Tujina

Husein zdaj z enim odvetnikom

Aman, 08. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družina nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina je razpustila mednarodno ekipo odvetnikov. Imenovali so novega odvetnika Dulaimija.

Huseina bo sedaj branil le en odvetnik
Huseina bo sedaj branil le en odvetnik FOTO: Reuters

Družina nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina je razpustila mednarodno ekipo odvetnikov s sedežem v Jordaniji in ji odvzela pooblastila, za edinega Huseinovega odvetnika pa imenovala Iračana Halila Dulaimija. Do reorganizacije odvetniške ekipe prihaja v času priprav na začetek procesa proti nekdanjemu iraškemu voditelju, katerega datum še ni določen.

Kot je pojasnila Huseinova družina v izjavi, pod katero se je podpisala njegova najstarejša hči Raghad Husein, je bila "zaradi edinstvene narave primera prisiljena reorganizirati obrambno strategijo". Vir blizu družine pa je povedal, da so Huseinovo družino vznemirile izjave, ki so jih v zvezi s primerom dajali različni odvetniki, zato je hotela, da v Huseinovem imenu govori samo en človek.

Množična mednarodna odvetniška ekipa

V odvetniški ekipi je bilo 1500 prostovoljcev, večinoma Arabcev, in najmanj 22 odvetnikov, med njimi iz ZDA, Francije, Jordanije, Iraka in Libije. Med njimi sta bila tudi libijska profesorica prava Ajša Moamer Gadafi, hči libijskega voditelja, in nekdanji ameriški državni tožilec Ramsey Clark.

Preiskava skoraj pri koncu

Preiskovalni sodniki posebnega iraškega sodišča, ki je pristojno za sojenje Huseinu in drugim članom njegovega režima, so doslej opravili več kot 80 odstotkov preiskave. Posebno sodišče, na katerem so iraški sodniki, so vzpostavili Američani za sojenje zločinov, storjenih med režimom Sadama Huseina, ki je bil strmoglavljen aprila leta 2003 po napadu koalicijskih sil pod vodstvom ZDA na Irak. Ameriške sile so ga nato ujele decembra istega leta. Od takrat je v ameriškem priporu v Iraku.