Tujina

Inšpektorji niso našli ničesar

New York/Bagdad/Pariz/London, 09. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Vodja mednarodnih inšpektorjev za razorožitev Iraka Hans Blix je Varnostnemu svetu ZN potrdil, da inšpektorji doslej niso odkrili orožja za množično uničevanje. Obenem pa je poudaril, da je poročilo, ki so ga pred tedni oddali Iračani, nepopolno in pomanjkljivo.

Hans Blix: Našli nismo ničesar!
Hans Blix: Našli nismo ničesar! FOTO: Reuters

Vodja inšpektorjev ZN za razorožitev Iraka Hans Blix je danes znova očital Iraku, da v svojem 12 tisoč strani dolgem poročilu o orožju, ki ga je Bagdad ZN predal 7. decembra lani, ni odgovoril na številna vprašanja o biološkem in kemičnem orožju. "Kot sem dejal že 19. decembra lani, menim, da iraško poročilo ne odgovarja na vsa vprašanja, in to nameravam poudariti tudi danes," je pojasnil Blix pred začetkom zasedanja Varnostnega sveta ZN. Dejal je še, da inšpektorji ZN v Iraku doslej še niso našli dokazov za obstoj orožja za množično uničevanje, ki bi upravičili vojaško posredovanje v Iraku.

Kot je še dejal Blix, se bodo inšpektorji v naslednjih dneh posvetili zasliševanju iraških strokovnjakov, ni pa potrdil informacij, da jih bodo na zahtevo ZDA povabili na razgovore zunaj Iraka.