Tujina

Hillary čaka težak boj

Milano/London/Dunaj, 22. 01. 2007 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski tisk ocenjujeje, da Clintonovo čaka težak boj pri potegovanju za predsedniško kandidaturo.

Evropski tisk danes obširno komentira sobotno napoved nekdanje ameriške prve dame in sedanje senatorke Hillary Clinton, da se bo potegovala za demokratsko kandidaturo za novo in hkrati prvo predsednico države na volitvah leta 2008. Milanski časnik Corriere della Sera ugotavlja, da se morajo sedaj demokrati odločiti med Margaret Thatcher in Johnom Kennedyjem, londonski Guardian pa meni, da Clintonovo čaka težak boj. Dunajski Kurier ocenjuje, da čaka senatorko veliko pasti.

Pri moških demokratih ima le 30-odstotno podporo
Pri moških demokratih ima le 30-odstotno podporo FOTO: Reuters

Stari privrženci predsednika Billa Clintona in ženske so za skoraj 60-letno Hillary, novo Margaret Thatcher, generacije po letu 1968 in moški pa za 45-letnega Baracka Obamo, črnega Johna Kennedyja. To je v grobem delitev v vrstah demokratov, ki se bodo odločili ali za kontinuiteto (ona) ali za prenovo (on). Vendar pa senatorka na račun Obame in drugih še ni izvoljena za uradno kandidatko.

Hillary Rodham Clinton je tako pripravljena na start za dolgi pohod v Belo hišo. In še nekaj je jasno: to bo najbolj napet boj po dolgem času. Zlasti notranji boj med demokrati obljublja eksplozivnost. Clintonova se namreč v tem boju sooča s "težkokategornikom" Johnom Edwardsom in vzhajajočo zvezdo Barackom Obamo.

Pri moških demokratih ima le 30-odstotno podporo, mnoge ženske pa dvomijo, da so ZDA že pripravljene za predsednico izbrati eno od njih. In če se Obama ne umakne, kar bi storil, če bi že od začetka menil, da nima nobene možnosti, se bo dilema med demokrati pokazala že to pomlad, ko bodo potekale volitve uradnega predsedniškega kandidata, še poudarjajo v časniku Corriere della Sera.

Gospo Clinton čaka veliko težji boj, kot so mnogi predvidevali. Vendar pa bi lahko dolgotrajna predvolilna kampanja (znotraj demokratske stranke) služila pomembnemu namenu. V tem času bi se lahko namreč razrešila uganka glede njene osebnosti, ki še vedno obstaja v podzavesti javnega mnenja, in bi se končno pokazalo, ali je sposobna zmagati v tekmi proti populističnim republikanskim tekmecem, kot sta John McCain ali Rudolph Giuliani. Če prestane to, ne bo več dvoma, da bi bila Hillary Clinton dostojna zmagovalka s potencialom, da postane tudi dostojna predsednica, ki jo ZDA po katastrofi s sedanjim predsednikom tako nujno potrebujejo, zatrjuje Guardian.

Zlasti dvoboj s slednjim je v vseh pogledih še posebej žgečkljiv: dolgoletne izkušnje proti brezskrbnosti, belo proti črnemu, ženska proti moškemu. Pričakovati je političen spektakel vreden vseh superlativov. Po pisanju je Goljat v tekmi za Belo hišo Clintonova, vendar so tudi Goljati že padli, nenazadnje pa sta do predsedniških volitev jeseni 2008 še skoraj dve leti. In to dolgo časovno obdobje skriva mnoge pasti, povzema Kurier.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.