Tujina

Hollywood v podporo Obami

Los Angeles, 21. 02. 2007 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi temnopolti kandidat za ameriškega predsednika Barack Obama podporo išče med znanimi hollywoodskimi imeni.

Demokratski predsedniški kandidat Barack Obama intenzivno išče podporo za svojo kampanjo. Medtem ko za glasove prepričuje navadne Američane in Američanke, pa se je po finančna sredstva obrnil na velika imena Hollywooda.

Barack Obama se zavzema za konec vojne v Iraku, boljši šolski sistem ter učinkovit in bolj prijazen zdravstveni sistem.
Barack Obama se zavzema za konec vojne v Iraku, boljši šolski sistem ter učinkovit in bolj prijazen zdravstveni sistem. FOTO: Reuters

Tako se je Obama udeležil prireditve, ki so jo organizirali Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg in David Geffen, obiskali pa so jo tudi številne slavne osebnosti, predsedniški kandidat pa je v enem večeru uspel zbrati 1,3 milijona dolarjev.

Barack Obama se je mudil v Los Angelesu, kjer je na predvolilnem shodu volivce pozval, naj mu pomagajo preobraziti Ameriko. Kot je dejal Obama, so voditelji ZDA razočarali državljane, zato so spremembe nujne. Še enkrat je ponovil, da bo, če bo postal predsednik ZDA, končal nesmiselno vojno v Iraku in poskrbel, da se bodo ameriški vojaki vrnili v domovino. "Lahko popravim stvari, a to lahko storim samo z vašo pomočjo," je dejal Obama. Shoda v losangeleškem parku se je udeležilo več tisoč podpornikov prvega temnopoltega kandidata za ameriškega predsednika, ki so vzklikali njegovo ime in mahali s transparenti Obama '08.

Prireditev, na kateri je Obama zbiral sredstva za svojo kampanjo, so organizirali lastniki filmske družbe Dreamworks.
Prireditev, na kateri je Obama zbiral sredstva za svojo kampanjo, so organizirali lastniki filmske družbe Dreamworks. FOTO: Reuters

Po shodu z množico pa se je Obama udeležil še prireditve bogatih in slavnih na Beverly Hillsu, na kateri so bili med drugimi tudi Eddie Murphy, Tom Hanks, Denzel Washington, Jennifer Anniston in Jackson Brown. Obama je zbrane nagovoril z besedami, da imajo kot vplivni in svetovno znani ljudje neverjetno moč in zaradi tega tudi veliko odgovornost do Američanov. Obvezna donacija na prireditvi je bila 2300 dolarjev, za tiste, ki so za predvolilno kampanjo Obame prispevali več kot 46.000 dolarjev, pa so pripravili še ekskluzivno večerjo.

Hillary Clinton ima s hollywoodsko filmsko industrijo trdne vezi še iz časa, ko je bil predsednik ZDA njen mož Bill Clinton.
Hillary Clinton ima s hollywoodsko filmsko industrijo trdne vezi še iz časa, ko je bil predsednik ZDA njen mož Bill Clinton. FOTO: Reuters

Demokrati se po sredstva za svoje kampanje zatekajo k hollywoodskim zvezdam. Samo za kampanje pred kongresnimi volitvami je filmska industrija namenila 33.1 milijonov dolarjev. Druga predstavnica demokratov, ki se je prav tako podala v predsedniški boj, Hillary Clinton, naj bi se v boj za hollywoodski denar podala prihodnji mesec. Clintonova ima z s tamkajšnjo filmsko industrijo močne vezi, ki so se stkale še v času predsednikovanja njenega moža Billa Clintona, zato podpora Hollywooda najverjetneje ni vprašljiva.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Netman
22. 02. 2007 07.04
Škoda, da bo verjetno res ime tisto, zaradi česar na bo izvoljen. Ne bi pa rad bil v koži naslednjega predsednika ZDA, ker je Bush naredil toliko škode, da jo bo zelo težko - nemogoče popravit...
Vegos
21. 02. 2007 18.19
Ker je Obamovo celo ime Barrack Husein Obama, že zaradi zaklete besede 'Husein' padejo njegove možnosti.
malasutra@gmail.com
21. 02. 2007 18.12
dva super demokratska kandidata! en ali drugi bi pomenil zgodovinski prelom: ali prvi temnopolti predsednik ali prva predsednica zda. zgodovinsko in obetavno (po tej katastrofi od busha).
Zatarra
21. 02. 2007 17.30
Od Osama do Obama ... ;)
tomazbodner
21. 02. 2007 16.31
Tip ma karizmo, upam, da mu bo uspelo... delo bo imel pa gromozansko, da popravi neumnosti, ki jih je zakuhal Bush... kdorkoli bo ze izvoljen