Tujina

Husein se ne boji ZDA

Bagdad, 17. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iraški voditelj Sadam Husein je v televizijskem govoru ob 34. obletnici revolucije zatrdil, da ga Američani in njihovi zavezniki nikoli ne bodo spravili z oblasti ter da se groženj z napadi ne boji.

Husein je po televiziji nagovoril Iračane
Husein je po televiziji nagovoril Iračane FOTO: Reuters

Husein je zatrdil, da je država dobro pripravljena na morebitno vojno, Iračane pa pozval, naj se z vsem srcem borijo proti hudiču. "Nikoli me ne boste premagali. Tudi če pridete od vsepovsod in vam ob strani stoji hudič," je dejal Husein, ki sicer ni posebej omenil ameriških groženj z vojaško akcijo, arabske države pa posredno posvaril, naj je ne podprejo. Huseinov nagovor narodu je bil sicer posvečen praznovanju 34. obletnice revolucije, s katero se je na oblast v Iraku zavihtela njegova stranka Baas.

Ameriški predsednik Bush je prejšnji teden zatrdil, da bo Washington uporabil vsa sredstva, ki so mu na voljo, da bi iraškega voditelja spravil z oblasti. Napad je še toliko bolj verjeten po propadu pogovorov med predstavniki ZN in Iraka o vrnitvi mednarodnih inšpektorjev za nadzor nad iraškim orožjem. V Bagdadu trditve o izdelovanju orožja za množično uničevanje zanikajo. Iraški parlament je v ponedeljek soglasno podprl vojaške priprave na morebitni ameriški napad.

Proti Iraku brez soglasja ZN?

Blair podpira Busha pri ignoriranju ZN (Foto: Reuters)
Blair podpira Busha pri ignoriranju ZN (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Za morebitno vojaško akcijo proti Iraku ni potrebna nova resolucija Združenih narodov, četudi mora biti takšna akcija v skladu z mednarodnimi zakoni, je ocenil britanski premier Tony Blair v današnjem nastopu v spodnjem domu britanskega parlamenta. "Ravnati moramo v skladu z mednarodnimi zakoni, vendar, kot je jasno dejal zunanji minister Jack Straw, to ne pomeni nujno, da je treba imeti novo resolucijo ZN," je dodal Blair.

Britanski premier je še poudaril, da se je z vprašanjem orožja za množično uničevanje, ki naj bi ga imel Irak, treba soočiti. "Za to obstajajo različni načini, vendar pa se s tem problemom moramo spoprijeti," je poudaril Blair. Združeni arabski emirati in Jordanija pa so danes, ob obisku jordanskega kralja Abdulaha II. v Abu Dabiju, potrdili nasprotovanje morebitnemu ameriškemu napadu na Irak in obenem pozvali Bagdad k uresničevanju resolucij ZN.

SORODNI ČLANKI