Tujina

Hrvaška: Za volan le trezni

Zagreb, 16. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški parlament je sprejel strožji zakon o varnosti v cestnem prometu, po katerem bo kazniva vsaka prisotnost alkohola v krvi voznika.

policija
policija FOTO: POP TV

Po novem zakonu bo kazen za voznike, katerim alkotest pokaže prisotnost alkohola v krvi do 0,5 promila, 1500 kun in ena negativna točka, od 0,5 do 1,5 promila bo kazen 2000 kun, tri kazenske točke in odvzem vozniškega dovoljenja za tri mesece, za alkoholiziranost nad 1,5 promila alkohola v krvi pa bo kazen 3000 kun in dolgotrajen odvzem vozniškega dovoljenja.

Novi hrvaški zakon o varnosti cestnega prometa predvideva tudi ostrejše kazni za prekoračitev hitrosti. Tako bodo s 300 kunami kaznovani vozniki, ki prekoračijo hitrost do 10 kilometrov na uro v naseljih ali do 30 kilometrov na uro izven naselja. Denarna kazen v znesku 500 kun je predvidena za tiste, ki v naselju prekoračijo hitrost za 30 kilometrov na uro, zunaj naselja pa za 50 kilometrov na uro. Vsaka prekoračitev nad 50 kilometrov na uro glede na predpisano hitrost bo kaznovana z 2000 kunami, s 3000 kunami kazni pa bodo kaznovani vozniki, ki dvojno prekoračijo dovoljeno hitrost.

Katoliška cerkev je zahtevala od vlade in sabora, da odstopita od zakonskega predloga z obrazložitvijo, da so duhovniki v nevarnosti, da bi zaradi uživanja posvečenega vina med mašo postali najštevilnejši kršitelji novega zakona.

Najnižja kazen za prometne prekrške bo znašala 300 kun namesto dosedanjih 50, veljala pa bo med drugim za tiste, ki bodo med vožnjo koristili mobilne telefone, ne bodo uporabljali varnostnih pasov, nosili zaščitnih čelad, ali ne bodo prižgali avtomobilskih luči.

Voznikom s tujim vozniškim dovoljenjem, ki storijo prometni prekršek na Hrvaškem, bodo izrekli prepoved uporabe vozniškega dovoljenja med bivanjem na ozemlju Hrvaške.

Črna statistika

Za vladni predlog, po katerem je zaradi velikega števila umrlih v prometu prepovedana tudi najmanjša koncentracija alkohola v krvi pri voznikih, se je najbolj vztrajno zavzemal hrvaški premier Ivo Sanader. Kot je povedal, je samo letos na hrvaških cestah umrlo 339 ljudi, od osamosvojitve Hrvaške pa je v prometu skupaj umrlo 11.500 oseb.

Pripombe in opozorila, da bi se po zaužitju kilograma in pol sadja ali čokoladnih bombonov, ki vsebujejo alkohol, lahko prekoračila meja 0,0 promila, niso omajale hrvaškega premiera, ki je prepričan, da mora biti vsaka, tudi najmanjša količina alkohola v krvi kaznovana.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA