Tujina

Inšpektorji bodo dobili helikopter

Bagdad/Kairo/Moskva, 30. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Inšpektorjem ZN za razorožitev Iraka bodo v nedeljo z letalom ZN iz ciprske Larnake dostavili prvi helikopter, ki bo pomagal inšpektorjem pri potovanjih po Iraku in nadzoru objektov.

V Moskvi so zadovoljni z delom inšpektorjev v Iraku
V Moskvi so zadovoljni z delom inšpektorjev v Iraku FOTO: Reuters

Iz ZN sicer niso natančneje sporočili števila helikopterjev, ki jih bodo dobili inšpektorji. Uradna Moskva je medtem pozitivno ocenila prve dni inšpekcij ZN, pohvalila pa tudi iraško sodelovanje. Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Saltanov je izrazil upanje, da bodo inšpektorji uspešno izpolnili nalogo. "Mednarodna skupnost mora priti do objektivne podobe o nedovoljenih vojaških programih v Iraku," je dejal Saltanov.

Iraška opozicija z ZDA o delitvi oblasti

Vodje šestih iraških opozicijskih skupin pa se želijo v ponedeljek na izrednem sestanku srečati s predstavnikoma zunanjega ministrstva ZDA in Pentagona. Na srečanju naj bi razjasnili še zadnja vprašanja pred veliko konferenco iraške opozicije 13. decembra v Londonu, kjer naj bi razpravljali o bodoči delitvi oblasti med posameznimi religijskimi in etničnimi skupinami.

Omenjenega srečanja naj bi se udeležila predsednika obeh kurdskih strank, Masud Barsani in Džalal Talabani, vodja Iraškega narodnega kongresa (INC) Ahmed Džalabi, monarhist Šarif Ali bin el Husein, ter vodji šiitske opozicije in liberalnodemokratske skupine. Washington naj bi že pokazal zanimanje za pogovore z iraško opozicijo o prihodnosti Iraka po padcu režima Sadama Huseina.