Tujina

Haiti zaprosil za pomoč

Gonaives, 05. 09. 2008 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Haiti, trenutna tarča orkanov, je zaprosil za nujno mednarodno pomoč. Evropska komisija bo prispevala dva milijona evrov.

Združeni narodi so po uradnem zaprosilu Haitija za hitro pomoč sprožili priprave za mednarodni poziv za pomoč, je povedala predstavnica Urada ZN za usklajevanje človekoljubnih zadev (Oche) Elizabeth Byrs. Pomoč v višini milijona švicarskih frankov (630.000 evrov) je že obljubila Švica, ameriška organizacija za pomoč (Usaid) pa je sprostila 100.000 dolarjev (69.000 evrov). Evropska komisija pa je po hitrem postopku sprejela odločitev o sprostitvi dveh milijonov evrov sredstev za pomoč žrtvam tropske nevihte Hanna.

V poplavah je umrlo že 137 oseb.
V poplavah je umrlo že 137 oseb. FOTO: Reuters

"Imamo poročila o več deset tisoč ljudeh, ki potrebujejo najnujnejšo pomoč. Razmere so obupne, pomoč pa jim moramo dostaviti čimprej," je izjavil evropski komisar za razvoj in človekoljubno pomoč Louis Michel.

V pristanišču Gonaivesa se je zasidrala ladja s 33 tonami hrane, vode in drugih potrebščin za žrtve vremenske ujme.

Hanna zahtevala 137 življenj

Leta 2005 je po Atlantiku in Karibih divjalo kar 28 tropskih neviht, med njimi tudi Katrina, ki je v New Orleansu za seboj pustila pravo opustošenje.

Orkan Ike je na poti proti Bahamom in ZDA malce oslabel in še ni jasno, ali bo dosegel Karibsko otočje, vzhodno obalo ZDA in naftne ploščadi v Mehiškem zalivu. Medtem pa se na Haitiju še vedno borijo s poplavami, ki so več sto ljudi prisilile, da so splezali na strehe svojih domov, kjer so ujeti že več dni in čakajo na kakršnokoli pomoč. ''Ostali smo brez hrane, brez vode in vse kaže, da nam nihče ne more pomagati,'' je povedal prebivalec.

V poplavah in zemeljskih plazovih je umrlo najmanj 137 oseb. Najbolj prizadeto je mesto Gonaives, ki ga je po divjanju Hanne v ponedeljek in torek poplavilo, kar je prizadelo okoli 250.000 ljudi.

Gustav, Fay, Hanna, Ike...

Haiti je v manj kot mesecu dni prizadela že tretja tropska nevihta. Pred Hanno je namreč pustošil Gustav, ki je zahteval najmanj 75 žrtev, pred njim pa je več kot 50 življenj zahtevala Fay.

V četrtek je Hanna malce oslabela. Vetrovi so pihali z močjo 105 kilometrov na uro in ameriški center za orkane pričakuje, da se njena moč ne bo več krepila. V soboto naj bi Hanna dosegla mejo med Južno in Severno Karolino. Guverner Severne Karoline Mike Easley je že razglasil izredne razmere, njegov kolega iz Južne Karoline Mark Sanford pa je prebivalcem dveh severnih obalnih območij svetoval evakuacijo. Izredne razmere je razglasil tudi guverner Virginije Tim Kaine.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roxy79
05. 09. 2008 22.12
33 ton hrane? Ladja? Pa kaj je to kakšna ribiška barka? Ne me basat..... 33 ton ni NIČ. Nosilnost navadne tovorne ladje je od 30.000 ton do 55.000 ton.Ste se mogoce zmotili??? pa pozabili napisat tri 0-le?
juventus
05. 09. 2008 12.16
Sam upajmo , da se tudi pri nas kaj takšnega ne zgodi ....Ubogi ljudje ,res,kar ni za verjet .............
didlos
05. 09. 2008 11.10
Ja fertik, sej ne morš BILIVAT. Sam fotko poglejte, ITS THE END OF THE WORLD and YOU KNOW IT !