Tujina

Hrvaška odprla zračni prostor Natu

Zagreb, 26. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
T.B.B./STA
Komentarji
0

Hrvaška vlada se je na današnji izredni seji odločila, da bo zavezniškim letalom v primeru napada na Irak odprla svoj zračni prostor. Kot je pojasnil predsednik Stjepan Mesić, je ta odločitev sprejeta na osnovi opredelitve o sodelovanju pri preprečevanju terorizma.

Hrvaški predsenik Mesić
Hrvaški predsenik Mesić FOTO: Reuters

Hrvaška vlada bo zavezniškim silam pod vodstvom ZDA v primeru napada na Irak dovolila uporabo hrvaškega zračnega prostora za potrebe preleta ter pristajanja in polnjenja goriva civilnih transportnih letal na hrvaških letališčih. Takšno vladno odločitev bo nadzorovala posebna delovna skupina, v kateri bodo predstavniki obrambnega, notranjega, zunanjega in prometnega ministrstva.

Na seji je bi tudi hrvaški predsednik Stjepan Mesić, hrvaška vlada pa je ameriški 'non paper' prejela prejšnji teden.

Kot je v sporočilu po seji, ki je bila zaprta za javnost, zapisala vlada, je bila odločitev sprejeta na osnovi opredelitve Hrvaške o sodelovanju pri mednarodnih naporih za preprečevanje terorizma in širjenja orožja za množično uničevanje.

Letalo mirage IV
Letalo mirage IV FOTO: Reuters

Predsednik Mesić je v pogovoru, ki ga danes objavlja reški Novi list, dejal, da želi Hrvaška v Nato in EU. "Če želimo v Nato, moramo biti partnerji s sedanjimi članicami in sodelovati v skupnih akcijah zavezništva. Od Hrvaške se zahteva minimalno. Nihče ne zahteva, da sodelujemo v vojni, vendar pa moramo v okviru protiteroristične koalicije zaveznikom omogočiti koriščenje hrvaškega zračnega prostora oziroma zavezniškim letom dopustiti, da po potrebi pristanejo na hrvaških letališčih," je dejal Mesić.