Tujina

Hrvaška napovedala odgovor haaškemu sodišču

Zagreb, 27. 04. 2009 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška bo Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu ta teden poslala svoje mnenje glede zahtev za takojšen dostop do njihovih dokumentov.

Hrvaški pravosodni minister Ivan Šimonović je danes po odprtju mednarodne konference o protidiskriminacijski zakonodaji in praksi v Zagrebu izjavil, da bo Hrvaška še ta teden poslala svoje mnenje Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu glede zahtev sodišča za takojšen dostop do vseh hrvaških dokumentov glede sojenj za vojne zločine.

Poleg tega je povedal, da stanje v hrvaškem pravosodju ni idealno, je pa po njegovih besedah dovolj dobro, da ne bi preprečilo napredovanja v pristopnih pogajanjih med EU in Hrvaško. "Evropska komisija je ocenila, da je Hrvaška pripravljena za odprtje poglavja 23. Glavni razlog, zakaj do tega še ni prišlo, so ocene nekaterih članic EU, da Hrvaška ne sodeluje v celoti s haaškim sodiščem," je še dejal Šimonović. S tem se je odzval na poročanje nekaterih hrvaških medijev, da naj bi Zagreb kmalu prejel opozorilo EU, da mora Hrvaška pokazati konkretne rezultate v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter nemudoma rešiti vprašanje dostopa haaškega sodišča do vseh hrvaških dokumentov glede sojenj za vojne zločine.

Hrvaški časnik Jutarnji list je pred tem napovedal, da EU namerava med drugim Hrvaško opozoriti, naj nemudoma uredi dostop do omenjenih dokumentov. EU naj bi bila zaskrbljena tudi zaradi gospodarskega položaja Hrvaške, ki se lahko še poslabša, saj bi "lahko upočasnjevanje rasti in zunanji primanjkljaj povzročila ekspanzijo potrošnje, padec prihodkov in proračunski primanjkljaj".

EU Hrvaško pozvala k pospešitvi reform

EU je Hrvaško pozvala, naj pospeši reforme na ključnih področjih – v pravosodju, boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu in sodelovanju z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu ter pri preoblikovanju ladjedelnic.

Hrvaška mora pospešiti korak reform, še posebej v pravosodju, boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu, vračanju beguncev in popolnem sodelovanju s haaškim sodiščem, kar je bistveno, je menil vodja češke diplomacije v odstopu Karel Schwarzenberg po koncu stabilizacijskega in pridružitvenega sveta EU in Hrvaške, na katerem sta strani pregledali napredek Hrvaške v pogajanjih z EU.

Hrvaška je naredila dolgo pot, a nadaljnje reforme so še potrebne, pa je dejal evropski komisar za širitev Olli Rehn in poleg boja proti korupciji, sodelovanja s Haagom in pravosodja izpostavil še poglavje konkurence, kamor sodi za Hrvaško pereč problem preoblikovanja ladjedelniškega sektorja. Hrvaška je dobro napredovala pri vprašanju obdavčevanja cigaret, a vprašanje nezakonitih državnih pomoči ostaja na mizi, je dodal.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemejugat
28. 04. 2009 14.06
Upam da je Jandroković že odšel iz Zagreba proti Hagu sicer bo tja prispel šele konec maja, kot zadnjič z odgovorom....
nemejugat
28. 04. 2009 14.04
prosper27.04.2009, 19:57-6 frako27.04.2009, 17:211 seveda bo v hrvaških medijih pisalo da smo usega slovenci krivi hrvati vas ne dozviljavamo tako kao vi nas. Nema ti kod nas svaki dan u novinama slovenci ovo slovenci ono. pa ne samo o granici nego i o ostalome. to samo slovenci, pametni uspešni i naprosto naj naj svaki dan gledaju na hrvatsku da hrane svoj naj naj, a oni malo slabije pameti se naslađuju na forumu PRETIRAVAŠ ALI PA NE GLEDAŠ HTV.....NI ODDAJE DA NEBI OMENILI SLOVENCEV TAKO ALI DRUGAČE.....KAR POGLEJ SI!!!! TURISTIČNE, GOSPODARSKE, ŠPORTNE, KULINARIČNE, RAZVEDRILNE, HUMORISTIČNE.......NITI DA NE NAŠTEVAM.
danaaajaaa
27. 04. 2009 23.27
Ja, Slovenci smo krivi!
Misija1
27. 04. 2009 22.17
Daj prosper ne kakaj. Seveda imate, se vec imate. Kako to vem? Ker imam sosedo, katere sestra je Hrvatica kjer tudi zivi. Tako zves marsikaj o Hrvaski.
prosper
27. 04. 2009 19.57
frako27.04.2009, 17:211 seveda bo v hrvaških medijih pisalo da smo usega slovenci krivi hrvati vas ne dozviljavamo tako kao vi nas. Nema ti kod nas svaki dan u novinama slovenci ovo slovenci ono. pa ne samo o granici nego i o ostalome. to samo slovenci, pametni uspešni i naprosto naj naj svaki dan gledaju na hrvatsku da hrane svoj naj naj, a oni malo slabije pameti se naslađuju na forumu
frako
27. 04. 2009 17.21
seveda bo v hrvaških medijih pisalo da smo usega slovenci krivi
bnam 2707
27. 04. 2009 16.39
En predlog za hrvaško:naj začnejo propagando za vstop EU v hrvaško in naj postavljajo pogoje.Obratno je malo težje.
bnam 2707
27. 04. 2009 16.29
No pa smo tam.Hrvaška žuga na vse konce in se postavlja nad celo EU.Resno mora EU razmisliti o hrvaških prijemih na evropskem parketu.
brado
27. 04. 2009 14.59
Hrvaška bo poslala svoje mnenje Haaškemu sodišču.!! ??? !! Zdaj,ko se spor o meji >zaključuje< ?? !! Hrvaška hiti odpirati ali zapirati probleme na Haaškem sodišču. Hmmm......čudno ! Na vsak način so hoteli mejni spor rešiti na tem sodišču.......zakaj le ?? O vojnih zločincih in zločinih so do sedaj vztrajno molčali ali pa namerno zavlačevali.Zdi se mi,da so dobili neko nam neznano priložnost in sedaj hitijo. Rešitev spora z mejo.....sedaj pravosodje na brzino v Haag....hmmmm..??? Vzemi ali pusti ????????
imothep
27. 04. 2009 13.57
ne manco-čapac sam foušni zlovenci imajo ta problem
manco-capac
27. 04. 2009 12.46
Saj se ve, nimajo Hrvatje problemov le s Slovenijo...