Tujina

Indijo pretresli eksploziji

Hyderabad, 25. 08. 2007 20.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V indijskem mestu Hyderabad sta odjeknili dve eksploziji, v katerih je umrlo najmanj 30 ljudi.

Indijske oblasti so napad označile za teroristično dejanje
Indijske oblasti so napad označile za teroristično dejanje FOTO: Reuters

V dveh bombnih eksplozijah, ki sta odjeknili v indijskem mestu Hyderabad, je bilo ubitih najmanj 30 ljudi, okoli 50 ljudi pa je ranjenih, so sporočile oblasti zvezne države Andhra Pradesh. Ena od eksplozij je odjeknila v zabaviščnem parku Lumbini med lasersko predstavo, le nekaj minut kasneje pa je odjeknilo še v gostišču na prostem. "Gre za teroristično dejanje," je dejal minister Y.S Rajasekhara Reddy.

Indijski premier Manmohan Singh je dejanje že obsodil in izrazil veliko zaskrbljenost, lokalne oblasti pa so zaradi napadov razglasile visoko stopnjo pripravljenosti. Policija je medtem območja, kjer sta odjeknili eksploziji, že evakuirala in začela iskati še morebitna druga eksplozivna telesa.

V dveh bombnih napadih je umrlo najmanj 30 ljudi, okoli 50 je ranjenih
V dveh bombnih napadih je umrlo najmanj 30 ljudi, okoli 50 je ranjenih FOTO: Reuters


Nasilje v tem indijskem mestu ni izbruhnilo prvič. Maja letos je bilo v eksploziji bombe v tamkajšnji mošeji ubitih 11 ljudi. Po tem incidentu so med muslimani, nezadovoljnimi s policijskim varstvom, in varnostnimi silami izbruhnili spopadi, ki so terjali še pet življenj.

Bombni napadi so se sicer v zadnjih dveh letih razširili tudi v drugih predelih Indije, eden izmed hujših pa se je julija lani pripetil v bombaju, kjer je bilo na sedmih potniških vlakih nameščenih več bomb, ki so terjale preko 200 življenj. Za napadi naj bi stali muslimanski uporniki iz Pakistana.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.