Tujina

Hud potres v Alžiriji

Alžir, 22. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V sredo, okoli 21. ure, je Alžirijo stresel močan potres, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 1092 ljudi, 6782 pa je ranjenih. Brez domov je ostalo več tisoč ljudi, saj je potres porušil številne stanovanjske bloke in zidove ter podiral drevesa. Bolnišnice so polne ranjencev, pod ruševinami pa je še vedno veliko ljudi, zato številni opozarjajo, da bi se lahko število žrtev še povečalo.

Potres so čutili tudi v Španiji in Italiji
Potres so čutili tudi v Španiji in Italiji FOTO: Reuters

Epicenter potresa, ki mu je sledilo več popotresnih sunkov, je bil v bližini mesta Thenia, ki leži okoli 70 kilometrov vzhodno od Alžira. Potres, ki so ga čutili tudi v Španiji, je po uradnih alžirskih navedbah dosegel moč 5,2 stopnje po Richterjevi lestvici, observatorij za geologijo v Strasbourgu je izmeril jakost 6 stopnje, medtem ko naj bi po navedbah ameriškega seizmološkega centra potres dosegel celo moč 6,8 stopnje. V prvih dveh urah po rušilnem sunku, so se tla zatresla še 200-krat.

Najhuje je v okolici Alžira in v okrožju Boumerdes, ki leži vzhodno od prestolnice, prizadeto pa je tudi industrijsko središče Rouiba. Največ žrtev je v Boumerdesu, kakih 50 kilometrov vzhodno od prestolnice Alžir, kjer je po zadnjih podatkih umrlo 396 ljudi, medtem ko je v prestolnici umrlo 244 ljudi. Z območja poročajo tudi o zelo veliki gmotni škodi.

Po navedbah očividcev so se različna poslopja in stanovanjski bloki podrli kot hiše iz kart.

Samo v mestu Alžir se je porušilo 57 zgradb, med njimi tudi državno športno središče. V mestu Reghaia pa se je zrušila 10-nadstropna zgradba v kateri je bilo 100 stanovanj. Zjutraj so iz njenih ruševin izkopali 30 trupel. Komunikacijske poti so večinoma močno poškodovane, zaradi porušenih ali poškodovanih oddajnikov tudi mobilni telefoni večinoma ne delujejo. Bolnišnice v Rouibi in okolici so polne, državni radio pa poziva ljudi k darovanju krvi.

Potres je bilo sicer moč čutiti tudi na španski sredozemski obali in na Balearskih otokih. Na Menorci so visoki valovi, ki so dosegli tudi do tri metre višine, poškodovali več ribiških ladij.

Nekateri stanovanjski bloki so se podrli kot hiše iz kart (Foto: Reuters)
Nekateri stanovanjski bloki so se podrli kot hiše iz kart (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Alžirski predsednik Abdelaziz Bouteflika je sklical krizni štab, že v noči s srede na četrtek pa je obiskal ranjene v bolnišnicah. Bouteflika je zaradi potresa od petka razglasil tri dni žalovanja, območje razglasil za prizadeto, svojcem žrtev pa obljubil izplačilo odškodnin. Premier Ujahi je potres označil za nacionalno katastrofo za to drugo največjo afriško državo, ki šteje 29 milijonov prebivalcev.

Druge države že ponudile pomoč

Na pomoč so že priskočile Francija, Nemčija in Evropska unija. Pariz in Berlin sta na območje poslali reševalne ekipe in nujno pomoč. Tiskovni predstavnik EU Reijo Kemppinen pa je pojasnil, da unija koordinira pomoč Francije, Belgije, Italije, Španije in Grčije, ki so poslale ali pa nameravajo poslati pomoč Alžiriji.

Predsednik Evropske komisije Romano Prodi in generalni sekretar Sveta Evrope Walter Schwimmer sta alžirski vladi izrazila sožalje ob tej tragediji. Podobno je na pobudo italijanskega predsednika Carla Azeglia Ciampija storilo tudi 17 srednjeevropskih predsednikov, ki se udeležujejo srečanja v Salzburgu, in portugalski predsednik Jorge Sampaio. Ciampi in Sampaio sta zatrdila, da sočustvujeta z Alžirijo v teh težkih trenutkih, italijanski predsednik pa je Alžiriji ponudil pomoč italijanskih reševalcev. Sožalje Boutefliki so izrazili tudi italijanski premier Silvio Berlusconi, nemški zunanji minister Joschka Fischer in papež Janez Pavel II.