Tujina

Hrvaška za zgled drugim

Zagreb, 30. 03. 2006 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški premier glede širitve EU pravi, da Hrvaške ne bi smeli primerjati z drugimi balkanskimi državami.

Hrvaški premier Ivo Sanader pravi, da je po zavrnitvi evropske ustave na referendumih v Franciji in na Nizozemskem ter vročih razpravah o finančni perspektivi Evropske unije "logično", da so nekateri evropski voditelji zaskrbljeni glede nadaljnje širitve Unije. Vendar pa to po njegovih ocenah ne bi smelo vplivati na pristopna pogajanja s Hrvaško, ki se je ne bi smelo primerjati z drugimi državami Zahodnega Balkana ali Turčijo. "Pogajalski proces se je že začel. Naši pogovori potekajo na tehnični ravni, zato ne gredo skupaj z razpravo v Evropi o njenih prihodnjih mejah," je v pogovoru za bruseljski spletni bilten EUobserver, ki je bil objavljen v sredo, dejal premier Sanader.

Hrvaški premier upa, da bo Slovenija vprašanje rešitve spora s Hrvaško glede meje obravnavala kot bilateralno, ne evropsko vprašanje
Hrvaški premier upa, da bo Slovenija vprašanje rešitve spora s Hrvaško glede meje obravnavala kot bilateralno, ne evropsko vprašanje FOTO: Reuters

Sanader: Vsako državo posebej

Sanader vztraja, da je treba njegovo državo ocenjevati po njenih lastnih dosežkih, torej ločeno od ostalih interesentk za članstvo. "Vsako državo je treba ocenjevati posebej. To je bilo vedno načelo v EU pri pogajanjih," je zatrdil. "A če bo Hrvaška ustavljena, bodo vse ostale izgubile upanje," je dodal. Po njegovih besedah bodo uspešna pogajanja Zagreba z Unijo "pomembno sporočilo našim sosedam, saj bodo videle, da če nadaljujejo reforme, bodo imele isto prihodnost". "Treba je ohraniti evropsko perspektivo za regijo. Kdaj naj bi se te države včlanile v EU, je drugo vprašanje, a možnost članstva mora ostati," je menil.

EU je pogajanja s Hrvaško začela 3. oktobra lani, vendar diplomatski viri v Bruslju priznavajo, da se v pripravah na dejanski začetek pristopnih pogajanj zapleta.

Izpostavlja se tudi vprašanje rešitve spora s Slovenijo glede meje, vendar hrvaški premier upa, da bo Ljubljana to obravnavala kot bilateralno, ne evropsko vprašanje. "Po 15 letih nesoglasij glede tega bi se morali podati na mednarodno arbitražo, katere rezultat bi morali sprejeti obe strani," je dejal za EUobserver.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.