oboroževanja, vendar pa bodo nekatere zelo zaupne informacije obdržale zase. ZDA inšpektorjem podatke posredujejo, da bi ti lahko delali bolj učinkovito, je pojasnil Powell. Glede strogo zaupnih informacij, ki jih inšpektorjem ne bodo posredovali, je vodja ameriške diplomacije dejal, da so tako zaupne, da bi, če jih ne bi uporabili na pravilen način, izgubili vir, ki jih je posredoval. Kot piše Washington Post, informacije zadevajo predvsem kraje za proizvodnjo in skladiščenje orožja.

Medtem pa je grško zunanje ministrstvo sporočilo, da bo vodja grške diplomacije George Papandreu prihodnji mesec obiskal Bližnji vzhod, njegov obisk pa bo del prizadevanj Evropske unije za preprečitev vojne v Iraku, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Grčija namreč trenutno predseduje EU, minister Papandreu pa namerava v okviru turneje obiskati Savdsko Arabijo, Egipt, Sirijo, Jordanijo, Libanon, Izrael in palestinske avtonomne oblasti.

Še vedno pa v svetu odmeva ameriški načrt ureditve Iraka po padcu režima Sadama Huseina, o katerem je nedavno pisal ameriški tisk. Po pisanju kitajskega tiska ZDA nimajo nobenega pravega razloga, da napadejo Irak, saj inšpektorji ZN v Iraku niso našli še nobenih sledi orožja za množično uničevanje. In četudi bi prišlo do vojne, ZDA nimajo nobene pravice, da odločajo o prihodnosti Iraka, ki je suverena država, je zapisal dnevnik China Daily. Časnik dodaja, da je smešno, da bi rade ZDA s svojo vojaško navzočnostjo v Iraku zagotovile ohranitev celovitosti države.

Ameriški časnik New York Times je pred dnevi pisal, da ameriška administracija končuje načrt, po katerem bi ameriška vojska v Iraku ostala še leto in pol po padcu režima Sadama Huseina.

Britanski časnik Daily Telegraph pa danes piše, sklicujoč se na visoke britanske diplomate, da London pritiska na Washington, da bi napad na Irak prestavili za več mesecev oziroma na jesen, da bi inšpektorjem dali več časa, da najdejo dokaze, da Bagdad krši svoje obveznosti.