Tujina

Identifikacija s prstnim odtisom

New York, 13. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriško pravosodno ministrstvo je sporočilo, da bo služba za priseljevanja in naturalizacijo z 11. septembrom letos začela izvajati poostren program nadzora nad tujimi obiskovalci. Ti bodo morali pred vstopom v ZDA oddati prstne odtise in fotografijo.

Nova uredba bo prizadela vse državljane Iraka, Irana, Libije, Sudana in Sirije, poleg tega pa še tiste obiskovalce, ki jih bo State Department opredelil kot povečano tveganje za nacionalno varnost na podlagi sprotnih obveščevalnih podatkov.

Po Ashcroftovih besedah bo sistem zagotovil trdno obrambo v vojni proti terorizmu
Po Ashcroftovih besedah bo sistem zagotovil trdno obrambo v vojni proti terorizmu FOTO: Reuters

Inšpektorji službe za priseljevanja in naturalizacijo bodo lahko na vstopnih točkah v ZDA tudi izločali posamezne tujce iz omenjene kategorije. Pravosodno ministrstvo, katerega del je služba za priseljevanja in naturalizacijo, se je za tak ukrep odločilo po pritisku kongresnikov, ki so kritizirali domnevno pomanjkljiv nadzor nad tem, kdo vstopa v ZDA, koliko časa tam ostane in kod hodi. Skupine za zaščito človekovih pravic pa menijo, da ukrep predstavlja nedopustno rasno profiliranje.

Pravosodni minister John Ashcroft je dejal, da so pomanjkljivosti ameriškega imigracijskega sistema po 11. septembru lani postale kristalno jasne. Ta sistem naj bi zdaj bistveno povečal nadzor nad tistimi tujimi obiskovalci, ki lahko pomenijo povečano tveganje za nacionalno varnost. 11. septembra bodo začeli izvajati poskusni program na določenem številu mejnih prehodov, kar v primeru ZDA večinoma pomeni letališča. Potem pa naj bi ga 1. oktobra uvedli na vseh vstopnih točkah v ZDA. Nekaj podobnega sicer že izvajajo, saj po kontroli ob vstopu na letališče znova preverijo nekaj naključno izbranih potnikov, preden jih spustijo na letalo. Potnike naj bi povsem naključno izbral računalnik, kar pa večinoma velja le za ameriške državljane, saj je v notranjem zračnem prometu naključno izbran prav vsak tujec.

Kako bo potekal poostren program nadzora?

Inšpektorji službe za priseljevanja in naturalizacijo bodo imeli sedaj pravico, da vsakega potnika, ki bi se jim zazdel sumljiv pošljejo na oddajo prstnih odtisov in fotografiranje. Te podatke bodo nato vnesli v računalnik in primerjali z obstoječo bazo podatkov kriminalcev in teroristov. Za obiskovalce, ki jih bodo našli na seznamu, bo to pomenilo pot v zapor, za tiste po nedolžnem izbrane pa dodatno izgubo časa na letališču. Nekateri nasprotniki novega obravnavanja obiskovalcev v ZDA menijo, da bodo verjetno izbrane prav vse osebe "arabskega" videza, kar bo zanesljivo privedlo do tega, da bo tovrstnih obiskovalcev v ZDA v prihodnje veliko manj.

Služba za priseljevanja in naturalizacijo zavrača vse kritike o nepoštenem obravnavanju "drugačnih". Tiskovni predstavnik službe za priseljevanja in naturalizacijo Bill Strassberger je dejal, da gre za izboljšanje varnosti ZDA in za to, da odgovorni vedo, kdo prihaja v ZDA in kaj bodo tam počeli. S tem naj bi zagotovili, da teroristi ne bodo vnovič izkoristili pomanjkljivosti sistema in izvedli česa podobnega kot 11. septembra lani. Služba za priseljevanja in naturalizacijo je podoben program za odkrivanje kriminalcev izvajala med letošnjim januarjem in julijem in v tem času aretirala več kot 2000 iskanih kriminalcev, kar je za odgovorne zadosten dokaz, da bo nekaj podobnega delovalo tudi pri iskanju teroristov.