Tujina

Hrvaška za vedno zapravila možnosti?

Bruselj, 18. 06. 2009 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pahor meni, da je Hrvaška s <a href = "http://24ur.com/novice/slovenija/vsi-glavni-akterji-v-bruslju.html"target="_blank">svojo odločitvijo</a> zapravila možnost za ureditev mejnega vprašanja, Kresalova, da ima očitno druge prioritete kot vstop v EU, Jelinčič pa, da se je igra pokra obrestovala.

"To, kar se je zgodilo danes, je - vsaj zaenkrat, ne bodimo pesimisti in mislimo, da za vedno - zapravilo možnost, da uredimo vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško in spodbudimo vsestransko sodelovanje med državama na bistveno višji ravni," je poudaril premier Borut Pahor.

"Dokler Hrvaška ne bo našla poti, kako urediti vprašanje prejudicev tako, da to ne bo ogrožalo vitalnih interesov Slovenije, do takrat Slovenija svojega stališča ne bo spremenila," je še povedal premier. "Se pravi, Hrvaška mora, če želi nadaljevati pogajanja, urediti vprašanje spornih dokumentov, ki so vneseni v pogajalski proces," je dodal.

Borut Pahor-2
Borut Pahor-2 FOTO: Blaž Garbajs

Problem, ki smo mu priča, se je namreč po Pahorjevih besedah začel z odkritjem slovenske diplomacije, da je hrvaška stran v postopku pogajanj z Evropsko komisijo vnesla v dokumente tudi elemente, ki prejudicirajo določitev meje med državama.

Slovenska stran je proces pogovorov z Evropsko komisijo ves čas vzdrževala. "Ko se je Rehn odločil, da predlaga mediacijo, je Slovenija to sprejela, Hrvaška pa ne. Ko je Rehn predlagal, da se usmerimo v arbitražo, je Slovenija dala dopolnila, Hrvaška jih danes ni želela sprejeti in je s tem prekinila proces," je pojasnil.

Na vprašanje, ali Slovenija zdaj čaka na naslednjo potezo Hrvaške, je premier odgovoril: "Že od vsega začetka je to hrvaška domača naloga. Tega problema si nismo niti želeli niti izmislili, nastal je zavoljo ravnanj Hrvaške, ki je te dokumente s prejudici poslala Evropski komisiji."

Pahor je ponovil, da je Slovenija hvaležna za pobude Evropske komisije in da bo morebitne nove pobude preučila. Povedal je tudi, da se bo v torek s predsedniki parlamentarnih strank pogovoril o tem, kar se je zgodilo, da se bo zdaj o tem, kako naprej, posvetoval z vrhom slovenske politike.

Kresalova: Vstop v EU očitno trenutno ni prioriteta Hrvaške

Katarina Kresal
Katarina Kresal FOTO: Reuters

Predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je ob odločitvi Hrvaške ocenila, da ima Hrvaška trenutno "očitno drugačne prioritete, kot je vstop v EU". Izrazila je presenečenje in dejala, da v LDS tega niso pričakovali. "Ampak, ker sem po naravi optimist, vendarle še verjamem, da bo Hrvaška to svojo odločitev prespala in morda vendarle nadaljevala s tem konstruktivnim postopkom."

Jelinčič: Pahorjev in Žbogarjev poker se je obrestoval

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je izjavil, da bo Hrvaška odprta vprašanja z drugimi sosedami urejala na podlagi mednarodnega prava. "Hrvaška ima trenutno spor o meji s Slovenijo. Mi vztrajamo, da se ta spor uredi na podlagi mednarodnega prava. Isto načelo naj bi veljalo tudi za rešitev odprtih vprašanj z drugimi sosednjimi državami."

"Kot kaže se je poker, ki sta ga igrala Pahor in Žbogar, dobro obrestoval, tako da lahko predvsem Žbogarju samo čestitam," je menil predsednik SNS Zmago Jelinčič.

"Hvalabogu, da so Hrvati izstopili, kajti v kolikor ne bi, bi bila Slovenija na zelo tankem ledu in bi morala pristati na zelo zelo slabe pogoje," je povedal in dodal, da so imela pri takšnem razpletu "zagotovo veliko vlogo tudi stališča Slovenije, ki so bila tako trdna in striktna, saj so Hrvati tudi na osnovi tega reagirali tako odrezavo".

Na vprašanje, kakšne so po današnjem razpletu dogodkov možnosti za deblokado hrvaških pristopnih pogajanj z EU, je Jelinčič odgovoril, da Slovenija "nima kaj deblokirati" ter da "imajo Hrvati toliko masla na glavi, da imajo blokade na skoraj desetih drugih področjih, o čemer pa doma ne govorijo, saj se bojijo lastne javnosti".

Vajgl: Kot da ji poskušamo vzeti kaj njenega!

Hrvaška za rešitev vprašanja meje "nima druge poti, kot so pogajanja", in se bo morala soočiti "z vsemi negativnimi posledicami svojih potez", je ocenil predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Ivo Vajgl. "Hrvaška se je pogajanj o reševanju problema meje lotila na način, ki je že od vsega začetka izključeval nek razumen kompromis," je dejal in pojasnil, da je Hrvaška "pred svojo javnostjo in tujimi pogajalci ves čas popolnoma neutemeljeno poskušala ustvariti vtis, kot da ji nekdo v pogajalskem procesu hoče odvzeti nekaj, kar je njenega".

"Danes je Hrvaška soočena z dejstvom, da skuša priti v EU kot država, ki nima rešenega mejnega vprašanja s kar štirimi sosednjimi državami in ni izkoristila ponujene priložnosti, da reši mejno vprašanje vsaj tam, kjer je bilo to najlažje storiti," je še dejal. "Hrvaška razen svojega odbojnega stališča do iskanja politične rešitve problema ni dala nobenega znaka, da je pripravljena kaj storiti, da odpravi ovire, ki so povzročile zastoj v njenih pogajanjih z EU."

Sanader: Slovenija želi škodovati Hrvaški

Hrvaški premier Ivo Sanader je še pred trilateralo dejal, da je bila Slovenija tista, ki je želela dopolnila predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna za način reševanja vprašanja meje. S temi dopolnili Slovenija po njegovem mnenju poskuša škodovati Hrvaški: "Tega pa ne moremo sprejeti," je dejal Sanader.  "Kot slišim niti Slovenci niso zadovoljni (s spremembami)," je dodal.

Sanader pravi, da je tudi slovenska stran nezadovoljna.
Sanader pravi, da je tudi slovenska stran nezadovoljna. FOTO: Reuters

Sanader je sicer predlagal, naj slovenski in hrvaški parlament sprejmeta skupno izjavo, da noben dokument po letu 1991 ne prejudicira meje. Če Slovenija tega ne bi sprejela, pa predlaga skupno mnenje pravnih služb v Evropski komisiji in Svetu EU, ali je mogoče, da dokument, predložen v pogajanjih, prejudicira mejo. "Če to ni mogoče, potem bi bil razlog za blokado znova odpravljen. Če pa obe službi presodita, da je to mogoče, potem smo pripravljeni po postopku verifikacije sporne dokumente umakniti in razlog za blokado je znova odpravljen," je razložil.

Pahor je sicer že večkrat izjavil, da je Slovenija dala zadržke na hrvaška pristopna pogajanja z EU zaradi spornih dokumentov, ki jih je Zagreb predložil Bruslju in v katerih je prejudiciral mejo med državama, ki še ni določena.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (267)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al.dino
23. 06. 2009 12.58
bo bo slovenija spremenila mnenje in umaknala blokado cela evropa je za hrvaško samo tako naprej
maneno48
19. 06. 2009 14.02
Sprašujem Slovenske novinarje, kaj pišejo o hrvaškem zapletu novinarji EU držav ??? kar zdaj beremo so povzetki nekih jugo člankov, rekla kazala, dajmo TOVARIŠI ! ! !
petdan
19. 06. 2009 11.43
G. predsednik Pahor ostanite zvesti svojim načelom in še v naprej branite slovenske interese.
hakihak
19. 06. 2009 11.40
naslov ni prav napisan. ne, pahor o pogajanjih s hrvaško, ampak bi moralo pisat pahor o hrvaških pogajanjih
mobius
19. 06. 2009 11.35
Ne samo dokumente mora se umakniti tja kamor spada, konec zgodbe. pz!!!!
ne.me.hrckat..
19. 06. 2009 10.14
čakate na deblokado? . . . še čakate? . . še vedno? . NIKOLI, he he he... :o))
maneno48
19. 06. 2009 08.56
ŠE ENKRAT !!!!!!!!!!! SNADER, SLOVENIJA BO HRVAŠKO BLOKIRALA TOLIKO ČASA, DOKLER SE NE BOSTE UMAKNILI IZ ZASEDENIH SLOVENSKIH OZEMELJ, IN DA BOSTE UMAKNILI VSE LAŽNE DOKUMENTE !!!!!!! S TEATROM LAHKO TAKOJ PRENEHAŠ !!!!!!!!!!
laufer
19. 06. 2009 07.29
Sanader ne more diktirati postopkov EU, niti vsiljevati skupne izjave parlamentov, ker vemo, da se Hrvaška ne drži nobenih dogovorov! Blokada bo ostala, ker Slovenije ne zanima vstop Hrvatov v EU. Dlje kot bo vstop Hrvaške oddaljen, več turističnih koristi bo ostalo v Sloveniji!
Bolivar
19. 06. 2009 02.15
Nekje sem zasledil naslednje: "Italija je država ,ki ima mafijo." "Hrvaška pa je mafija,ki ima državo." Brez zamere Italijani in Hrvatje ,samo citiram ,kar sem prebral! Presodite sami!
VolilecSI
19. 06. 2009 01.59
TU NEKAJ HUDO SMRDI! Pozorno poslušajte Pahorjev prvi stavek: "Postavlja se vprašanje ali je (Hrvaška) iskreno želela, da pred vstopom v evropsko unijo reši vprašanje meje." Ali naj to pomeni, da se bo prašanje meje reševalo šele po vstopu Hrvaške v unijo? A je že popustil? Kaj pravzaprav spletkari tale bleferski Pahor? Kako lahko celo 2 novinarja takšno trditev mirno prezreta?
djdj
19. 06. 2009 01.34
Ne bodo prišli v EU če ne bomo tako hoteli. Lahko se Sanader "postavi na trepalnice" Slovenski politiki me tokrat niso razočarali.
Socialisti?ni kulak
18. 06. 2009 21.43
...sanader je faca, ne šmirgla, jelinčič navdušen nad našimi, vsaj enkrat imajo neki v hlačah pravi. zanima me pa če kdo pri nas in pri hrvatih sploh ve v čem je problem. mislim, da ne, probleme, ki jih v bistvu ni pa hje zelo, zelo težko reševati,....
marija120
18. 06. 2009 21.06
če bi vedeli kako je tota tema ofucana vedno eno isto popovci so itak obsedeni s hrvaško
NoriKonj
18. 06. 2009 20.54
Dont.Panic - don't panic, bosta Smrader in Smešić poskrbela za naslednjo zabavo. Imasta neomejeno fantazijo za balkanske zdrahe.
Dont.Panic
18. 06. 2009 20.50
Tole s Hrvaško je pa že tako dolgočasno, bv.
NoriKonj
18. 06. 2009 20.42
Vem še eno o admin: smrkavec je Jelinčičev hlapec. Takoj, ko sem pokazal na nekoerentnost izjave plemenitega, je izbrisal. Ma obriši si smrkel, otročaj! Jaz lahko to kar sem napisal povem tudi Plemenitemu v obraz po strogo zasebnem telefonu .
kritika@email.si
18. 06. 2009 20.37
Ljutomerčan, po komentarjih sodeč malo preveč cukaš vašega domačega vinčka.
NoriKonj
18. 06. 2009 20.36
Ljutomerčan: nismo bili čisto enaki, nekateri so bili bolj enaki kot drugi. En moj sosed je imel novega zelenega Peugeota, drugi pa novega Mercedesa. Sta bila bolj enaka kot mi, eden tajnik partijske celice, drugi direktor fabrike (pa ne povem katere, če ne me cela Primorska prepozna, he he)
kritika@email.si
18. 06. 2009 20.36
Bitka dobljena, vojna izgubljena... ČAS VAM BO RAZJASNIL O ČEM PIŠEM.
Krbo?
18. 06. 2009 20.15
@anjerd: Ti to vidis narobe. Morali bomo izboljsati naso izobrazbo, da bomo lahko ostali konkurencni. Logicno da uvazamo, saj je tisto cenje. Jaz tudi raje placam nekoga 8,00 EUR na uro, ce sam zasluzim 16,00 EUR: Pa se nekaj, v gnilem komunizmu ljudje niti sence od tega niso imeli, kar imajo danes. V komunizmu so pac bili vsi na isti ravni, ne glede koliko se je kdo potrudil. Danes pa pac ljudje tekmujejo, kar povzroca pritisk ampak tudi produktivnost.