Tujina

Kar dvakrat nad Kubo

Havana, 09. 09. 2008 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
2

Orkan Ike, ki je na Kubi zahteval štiri žrtve in povzročil veliko opustošenje, je nad otok zavil kar dvakrat. Škoda je velika.

V Havani se bojijo škode, ki bi jo lahko povzročil Ike.
V Havani se bojijo škode, ki bi jo lahko povzročil Ike. FOTO: Reuters
Orkan Ike se bo nad Mehiškim zalivom znova okrepil, napovedujejo vremenoslovci.

Orkan Ike se je popoldne že drugič razdivjal nad Kubo, tokrat nad jugozahodno obalo. Močan veter, dež in visoki valovi so s havanskih ulic pregnali vse živo. Več tisoč ljudi se je skrivalo v varnih zatočiščih. "Slišati je, kot bi Havano napadla vojska duhov,“ je dejala prebivalka kubanske prestolnice Maria Valdez. Čeprav oko orkana ni doseglo mesta, se je nad njim razdivjalo neurje z močnim dežjem. Ker so številne stavbe v zelo slabem stanju, pa je tudi to povzročilo veliko škode.

Vendar pa je bil Ike tokrat šibkejši, kot je bil dan prej, ko je opustošil kubanski vzhod. Na otoku je zahteval štiri žrtve. Dva moška je ubil udarec električnega toka, eden je umrl pod težo drevesa, ki je padlo na njegov dom, neko žensko pa so mrtvo našli pod ruševinami njene hiše. Orkan, ki je pred tem na poti prek Haitija in Bahamov že zahteval 319 smrtnih žrtev, je na Kubi odkrival strehe in rušil stavbe, komunikacijske povezave so pretrgane, drevesa izruvana, škoda na poljih pa je ogromna. Oblasti so že v nedeljo evakuirale skoraj dva milijona od 11 milijonov prebivalstva.

Otroci na varnem.
Otroci na varnem. FOTO: Reuters

Ike je po Kubi divjal, potem ko je otok konec avgusta že opustošil orkan Gustav, ki je uničil 140.000 domov. Po navedbah kubanske meteorološke službe otoka v vsej njegovi zgodovini nista še nikoli tako blizu skupaj prizadela dva orkana. Po navedbah kubanske televizije sta tako kubanski predsednik Raul Castro kot njegov brat, nekdanji predsednik Fidel Castro, ves čas skrbno spremljala razmere.

Ike se je že pomaknil nad Mehiški zaliv, od koder naj bi se usmeril proti teksaško-mehiški meji. To pa pomeni, da najverjetneje ne bo ogrozil več kot 4000 naftnih ploščadi, na katerih pridelajo četrtino ameriške nafte in 15 odstotkov zemeljskega plina. Nad toplimi vodami Mehiškega zaliva naj bi se Ike še okrepil. Nad Tihim oceanom pa se je že oblikovala naslednja tropska nevihta, poimenovali so jo Lowell. V soboto naj bi dosegla mehiški zaliv Baja California.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alc19@email.si
09. 09. 2008 10.57
ameri imajo haarp za delanje potresov in bili smo že priča (haarp si lahko ogledate tudi na yutubu) imajo em orožja (smo bili tudi priče delovanja naprimer v pakistanu) imajo skalarna orožja s katerimi itak neprestano eksperimentirajo, kaj so tudi naprave za vodenje orkanov že izpopolnili?
gvucin
09. 09. 2008 09.34
potem so evakuirali celotno kubo, ker ima samo 11 mio ljudi... Kam pa so jih preselili? Na Florido?:)