Tujina

Inšpektorji začeli preglede

Tripoli, 28. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Potem, ko je direktor IAEA El Baradej začel pogovore z libijskimi oblastmi, so inšpektorji ZN že pregledali štiri lokacije v Tripoliju.

El Baradej je z libijskimi oblastmi začel pogovore o nadzoru nad libijskimi zmogljivostmi za proizvodnjo orožja za množično uničevanje in skladišči tega orožja. Libijski zunanji minister Abdel-Rahman Šalkam je namreč že v soboto obljubil polno sodelovanje libijskih oblasti z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) ter tudi druge države - med njimi Izrael - pozval, naj se odpovedo orožju za množično uničevanje. "Prava pot k miru in varnosti vodi preko odpovedi orožju za množično uničevanje," je ob tem dejal El Baradej.

Mohamed El Baradej in Abdel-Rahman Šalkam
Mohamed El Baradej in Abdel-Rahman Šalkam FOTO: Reuters

Libija je pred tednom dni presenetila svet s sporočilom, da se je odločila odpovedati orožju za množično uničevanje in sprejeti mednarodne inšpektorje za nadzor oborožitve. Kot je priznal Tripoli, si je prizadeval pridobiti jedrsko gorivo, razpolaga pa tudi s centrifugami in ostalo tehnologijo, potrebno za bogatenje urana.

El Baradej je že pred prihodom v Libijo povedal, da ima vse podatke, ki kažejo na to, da je Libija imela zgolj osnoven jedrski program, ki nikoli ni prišel do bogatenja urana, kar je ključna stopnja za izdelavo jedrskih konic ali atomske bombe. Ni pa izključil možnosti, da bi strokovnjaki v Libiji našli dokaze, da je Tripoli za izdelavo jedrskega orožja uporabil obogateni uran od drugod.

SORODNI ČLANKI