Tujina

Irak na robu zloma

Bagdad, 30. 07. 2007 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
9

Irak tone v človekoljubno krizo, o umiku koalicijskih vojakov in stabilizaciji države pa ni ne duha ne sluha.

30 odstotkov iraških otrok je podhranjenih
30 odstotkov iraških otrok je podhranjenih FOTO: Reuters
V osrednjem delu iraške prestolnice v mestu Bagdad je avtomobil bomba povzročila smrt šestih oseb, več kot 12 oseb pa je bilo ranjenih.

Irak vse bolj pesti človekoljubna kriza, v danes objavljenem poročilu opozarja britanska humanitarna organizacija Oxfam in dodaja, da tretjina prebivalcev te države potrebuje nujno pomoč. Iraškim oblastem tako ne uspeva, da bi ljudstvu zagotovile osnovne potrebščine, kot so voda, hrana in sanitarije ter zatočišče za približno osem milijonov ljudi, še razkriva poročilo, ki ga je organizacija pripravila ob pomoči iraških nevladnih organizacij.

Največji problem, ki pesti Iračane, je oboroženi konflikt, vendar prebivalce vse bolj ogrožajo bolezni in podhranjenost. 70 odstotkov od 26,5 milijona prebivalcev Iraka nima primerne oskrbe z vodo, medtem ko je ta odstotek pred invazijo znašal 50 odstotkov. Samo 20 odstotkov jih ima dostop do delujočih sanitarij.

Kot so opozorili, nadaljevanje nasilja zakriva širino humanitarne krize, ki se je poslabšala od začetka vojaškega posredovanja leta 2003. Poročilo ob tem navaja številke o dveh milijonih razseljenih Iračanih, prav toliko jih je zbežalo v sosednje države.

Številke, ki jih navaja poročilo, še razkrivajo, da je skoraj 30 odstotkov iraških otrok podhranjenih, kar je bistveno več kot pred štirimi leti. Okoli 15 odstotkov Iračanov pa si ne more privoščiti rednega prehranjevanja.

Iračanka joče
Iračanka joče FOTO: Reuters

Po nekajletnih neuspešnih poskusih za stabilizacijo Iraka število mrtvih civilistov vsako leto strmo narašča. Skupen seštevek civilistov ubitih v iraški vojni po nekaterih podatkih znaša od 50.000 tisoč pa vse do 75.000 tisoč ali več.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bohem
01. 08. 2007 12.33
@ OMEJENCA Frenchy in ekolog: ali sta res tako nerazgledana in omejena, da ne znata napisati post, ki ne bi bil žaljiv do drugega CELOTNEGA naroda!?!! Ljudi delita le po verski usmerjenosti - obžalujem vaju. Zelo očitno sama sebe ne zmoreta spoštovati, zato tudi vsa ta sovražnost! Hinko imaš moj podpis. Lp
Uroš S.
01. 08. 2007 00.08
Pred okupacijo je bil mir. God bless democracy
ekolog
31. 07. 2007 06.22
Frenchy bravo ,,,, ne poslušaj teh feministov ko hvalijo muslije poznajo pa mogoče enega. Jaz v naših firmah vidim da en musli je priden musli, ko jih je pet pa že zahtevajo čučalico na WC-ju pa brisače na glavah nosijo, če pa jih maš še več pa bi že Džamijo zidali.... Pa poglej dejstvo da je VB zelo velikodušna do muslijev, ko se pelješ npr po Leicestru vidiš ulice ki zgledajo ko mesto duhov, saj so v nasprotju z našo predstavo o VB nič ni urejeno, zavese so črne, pred hišo stari mercedesi z črnimi šipami, ženske ko nune, moški kot ladnov bine na zidovih pa plakati ISLAM YES. Nikoli nisem bil rasist, ampak ta življenska izkušnja me je obrnila za 120, saj so ulice mrtve, nihče ne upa hoditi okrog, ker te one musli gorile samo gledajo postrani... Govoril sem z atohtonimi prebivalci, ki sploh ne upajo spregovoriti kako jih je strah, saj je po grobi oceni konkretno v Licestru 2/3 neangležev. Jaz samo ne želim da se pri nas zgodi to, torej da se bomo v lastnem domu bali za svoje življenje, kolturo ter gledali namesto tradicionalnih cerkva (pa nisem neki kristjan) ki so pri nas že mnogo let one nakaze z okroglimi turni. Torej zdaj je še čas da brez nasilja ohranimo našo deželo čisto, ker ko jih je preveč se zgodi kot se je lani v franciji...
oye.now@gmail.com
30. 07. 2007 13.54
Frenchy => ne posplošuj in se prej pozanimaj zakaj se to dogaja! Sram te je lahko zaradi takih komentarjev.
svar
30. 07. 2007 13.53
Če bi vsi tisti fanatiki, ki nastavljajo bombe po tržnicah po Iraku, ugrabljajo zahodne državljane in potem snemajo kako jim odsekavajo glave usmerili svojo energijo v nekaj koristnega (recimo dobili službo) bi bila situacijo v Iraku dosti boljša.
Prvo Bore
30. 07. 2007 13.25
Sadam Husein je znal z njimi, ampak američani so pa pokadil. V Iraku bo še takšna vojna , da bo cel svet skrbelo.
Frenchy
30. 07. 2007 13.19
ma dj itak so iračani sami verski fanatiki....oziroma saj so vsi muslimani taki fanatiki...če ne verjams v moj bog Umri.To so kretenii
Prvo Bore
30. 07. 2007 12.52
Jao hinko.murovec že spet bodo mislili da sva eden. Prav imaš !!! Naj jih naženejo ven v imenu alaha, če jih oni pobijajo v imenu demokracije.
hinko.murovec@siol.net
30. 07. 2007 12.47
Ameriška svoboda, kapitalistična idila, svetovna sramota.LP