Tujina

Huseinov sedež prazen

Bagdad, 08. 01. 2007 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Sedež, ki je bil na sodišču rezerviran za strmoglavljenega iraškega diktatorja, je sameval. Sodišče je ovrglo obtožbe.

Iračani žalujejo na Huseinovem grobu.
Iračani žalujejo na Huseinovem grobu. FOTO: Reuters

Iraško sodišče je ovrglo obtožbe zoper nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina, ki so ga usmrtili 30. decembra 2006. Sojenje zoper njegove tesne sodelavce pa se nadaljuje. Sodišče je sojenje zoper Huseinu prekinilo, potem ko je prejelo pisno obvestilo o smrti nekdanjega diktatorja.

Sadam Husein in šest njegovih pomočnikov so bili obtoženi zločinov proti človečnosti, ki naj bi jih med operacijo Anfal zagrešili nad iraškimi Kurdi v osemdesetih letih. Za seboj so pustili krvavo sled - več kot 180.000 mrtvih. Strmoglavljenega iraškega predsednika so usmrtili decembra lani, potem ko so ga spoznali za krivega za pokol 148 šiitov v vasi Dudžail. Husein in njegovi soobtoženci so vseskozi trdili, da so nedolžni.

Med Huseinovimi pomočniki je tudi njegov bratranec, Ali Hassan al Madžid, ki je javnosti bolj poznan pod imenom Kemični Ali. Vzdevek je dobil zaradi domnevne uporabe kemičnega orožja nad Kurdi v Iraku.

Usmrtitev še ta teden?

V okviru operacije Anfal je v letih 1987 in 1988 potekalo množično prisilno preseljevanje Kurdov na severu Iraka. Pri tem je bilo opustošenih okoli 3000 vasi in ubitih najmanj 10.000 Kurdov, po nekaterih podatkih pa je življenje izgubilo celo več kot 180.000 Kurdov. Obtoženci trdijo, da je šlo za legitimno operacijo proti kurdskim upornikom v času, ko je bil Irak v vojni z Iranom.

Irak še ni določil datuma za usmrtitev dveh Huseinovih sodelavcev, vendar pa se govori, da naj bi ju usmrtili še ta teden. Iraške oblasti imajo sicer za usmrtitev Barzana Ibrahima al Tikritija in Avada Ahmeda al Bandarja čas do 25. januarja, ko se izteče 30-dnevno obdobje, ki ga iraška zakonodaja dopušča za izvedbo usmrtitve, potem ko jo potrdi iraško prizivno sodišče. Da bosta al Tikriti in al Bandar usmrčena, so potrdili 26. decembra, ko so potrdili tudi smrtno kazen za Huseina.

Za in proti

Pritisk na iraškega premiera Nurija al Malikija, naj zadrži izvršbo smrtne obsodbe nad al Tikritijem in al Bandarjem, se krepi. Tako je organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) opozorila, da bi usmrtitve še dodatno poudarile "moteče nespoštovanje človekovih pravic in vladavine prava s strani iraške vlade".

"Usmrtitev dvojice, ne glede na to, v kako grozne zločine sta bila vpletena, je kruta in nečloveška kazen, ki bo že tako sporen proces spravila še na slabši glas," je v sporočilu za javnost zapisal direktor HRW Richard Dicker. Konec preteklega tedna je tudi novi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun "odločno pozval" iraško vlado, naj odloži prihodnje usmrtitve.

K hitri usmrtitvi al Tikritija in al Bandarja pa je pozval vpliven šiitski politik Abdel Aziz al Hakim. "V imenu iraškega naroda zahtevamo, da (iraški) premier in vlada pospešijo izvršitev smrtnih kazni tistih zločincev, ki so bili obsojeni," je dejal al Hakim, sicer vodja največje iraške šiitske stranke, Vrhovnega sveta islamske revolucije v Iraku (SCIRI). Ob tem je oblasti še pozval, naj sprejmejo pravne ukrepe proti drugim obtoženim in tako zadostijo pravici.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.