Tujina

Hladna vojna spet na obzorju?

Moskva, 27. 04. 2007 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Protiraketni ščit, ki ga želijo ZDA postaviti v Vzhodni Evropi, je grožnja vzajemnemu uničenju, trdi ruski predsednik Putin.

Rusija postavitve protiraketnega ščita ne bo dopustila, je zatrdil Putin.
Rusija postavitve protiraketnega ščita ne bo dopustila, je zatrdil Putin. FOTO: Reuters
Načrtovano gradnjo ameriškega protiraketnega ščita v Vzhodni Evropi je Putin tudi primerjal z namestitvijo jedrskih raket pershing v Evropi med hladno vojno. Grožnja Rusiji je enaka, je poudaril. Raketne sisteme pershing kratkega dosega so v 80-ih letih 20. stoletja Zahodne sile nameščale v Nemčiji kot grožnjo takratni Sovjetski zvezi.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je v Moskvi sprejel češkega predsednika Vaclava Klausa, je po srečanju z njim opozoril, da bi namestitev delov ameriškega protiraketnega ščita v Vzhodni Evropi močno povečala nevarnost "vzajemnega uničenja", ter posvaril, da Rusija tega ne bo dovolila.

Grožnja "vzajemne škode in celo uničenja" bi se s ščitom mnogokrat povečala, je bil o posledicah namestitve desetih raketnih prestreznih sistemov na Poljskem in radarske postaje na Češkem prepričan Putin. "Ti sistemi bodo nadzorovali rusko ozemlje vse do Urala, če ne ukrepamo proti njim - in to bomo tudi storili," je poudaril.

Izraz "vzajemno uničenje" v mednarodne odnose Rusije in ZDA znova vrača hladnovojno retoriko. Pojem vzajemno zagotovljeno uničenje (Mutual Assured Destruction - MAD) je namreč v času hladne vojne označeval politiko vzajemnega odvračanja napada med blokoma, saj bi začeta vojna pomenila obojestransko uničenje.

Sicer pa je Putin zavrnil tudi opombe Klausa, ki ga je skušal prepričati, da protiraketni sistem ni usmerjen proti ruski federaciji. Trditve ZDA, da je ščit namenjen obrambi pred morebitnim napadom Irana, se zdijo Rusiji brezpredmetne, saj po navedbah Putina Iran ne predstavlja nikakršne raketne grožnje in je tudi še dolgo ne bo. "Ne vidimo nobenega razloga za namestitev raketnega obrambnega sistema v Evropi; zanj ni nobene osnove. Iran nima takšnih raketnih sistemov (ki bi predstavljali grožnjo). Da bi bili grožnja teroristi, pa je smešno - oni uporabljajo drugačne metode," je dejal ruski predsednik.

Ob tem je povedal, da je Rusija pripravljena povabiti strokovnjake iz Poljske, Češke ali iz drugih držav ter jim s preprostimi dokumenti dokazati, da niti teroristi niti Iran niti Severna Koreja nimajo raketnih sistemov, ki bi zahtevali takšno obrambo.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

budda
29. 05. 2007 22.15
mitya in pkorošec-končno sta vsaj 2 spregledala...evropa leze ameriki v rit na konc bo pa amerika (beri sam za svojo rt) evropo zjebala.bomo že še priče temu. mah nej že sprožjo ORENK, da gremo vsi v p**ko mat*no.
Vegos
29. 04. 2007 14.37
50 PROCENTOV, zaprmej...
Vegos
29. 04. 2007 14.37
Algebra, uspešnost teh ščitov je po dosedanjih podatkih le okrog 50. Rusija je pa prva jedrska velesila (ma več arzenala kot ZDA).
Uroš S.
29. 04. 2007 14.23
Americani gradijo jedrske scite dalec stran od svojih meja, v daljni Evropi. V primeru holokavsta ostanejo neobsevani :D
Vegos
28. 04. 2007 18.05
Izgleda se situacija MAD vrača.
pkorosec
28. 04. 2007 18.02
Ponosni in suvereni evropejci pa so prevec pateticni, da bi Americanom rekli 'NE! ' V bistvu smo le prpe prodane.
mit.ya@email.si
27. 04. 2007 18.06
Ti Američani so paranoični. Vse bi naredili, samo da bi zaščitili svoj imperij. Na koncu še nas bodo oni pognali v zrak...