Tujina

Husein oktobra pred sodišče

Bagdad, 02. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sojenje strmoglavljenemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu naj bi se začelo 19. oktobra.

Nekdanji iraški predsednik bo naslednji mesec stopil pred sodišče.
Nekdanji iraški predsednik bo naslednji mesec stopil pred sodišče. FOTO: Reuters

Proces proti nekdanjemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu se bo začel 19. oktobra, je sporočil neimenovani predstavnik posebnega sodišča. Dodal je, da so ta datum izbrali zato, da bi Iračani lahko še pred začetkom sojenja 15. oktobra glasovali o novi iraški ustavi.

Le enkaj ur prej je nek drug predstavnik posebnega sodišča potrdil, da se bo sojenje strmoglavljenemu iraškemu diktatorju začelo v drugi polovici oktobra, vendar pa glede datuma ni bil tako neposreden; kot je dejal, naj bi se to zgodilo med 15. in 20. oktobrom.

Sadam Husein, ki je bil strmoglavljen aprila 2003, ujet pa decembra istega leta, na sojenje čaka v ameriškem zaporu v bližini bagdadskega letališča. Obtožen je zločinov proti človečnosti med njegovo več kot četrtstoletno vladavino.

Proces se bo začel s sojenjem za pokol 143 prebivalcev vasi Dudžail severovzhodno od Bagdada leta 1982. V tem kraju je bil Husein tarča poskusa atentata, maščeval pa se je s pobojem vseh njegovih prebivalcev. Če bo spoznan za krivega, mu že zgolj za te očitke grozi smrtna kazen. Sodili pa mu bodo še za mnoge druge zločine, med njimi za uporabo bojnih strupov nad kurdsko vasjo Halabdža in za krvavo zadušitev šiitske vstaje na jugu Iraka leta 1991.