Tujina

Hitler kot zgled za hindujske šolarje

Ahmedabad, 19. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V učbeniku, ki so ga izdali v indijski zvezni državi Gudžarat, nemškega diktatorja prikazujejo kot vzornika.

Žrtev krvavih obračunov, ki so februarja 2002 izbruhnili med hindujci in muslimani v glavnem mestu indijske zvezne države Gudžarat: Hitler kot zgled odločnega državnika
Žrtev krvavih obračunov, ki so februarja 2002 izbruhnili med hindujci in muslimani v glavnem mestu indijske zvezne države Gudžarat: Hitler kot zgled odločnega državnika FOTO: Reuters

Učbenik je potrdila nacionalistična hindujska vlada v Gudžaratu in ga na začetku šolskega leta namenila 15-letnim šolarjem. V poglavju Mednarodni dosežki nacionalsocializma piše, da je "Hitler uvedel strogo upravljanje države in v kratkem času dosegel, da je nemška vlada pridobila ugled in priznanje".

"V učbeniku za Družbeno vzgojo so potvorjena dejstva," je izjavil indijski minister za izobraževanje Arjun Sing. "Fašisti v državi želijo Hitlerja namesto Gandija prikazati kot vzor, zato v delu države prihaja do grozljivih množičnih pokolov in zločinov proti človeštvu." je kritičen minister.

Poleg tega je minister obtožil vlado v Gudžaratu, da želi iz zgodovinskih učbenikov izbrisati podatek o umoru hindujskega pacifista Mahatme Gandija, ki ga je zagrešil nek hindujski skrajnež.

V obračunih med hindujci in muslimani je bilo februarja 2002 v Gudžaratu ubitih okrog 2000 ljudi. Skupine za človekove pravice očitajo regionalni vladi indijske zvezne države, da ni preprečila nemirov in da je krvave obračune delno celo spodbujala.