Tujina

IAEA v Libiji že prihodnji teden

Dunaj/London, 22. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo začela inšpekcije domnevnih jedrskih objektov v Libiji že prihodnji teden.

El Baradej bo na čelu skupine inšpektorjev, ki bo začela preiskovati objekte v Libiji
El Baradej bo na čelu skupine inšpektorjev, ki bo začela preiskovati objekte v Libiji FOTO: Reuters

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo začela inšpekcije domnevnih jedrskih objektov v Libiji prihodnji teden, je danes napovedal generalni direktor agencije Mohamed El Baradej. Dejal je, da bo sam vodil prvo inšpekcijsko misijo, ki jo je opisal kot pozitiven korak na poti Libije, da se reši vseh programov ali dejavnosti, ki bi lahko vodile do izdelovanja orožja za množično uničevanje. Libijski jedrski program je sicer po navedbah IAEA še v začetni fazi, El Baradej pa je povedal, da so libijska prizadevanja za obogatitev urana še na začetni stopnji.

Libija bo mednarodnim inšpektorjem dovolila, da temeljito preiščejo morebitne izdelovalnice jedrskega orožja
Libija bo mednarodnim inšpektorjem dovolila, da temeljito preiščejo morebitne izdelovalnice jedrskega orožja FOTO: Reuters

Libijski premier Šukri Ganem je danes namreč izjavil, da je Libija pripravljena podpisati dodaten protokol k sporazumu o neširjenju orožja za množično uničevanje (NPT), ki bi inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) omogočil nenapovedane preglede jedrskih objektov v Libiji. Povedal je tudi, da se je Libija pripravljena prilagoditi pravilom IAEA in spoštovati svoje obveznosti. Premier je tudi zatrdil, da njegova država ni nikoli podpirala terorizma, temveč je v določenem trenutku, kot jih je sama imenovala, podpirala borce za svobodo, čeprav je priznal, da ima beseda terorizem lahko različne interpretacije. Izrazil je tudi željo, da bi odločitev Libije glede orožja za množično uničevanje posnemali tudi na Bližnjem vzhodu. Po njegovem mnenju bi se Bližnji vzhod moral znebiti tovrstnega orožja, kar bi moral storiti tudi Izrael.

Gadafi je menda zelo cenil maršala Tita
Gadafi je menda zelo cenil maršala Tita FOTO: Reuters

Libijo je sicer danes obiskal predsednike Črne gore Filip Vujanović v Libiji, ki je tamkajšnjemu voditelju Moamerju Gadafiju poklonil uniformo nekdanjega predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Gadafi je spomnil na prijateljstvo njegove države z nekdanjo SFRJ ter poudaril svoje spoštovanje do maršala Tita.

SORODNI ČLANKI