Tujina

Ike napada Mehiški zaliv

Havana, 10. 09. 2008 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ike, ki je na Kubi zahteval štiri življenja, se je obrnil proti Mehiškemu zalivu. Na naftnih ploščadih so že ustavili proizvodnjo in evakuirali delavce.

Orkan Ike, ki je v torek pustošil po Kubi, kjer je zahteval štiri življenja, se je obrnil proti Mehiškemu zalivu. Ike, ki je po Kubi pustošil kot orkan 1. stopnje, se je proti večeru okrepil in pihal s hitrostjo 130 kilometrov na uro. Na naftnih ploščadih se bojijo, da bi Ike, če bi jih dosegel, za seboj pustil pravo opustošenje, zato so že evakuirali delavce in zaustavili proizvodnjo.

Na Kubi je Ike podiral električne drogove kot hišice iz kart.
Na Kubi je Ike podiral električne drogove kot hišice iz kart. FOTO: Reuters

Vremenoslovci opozarjajo, da bi Ike med potjo po zalivu spet lahko pridobil na moči in dosegel 3. stopnjo na petstopenjski lestvici.

Zadnje slike prikazujejo, da se Ike pomika proti osrednji teksaški obali, zato so teksaške oblasti že pozvale milijon prebivalcev doline Rio Grande k evakuaciji in skušale prepričati več tisoč ilegalnih pribežnikov, da je orkan Ike bolj nevaren od mejne carine. New Orleans, ki si še vedno ni popolnoma opomogel od orkana Katrine, ki je pustošila leta 2005, pa se je kot kaže izognil nevarnosti.

Kot je znano, je Ike v nedeljo dosegel vzhodno Kubo, kjer je pustošil s hitrostjo 195 kilometrov na uro. Močan veter in deževje sta uničevala stavbe, poškodovala električne napeljave, rušila drevesa in reke spremenila v nevarne hudournike. V poplavah so umrle štiri osebe.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.