Tujina

Inšpektorji tudi v palače

Washington/Baglad, 12. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Irak je pripravljen inšpektorjem ZN omogočiti tudi pregled osmih predsedniških palač. Inšpektorji bodo, po zagotovilih iraškega podpredsednika Taha Jasina Ramadana, lahko pregledali karkoli in kadarkoli bodo to želeli.

Bodo ZDA izsilile resolucijo proti Sadamu Huseinu?
Bodo ZDA izsilile resolucijo proti Sadamu Huseinu? FOTO: Reuters

Iraški podpredsednik je prepričan, da želijo ZDA čakati tako dolgo, dokler ne bodo od Združenih narodov izsilile resolucijo, ki jim bo dovolila napad na Irak. Ameriški državni sekretar Colin Powell je sinoči potrdil, da ameriška administracija razmišlja o več možnih modelih za novo državno ureditev Iraka, kot so o tem zadnje dni pisali tudi ameriški mediji. Eden od predlogov, po katerih bi ZDA preuredile Irak, bi se zgledoval po ameriški neposredni vojaški oblasti na Japonskem po 2. svetovni vojni, drugi model pa po povojni zasedbi Nemčije, je dejal Powell.

Po podatkih Pentagona je na Bližnjem vzhodu trenutno 58 tisoč ameriških vojakov, v Perzijskem zalivu pa imajo ZDA za zdaj le eno letalonosilko Abraham Lincoln.

Kot je dodal, ZDA še niso izbrale nobenega modela, če pa bi začeli vojno v Iraku za zrušitev režima Sadama Huseina, bi ameriški vojaki tam morali ostati, dokler ne bi za državo našli nove ureditve. Medtem je vodja iraške opozicije Ahmed Čalabi, ki iraški opozicijski Nacionalni kongres vodi iz Londona, dejal, da bi po zrušitvi Huseina najraje videl oblikovanje prehodne iraške vlade, pred tem pa bi privolil tudi v začasno tujo neposredno vlado.

ZDA okrepile vojaške enote

ZDA so že okrepile vojaške zmogljivosti v regiji. V Kuvajt so včeraj preselili poveljstvo 5. korpusa ameriške vojske, ki je bilo doslej v Heidelbergu v Nemčiji, in 1. korpusa marincev, ki ima sedež v Kaliforniji. Šlo naj bi za približno 1000 mož, ki naj bi pripravili pogoje za prihod številnih kopenskih sil v primeru napada na Irak.

Demonstracije po svetu kažejo, da je nestrinjanje z napadom na Irak veliko (Foto: Reuters)
Demonstracije po svetu kažejo, da je nestrinjanje z napadom na Irak veliko (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Britanski zunanji minister Jack Straw se je minuli teden mudil na turneji po Bližnjem vzhodu in arabskih deželah, kjer je iskal podporo za napad na Irak, in meni, da bi lahko Egipt, Jordanija, Iran in Kuvajt morebiten napad na Irak označile za legitimen. Kot je dejal za britanski radio BBC, se premieri in zunanji ministri omenjenih držav zavedajo, da Irak predstavlja grožnjo, kot zadnjo sredstvo za odstranitev te grožnje pa bi države dovolile tudi uporabo sile v skladu z mednarodnim pravom.

SORODNI ČLANKI