Tujina

Irak naj se razoroži

Bagdad/Pariz/London/Moskva, 17. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Britanski premier Tony Blair je ob pogovorih z vodjo inšpektorjev ZN Hansom Blixom podprl nadaljevanje dela inšpektorjev in poudaril, da mora Irak inšpekcije izkoristiti za razorožitev. Francoski predsednik Jacques Chirac pa je poudaril, da Francija nasprotuje enostranski akciji proti Iraku.

Francoski predsednik Jacques Chirac pa je dejal, da Francija nasprotuje vsakršni enostranski akciji proti Iraku, pričakuje pa aktivno sodelovanje Bagdada z inšpektorji.

Vodja inšpektorjev ZN za razorožitev Iraka Hans Blix je v Veliko Britanijo dopotoval iz Pariza, kjer se je o poteku inšpekcij pogovarjal s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom, ki je izrazil nasprotovanje vsakršni enostranski akciji proti Iraku, ker bi bila ta v nasprotju z mednarodnimi normami.

Britanski premier Blair pa je v pogovorih z Blixom poudaril, da mora iraški predsednik inšpekcije izkoristiti za razorožitev. Četrtkovo odkritje enajstih bojnih glav kemičnega orožja, ki so jih inšpektorji odkrili pri Iraku, Blair v pogovoru ni omenil.

Ameriški državni sekretar Colin Powell pa je medtem v pogovoru za sobotno izdajo nemškega dnevnika Suddütsche Zeitung izjavil, da je predsednik Bush pripravljen, če bi bilo to potrebno, da "sam ali z narodi, ki mislijo kot on" prevzame odgovornost za vojno poti Iraku. Pri tem je poudaril, da Bush še ni sprejel odločitve o začetku vojne.

Irak se pripravlja na vojno

Visoki iraški predstavnik Ezat Ibrahim pa je izjavil, da se Irak pripravlja na novo vojno, ki bi jo vodile ZDA, kot da bi bila neizogibna. Kot je dodal, se bodo Iračani za svoj obstoj borili do konca. "In Američane bomo premagali, če tako hoče Bog, saj so oni napadalci, medtem ko mi branimo svojo državo in njen obstoj".

Francija proti enostranski vojni

"Inšpektorji ZN uresničujejo resolucijo Varnostnega sveta ZN. Samo Varnostni svet lahko sodi o njihovih poročilih in zahtevah. Če bo katera država sprejela ukrepe, ki niso v skladu s tem, potem gre za kršitev mednarodnih načel, česar Francija seveda ne podpira," je po srečanju z vodjo inšpektorjev Blixom in direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) El Baradejem dejal Jacques Chirac, ob tem pa pozval Bagdad, da predloži nesporne dokaze o aktivnem sodelovanju z inšpektorji.

Po svetu vre nezadovoljstvo nad ameriškimi vojnimi načrti
Po svetu vre nezadovoljstvo nad ameriškimi vojnimi načrti FOTO: Reuters

Generalni direktor IAEA El Baradej pa je na skupni novinarski konferenci dodal, da se vsi trije strinjajo, da inšpektorji ZN za nadzor na iraškim orožjem za množično uničevanje potrebujejo več časa, vojna pa je po njihovem mnenju zadnje sredstvo za rešitev krize. Dejal je še, da inšpektorji potrebujejo več časa. "Vojna je najslabša rešitev. Če se ji lahko izognemo, pa čeprav zato porabimo več časa, bo ta čas vreden svojega namena," je dodal El Baradej.

Češki parlament je odobril sodelovanje češke enote za kemično in biološko zaščito v napadu na Irak, če bi ta potekal v okviru ZN. Sodelovanje je po dolgih pogovorih v četrtek že odobril senat, danes pa še poslanska zbornica. Češki vojaki bi sodelovali tudi, če posredovanja ne bi odobrili ZN, vendar le v primeru, če bi Irak v regiji uporabil orožje za množično uničevanje.

Že pred tem je nemški obrambni minister Peter Struck izjavil, da si nemškega glasu v VS ZN, katerega nestalna članica je Nemčija od 1. januarja, za vojaško posredovanje v Iraku "ni mogoče zamisliti". V vsakem primeru pa je odločitev o vojni v Iraku odvisna od ameriškega predsednika Georgea Busha, je še dejal Struck.

Husein: Napadalce bomo privedli do samomora

Iraški predsednik Sadam Husein je danes ob 12. obletnici začetka Zalivske vojne izjavil, da bo njegova država v primeru ameriškega napada na Irak ZDA privedla do samomora. Ob tej priložnosti je še pozval Iračane, da se pripravijo na odpor. "Krokarji in krokodili zla nadaljujejo z nesrečnimi načrti. Naj so vaše rakete na preži in naj jih vodi žarek in luč vaše vere," je dejal Husein.

Husein je napovedal, da se bodo v primeru napada vkopali 'pred vrati Bagdada'
Husein je napovedal, da se bodo v primeru napada vkopali 'pred vrati Bagdada' FOTO: Reuters

Husein je še dejal, da so se odločili braniti pred napadalci. "Bagdad, njegovi prebivalci in vodstvo, bodo 'Mongolce našega časa' prisilili, da storijo samomor pred njegovimi vrati," je povedal Husein, s čimer je primerjal morebitni napad na Irak z mongolskim obleganjem Bagdada leta 1258.

V svojem govoru iraški predsednik sicer ni omenjal inšpekcijskega nadzora.

Demonstranti zasuli inšpektorje z zastavami

Protiameriških demonstracij v Bagdadu se je udeležilo več tisoč Iračanov. Protestniki, ki so obeležili obletnico začetka Zalivske vojne, so izražali nasprotovanje ameriškemu predsedniku Bushu in podporo Huseinu. Z demonstranti pa so se srečali tudi inšpektorji ZN, ki so jim demonstranti ob odhodu na delo prekrižali pot. Na njihove avtomobile so metali ameriške in palestinske zastave.

Inšpektorji so se v iskanju morebitnega prepovedanega orožja odpravili na tri lokacije, potem ko so včeraj našli izpraznjene bojne glave, ki bi lahko služile kot kemično orožje.

Demonstranti sežigajo ameriško zastavo pred poslopjem Združenih narodov v Bagdadu (Foto: Reuters)
Demonstranti sežigajo ameriško zastavo pred poslopjem Združenih narodov v Bagdadu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Odkritje bojnih glav še vedno odmeva

Washington bo mednarodnim inšpektorjem v Iraku predložil nove dokaze o tem, da Bagdad razvija orožje za množično uničevanje, je dejal ameriški veleposlanik v Rusiji Alexander Vershbow. Predstavniki inšpektorjev ZN so že večkrat dejali, da bi lahko ZDA s podatki na tem področju olajšale delo inšpektorjem. Ob tem je Vershbow še dodal, da obstoječe resolucije zadostujejo za upravičenost vojaškega posredovanja v Iraku. "Sedaj je zadnja priložnost za Sadama Huseina, da začne delovati v skladu z določili mednarodne skupnosti," je še dejal Vershbow.

Hans Blix, vodja komisije ZN za nadzor, verifikacije in inšpekcije (UNMOVIC), se je odzval tudi na četrtkovo odkritje inšpektorjev, ki so pri pregledu skladišča orožja Učeidar nedaleč od Bagdada našli enajst bojnih glav kemičnega orožja. Blix si želi, da bi imel več pojasnil, in dodal, da še ni podatkov o tem, ali je odkrite bojne glave Irak omenil v svojem poročilu o orožju, ki ga je 8. decembra oddal ZN. "Trenutni položaj je zelo napet, zato inšpektorji potrebujejo bolj odkrit odnos Iraka in celovito sodelovanje," je še dejal Blix.

Ameriško ladjevje bo kmalu razporejeno okoli Iraka
Ameriško ladjevje bo kmalu razporejeno okoli Iraka FOTO: Reuters

Na odkritje praznih bojnih glav v Iraku se je previdno odzvala tudi ameriška administracija. Pri tem so ponovno poudarili, da iraški predsednik Sadam Husein krši resolucije ZN. Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer je ob tem dejal, da administracija še ocenjuje odkritje inšpektorjev, pri odgovoru pa bo delovala premišljeno.

Na ta odkritja se je odzvala tudi Velika Britanija, ki meni, da je zaenkrat še prezgodaj govoriti o tem, ali bi lahko bilo odkritje bojnih glav kemičnega orožja povod za vojno proti Iraku. Britanski državni sekretar Mike O'Brien je dejal, da bo Velika Britanija počakala na pojasnila OZN in se šele nato odločila, ali je Husein dejansko kršil resolucijo.

Moskva pa je pozvala k temeljiti strokovni analizi, preden bo lahko sprejela zaključke. Po mnenju ruskega zunanjega ministrstva odkritje tudi poudarja učinkovitost dela inšpektorjev, prav tako pa tudi to, da Irak izpolnjuje zahteve in zagotavlja brezpogojen in takojšen dostop do objektov, ki zanimajo inšpektorje.

Na odkritje inšpektorjev se je odzvalo tudi predsedstvo Evropske unije v Grčiji. Grški zunanji minister George Papandreu je dejal, da predsedstvo EU potrebuje skupen pogled na delo inšpektorjev, namesto da se odziva na posamezne dogodke. Ob tem je dodal, da je grško predsedstvo prihodnji teden na pogovore o teh vprašanjih v Atene povabilo vodjo inšpektorjev Blixa.

Tudi tiskovni predstavnik IAEA Mark Gwozdecky je dejal, da je še prezgodaj za določitev pomena odkritja, vprašanje pa bodo še preučili. "Gre za tehnično vprašanje. Potrebno ga je dobro proučiti in narediti raziskave," je še dejal Gwozdecky.

Vse več protivojnih protestov

Protivojne proteste za ta konec tedna napovedujejo ameriški mirovniki. Najbolj množične proteste napovedujejo v Washingtonu, kjer organizatorji napovedujejo več deset tisoč demonstrantov. Organizacija International Answer, ki napoveduje proteste tudi v San Franciscu, pa poziva vse vojne nasprotnike, da "zaustavijo administracijo ameriškega predsednika Georgea Busha, ki grozi in ubija ljudi po celem svetu, kljub temu, da niso naši sovražniki". Vrsto manifestacij proti vojni v Iraku med petkom in nedeljo organizira tudi britanska organizacija Voices in the Wilderness, ki nasprotuje sankcijam proti Iraku. Med drugim v nedeljo načrtujejo tudi zaporo vhoda v štab britanske vojske v Northwoodu.

Jacques Chirac
Jacques Chirac FOTO: Reuters

Na območju Gaze pa je demonstriralo več tisoč Palestincev, ki so izražali podporo iraškemu predsedniku. Protesti, ki se jih je udeležilo kakih 1500 ljudi, so potekali tudi v Bahrajnu. Protestniki v bahrajnski prestolnici Manama so izražali nasprotovanje morebitni vojni v Iraku in zahtevo, da iz države odslovijo ameriška vojaška oporišča.

Amnestija za najožje Sadamove sodelavce?

Inšpektorji ZN na obhodu v Bagdadu
Inšpektorji ZN na obhodu v Bagdadu FOTO: Reuters

"Pomembno je, da članom iraškega vodstva pošljemo sporočilo," je dejal nek neimenovani diplomat, ki ima tesne stike z monarhi Saudske Arabije. "Prepričati jih moramo, da nasprotujemo zgolj Sadamu, tako da bi se mu lažje uprli." Po njegovem mnenju bi morali posredovati verodostojno sporočilo o amnestiji. Če bodo izrecno ponudili to možnost, ni potrebe, da bi amnestijo za člane iraškega vodstva posebej omenili v novi resoluciji ZN.

Amnestija naj bi bila predvidena za 100 do 120 najožjih Sadamovih sodelavcev. Savdska Arabija bo svoj predlog o amnestiji uradno objavila prihodnji teden na srečanju s predstavniki Egipta in držav, ki mejijo na Irak. Sosednje države želijo v zadnjem hipu preprečiti vojaški obračun, saj se bojijo povečanja nestabilnosti v regiji.

Namigi, da naj bi bil Sadam Husein pripravljen zapustiti državo, so nekoliko umirili rast cen surove nafte.

Po pisanju nemškega tednika Der Spiegel naj bi iraško vodstvo zahtevalo, da Sadamu in njegovim sorodnikom ne bi sodili, če bo pripravljen zapustiti državo. Časnik omenja, da naj bi zatočišče iskali v eni od afriških držav.

Na območje dodatne letalonosilke

Francija še vedno nasprotuje vsakršnim enostranskim akcijam, je dejal predsednik Chirac (Foto: Reuters)
Francija še vedno nasprotuje vsakršnim enostranskim akcijam, je dejal predsednik Chirac (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ameriške vojaške oblasti so medtem sporočile, da bi lahko Pentagon v pripravah na morebitno vojno v Iraku v regijo poslal še tri dodatne letalonosilke, ki bi se pridružile dvema, ki sta trenutno v Sredozemlju in na severu Perzijskega zaliva. Če bi imela ameriška vojska letalonosilke v Sredozemlju, Perzijskem zalivu in Rdečem morju, bi imela na razpolago svoje bombnike kar iz treh strani, kar bi dodatno zapletlo iraške napore pri obrambi svojega zračnega prostora, ocenjujejo vojaški strokovnjaki.

SORODNI ČLANKI