Tujina

Hrvaška žrtev za EU?

Bruselj, 14. 12. 2007 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če želi v EU, Hrvaška ne bi smela uveljaviti zaščitne ekološko- ribolovne cone za članice povezave, opozarjajo v Bruslju.

Slovenski in hrvaški premier Janša in Sanader se nista pogovarjala o ERC.
Slovenski in hrvaški premier Janša in Sanader se nista pogovarjala o ERC. FOTO: Dare Čekeliš

Slovenski in hrvaški premier Janez Janša in Ivo Sanader sta sinoči po koncu vrha Evropske ljudske stranke v Bruslju, ki tradicionalno poteka pred začetkom srečanj evropskih voditeljev, povedala, da glede hrvaške napovedi o uveljavitvi zaščitne ekološko-ribolovne cone ERC v Jadranu z novim letom tudi za članice EU ni nič novega. "Ni novic," sta dejala oba ob odhodu s srečanja EPP v izjavi za hrvaške novinarje v Bruslju.

Bivši hrvaški poslanec Tonči Tadić se je v svojem blogu dotaknil tudi perečega vprašanja o ekološko-ribolovni coni. "Hrvaška mora vztrajati na sprejetju ERC s 1. januarjem 2008 kljub nasprotovanju EU. Gre za vprašanje verodostojnosti odločitev hrvaškega parlamenta," pravi Tadić.

"Ni bilo srečanja," je povedal Sanader. Premier Janša je kot prihodnji predsedujoči EU danes sedel poleg predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, tako da ni bilo običajne situacije, ko sva skupaj, je pojasnil hrvaški premier. "Ni bilo priložnosti" za pogovore o ERC, je dejal in dodal, da bilateralno srečanje ni predvideno niti za danes.

Janša: Hrvaška naj se drži dogovora

Ribe
Ribe FOTO: Špela Zupan

Janša se s Sanaderjem o ERC ni pogovarjal, so potrdili tudi viri blizu predsednika vlade. Premier Janša za zdaj nima predvidenih pogovorov o tej temi, so povedali. Premier je sicer v četrtek po podpisu nove pogodbe EU v Lizboni povedal, da pričakuje, da se bo Hrvaška držala sklenjenih dogovorov in da ERC za države članice EU z novim letom ne bo veljala.

Hrvaški premier je še povedal, da je bila glavna tema pogovorov na srečanju EPP podpis nove pogodbe EU in naslednji korak - ratifikacija dokumenta. "To je zgodovinski dan za EU," je Sanader označil slovesen podpis nove pogodbe. Govorili so tudi o skupini za premislek, ki je prav tako ena osrednjih tem vrha, ampak vodilni temi sta bili ratifikacija in vprašanje, kako rešiti Kosovo, je povedal.

Sanader je s kolegi na EPP govoril tudi o pogajanjih Hrvaške z EU, pri čemer je poudaril, da po volitvah in oblikovanju nove vlade "pričakuje pospešitev pogajanj".  

Swoboda svari Hrvaško 

Hrvaška bo morala nekaj tudi žrtvovati, zato ne bi smela uveljaviti ERC tudi za članice Evropske unije, dokler ne zaključi pogajanj z Brusljem, je v Zagrebu izjavil poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda. V nasprotnem primeru bi lahko prišlo do preložitve njenega vstopa v unijo, je dodal. "Treba je tudi nekaj žrtvovati," je dejal Swoboda. "Pustite mi, da sem zelo odkrit. Če bi uveljavitev ERC preprečila Hrvaški, da kmalu postane članica EU, bi bila to napaka." Nekdanji avstrijski socialdemokratski evropski poslanec je spomnil, da so predpisi EU nad predpisi držav članic, in dodal, da EU sprejema članice, ki imajo urejene odnose s sosedi.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goranmilosevic@siol.net
15. 12. 2007 12.22
...problemi z bosno, problemi s srbijo, problemi s slovenijo...hrvaška barbarska politika je res brez meja in to skušajo tudi dobesedno pokazati, saj želijo zdaj, v povojnem času, širiti meje...ne vem...zakaj se preprosto ne vzame zgodovinskih dejstev in se gre od "svetovnih vojn" naprej...po principu kdor ni z nami je protiv nas...
moose1@email.si
15. 12. 2007 11.37
mikis - ti si po moje tud croata, a ne? Tipična hrvaška logika - mi ne rabimo EU - mi imamo morje - EU rabi nas!!!
mikis@mail386.com
15. 12. 2007 11.25
Hrvatje držite se. Saj vam ni teba za vstop v EU žrtvovati svojega morja in narave.Če hočejo gospodje iz EU uživati na vašem morju , pa naj to plačajo.
Tonček Balonček
14. 12. 2007 22.53
prebiram zahodne časopise in "začuda" ni nobenih "novic" en o Hrvaški, ne o njenih conah, še najmanj pa o tem našem slavnem predsedovanju. Zdaj pa ne evm, ali gre vse tako pomaslu, da niti niso opazili (saj res, kdo je bil pred nami=), ali pa je vse skupaj res še bolj smešno in nepomembno, kot je bila neuvršćenost in njen summit!! Le Tomaž Terček bi vede!! Nekako se ne morem znebiti vstisa in naravnega občutka, da nas hoče nekdo spet nategovati z meglo in dimom! Ali se res niso ničesar naučili?! Kot da je najhuje, kar se nam lahko dogaja, da je cesar pač nag! Nič hudega, le da se ne prehladi!!
Uroš S.
14. 12. 2007 21.37
Hrvaska zrtev? Kaksna zrtev je vtem da bodo morali umakniti nek neracionalen pravni predlog ki so ga sprejeli v parlamentu? Naj se odrecejo nakradeni zemlji za zacetek