Tujina

Huseinovi odvetniki odločni

Aman, 26. 10. 2005 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Huseinova obramba je napovedala bojkot sodnega procesa, zaradi slabih varnostnih razmer in kršitev svojih pravic.

Odvetniki nekdanjega diktatorja Huseina opozarjajo na kršitve svojih pravic in na slabe varnostne razmere. Eden od njihovih kolegov je bil že ubit
Odvetniki nekdanjega diktatorja Huseina opozarjajo na kršitve svojih pravic in na slabe varnostne razmere. Eden od njihovih kolegov je bil že ubit FOTO: Reuters

Odvetnik nekdanjega iraškega diktatorja Halil al Dulajmi in njegova sodelavca Hamis al Ubajdi in Madžid Sadun so prekinitev vseh stikov z iraškim sodiščem napovedali zaradi "nevarnih varnostnih razmer v Iraku in njihovega vpliva na opravljanje dejavnosti iraških odvetnikov, članov obrambe" Sadama Huseina. Pri tem so opozorili tudi na "nenehne namerne grožnje, ki jih dobivajo oni in njihove družine," ter ugrabitev in poznejšo smrt njihovega kolega v Huseinovi obrambi Saduna al Džanabija.

Sodišče krši pravice obrambe?

Iraški odvetniki so poudarili tudi "težke kršitve njihovih temeljnih pravic s strani predsednika in članov posebnega sodišča," na katerem sodijo Huseinu. Odvetniki ocenjujejo, da "je v takšnih razmerah nemogoče izvesti pravičen in odkrit proces". 

Obrambni odbor, v katerem je zbranih 2000 odvetnikov, se je odločil za suspenz vseh stikov s sodiščem, dokler omenjeni razlogi ne bodo izginili in bo doseženo soglasje, so še zapisali predstavniki Huseinove obrambe.

SORODNI ČLANKI