Tujina

Hezbolah raketiral Izrael

Bejrut/Gaza/Jeruzalem, 13. 07. 2006 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
16

Libanonsko gibanje Hezbolah naj bi na izraelsko obmorsko mesto izstrelilo dve raketi, vendar žrtev ni bilo.

Izraelske sile so bombardirale rezervoarje goriva na bejrutskem mednarodnem letališču. Gre za drugi napad na to letališče v manj kot 24 urah.

Libanonsko skrajno gibanje Hezbolah je na izraelsko obmorsko mesto izstrelilo dve raketi katjuša, vendar žrtev ni bilo. Z napadom na Haifo kot možnim povračilnim ukrepom, če bodo Izraelci napadli Bejrut, je Hezbolah sicer pred tem danes že zagrozil. Hezbolah je že zanikal izstrelitev raket na izraelsko mesto Haifa. Izralski veleposlanik v ZDA Daniel Ayalon je poudaril, da je to "hudo zaostrovanje" razmer na Bližnjem vzhodu.

Hezbolah je že zanikal izstrelitev raket na izraelsko mesto Haifa.
Hezbolah je že zanikal izstrelitev raket na izraelsko mesto Haifa. FOTO: Reuters

Rakete so sicer zadele sosesko Stela Maris, krščanski okoliš z mnogimi restavracijami. Raketiranje mesta s približno 270.000 prebivalci, ki leži okoli 50 kilometrov od izraelsko-libanonske meje je napad, ki je v celotni zgodovini spora med državama doslej posegel najgloblje na izraelsko ozemlje.

Izralski veleposlanik v ZDA Daniel Ayalon je poudaril, da je to "hudo zaostrovanje" razmer na Bližnjem vzhodu. "Tisti, ki streljajo na tako gosto poseljeno območje, bodo plačali visoko ceno," je še dejal predstavnik urada izraelskega premiera David Baker.

VS ZN sklical zasedanje o Libanonu zaradi izraelske ofenzive

Na zahtevo libanonske vlade so za petek sklicali nujno zasedanje Varnostnega sveta ZN. Libanonski minister za informiranje Gazi Aridi je poudaril, da so VS ZN pozvali, da naj zaradi izraelskih napadov na libanonsko ozemlje zahteva premirje.

Rusija je obsodila predvsem dejstvo, da Izrael v Libanonu in na palestinskih ozemljih napada civiliste in infrastrukturo. Izraelsko bombardiranje letališča v Bejrutu je Rusija označila kot "nevaren korak k stopnjevanju razmer."
Libanonska vlada je po besedah Aridija VS ZN tudi pozvala, naj pomaga ustaviti izraelsko agresijo, "ki pobija civiliste in uničuje življenjsko pomembno infrastrukturo".

Izraelska letala so napadla dve oporišči libanonskega vojaškega letalstva, kar je prvi neposredni napad na libanonsko vojsko po sredinem začetku izraelske ofenzive proti severni sosedi. Napadeni sta bili oporišči v Rajaku na vzhodu Libanona in v Klajatu na severu države, oba kraja pa sta v bližini sirske meje.
Spopadi v Libanonu
Spopadi v Libanonu FOTO: Reuters

Napada sta povzročila gmotno škodo, o žrtvah pa ne poročajo. Že pred tem je izraelsko letalstvo v vrsti povračilnih ukrepov za zajetje dveh izraelskih vojakov s strani skrajnega libanonskega gibanja Hezbolah napadlo bejrutsko mednarodno letališče in tarče po vsem južnem Libanonu. Samo danes je Izrael izvedel več kot 50 napadov z morja, iz zraka in po kopnem, v katerih je življenje izgubilo najmanj 40 civilistov.

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je medtem že sporočil, da bo na Bližnji vzhod zaradi zaostrovanja razmer poslal skupino visokih predstavnikov.

Izrael nadaljuje ofenzivo tudi na področju Gaze

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je dejal, da so "sionisti najbolj osovraženi ljudje na planetu, sovraštvo do njih pa iz dneva v dan raste". "Če ne bo takojšnjih ukrepov proti sionističnemu režimu, bo prišlo do katastrofe in okrepitve napetosti v regiji."

Izrael pa nadaljuje tudi z ofenzivo na območju Gaze, ki jo - v nasprotju z ofenzivo na severni fronti, kamor so namestili vojake rezerviste - izvajajo redni vojaki izraelske vojske oz. izraelske obrambne sile. Slednji so se vrnili že na skoraj vse položaje, ki so jih zasedali pred lanskoletnim umikom z območja Gaze, na svoji spletni strani poroča izraelski časnik Arutz Sheva. Izraelska letala so sicer napadla tudi palestinsko zunanje ministrstvo.

Izraelska vojska je pripravljena izvesti napade kjerkoli v Libanonu, tudi na prestolnico Bejrut, če libanonske oblasti ne bodo ustavile libanonskega skrajnega gibanja Hezbolah, je danes dejal načelnik generalštaba izraelske vojske Dan Haluc.

Izraelski vojaški radio je pred tem objavil, da Izrael uvaja "popolno blokado Libanona, tako z morja, zraka, kakor tudi s kopnega, z namenom, da izvede pritisk na vlado v Bejrutu, ki naj prevzame odgovornost za razmere na jugu Libanona, ki je v celoti pod nadzorom Hezbolaha". Izraelske vojaške ladje so ladje medtem že vplule v libanonske ozemeljske vode.

Dim se dviguje po napadu izraelskega letalstva na mesto Saida na jugu Libanona.
Dim se dviguje po napadu izraelskega letalstva na mesto Saida na jugu Libanona. FOTO: Reuters

Načelnik generalštaba izraelske vojske Haluc je dejal, da bi bil Bejrut lahko tarča izraelskih napadov, če bo Hezbolah še naprej izstreljeval rakete na sever Izraela. Kot je med drugim pojasnil, vsi pomembnejši predstavniki Hezbolaha živijo in imajo svoje urade v četrti Dahija na jugu Bejruta. Načelnik generalštaba izraelske vojske je še napovedal nadaljevanje izraelske ofenzive na Libanon, dokler Hezbolah ne bo ustavil napadov na izraelsko-libanonsko mejo.

Obstreljevanje mednarodnega letališča v Bejrutu

Izraelsko letalstvo je v zgodnjih jutranjih urah napadlo letalsko stezo mednarodnega letališča Rafik Hariri v libanonskem glavnem mestu Bejrut, kjer so po libanonskih virih udarile tri rakete. Letališče so zaradi tega zaprli, najmanj dve potniški letali pa so morali preusmeriti v druge kraje na Bližnjem vzhodu. Ciprski uradniki so potrdili, da so letala pristala na njihovem letališču v Larnaci, ki je najbližje Bejrutu.

Pred tem je Izrael izvedel letalske napade na jugu Libanona, v katerih naj bi po policijskih podatkih umrla desetčlanska družina. Šlo naj bi za šiitskega duhovnega vodjo Adela Akašeja, njegovo ženo in osem otrok. Po podatkih tiskovnih agencij je v letalskih napadih doslej umrlo najmanj 27 civilistvo, med njimi deset otrok, mlajših od 15 let.

Televizijski posnetek letalskega napada na mednarodno letališče v Bejrutu.
Televizijski posnetek letalskega napada na mednarodno letališče v Bejrutu. FOTO: Reuters

Izraelsko letalstvo je ponoči izvedlo okrog 40 zračnih napadov, je sporočila tiskovna predstavnica izraelske vojske. Cilji napadov naj bi bila predvsem skrivališča orožja in municije, mednarodno letališče v Bejrutu pa naj bi bilo glavno vozlišče islamistične milice Hezbolah za uvoz orožja arabskim skrajnežem.

Po podatkih libanonske policije so vojaški helikopterji in letala izvedla več napadov na pristaniško mesto Tirus na juguzahodu države. Libanonska vojska je odgovorila s protiletalskimi raketami. Med napadom na most je bil po policijskih podatkih ubit vojak, po en vojak in civilist pa sta bila poškodovana.

Izraelska vojska s tankovskim topom 155 mm na meji med državama obstreljuje cilje na jugu Libanona.
Izraelska vojska s tankovskim topom 155 mm na meji med državama obstreljuje cilje na jugu Libanona. FOTO: Reuters

Protiudarec Hezbolaha na severu Izraela

Hezbolah ali Hezb - Alah (arabsko : حزب الله ; slovensko: Božja stranka) je libanonska islamistična organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1982 z namenom boja proti izraelski okupaciji južnega Libanona. Zavzema se za uničenje Izraela.

Polega gibanja Amal je Hezbolah glavna politična stranka, ki zastopa šiitsko religiozno skupnost, največjo versko skupino v Libanonu. Ustanovljena je bila ob pomoči Irana. V njenem okviru prevladuje šiitska islamistična ideologija pokojnega iranskega verskega vodje ajatole Homeinija, sicer voditelja islamistične revolucije v Iranu. Hezbolah se zavzema za ustanovitev islamske države Libanon, vendar ob tem priznava, da je to možno le s soglasjem libanonskega ljudstva.

Za razliko od svojega vojaškega krila predstavlja Hezbolah civilni del organizacije, ki upravlja bolnišnice, medije, izobraževalne ustanove in ima zastopstvo v libanonskem parlamentu.

Nekatere zahodne države, vključno z ZDA, so Hezbolah uvrstile na seznam terorističnih organizacij, medtem ko je EU na ta spisek uvrstila samo njeno paravojaško krilo, ne pa tudi celotne stranke.

Izraelska armada je včeraj začela ofenzivo na jugu sosednjega Libanona, potem ko so pripadniki islamske milice Hezbolah ugrabili dva izraelska vojaka. Izraelska vlada je odgovornost za ugrabitev pripisala libanonski vladi.

Hezbolah je zjutraj z raketami napadla kraje na severu Izraela. Po izraelskih virih je bilo na ozemlje ob meji z Libanonom izstreljenih nekaj raket Katjuša. Zdravniki so potrdili, da je bila med napadom v mestu Naharija ubita Izraelka, več ljudi pa je bilo ranjenih. Oblasti so prebivalce pozvale, naj se znova vrnejo v svoja zaklonišča. Hezbolah je objavila, da je kot "povračilo za masaker nad civilisti na jugu Libanona" napadla kraj Naharija in letališče Kirjat Šmona na severu Izraela.

Tarči palestinsko ministrstvo in vodja paravojaških brigad

Poleg fronte na severu države na meji z Libanonom je izraelska vojska ponoči nadaljevala z napadi v Gazi, kjer je letalstvo raketiralo tudi palestinsko zunanje ministrstvo. Med napadi je bilo poškodovanih deset otrok, med njimi komaj štiri mesece star dojenček. Po podatkih očividcev so otroci prebivali v neposredni bližini ministrstva.

Z napadom na zunanje ministrstvo se je izraelska vojska lotila enega najpomembnejših politikov Hamasa, saj je zunanji minister Mahmud al Zahar eden vodilnih islamističnih aktivistov. Včeraj je izraelsko letalstvo napadlo hišo vodje brigad Esedin el Kasam, ki so paravojaško krilo palestinske stranke Hamas. Mohamed Deif je bil v napadu poškodovan.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ronin_s600@msn.com
14. 07. 2006 20.02
sam se cakam da pridejo lebanonci z katapulti (od krizarskih vojn jih je verjetn kej ostal)nad izrael. izrael je en najvecih pridelovalcev pomaranc,limon.... na svetu te indijanci okol pa lahk sam izvazajo pesek za pescene plaze.pa se stem raketam libanonci naj mal pazjo kako merjo da jih nebo pol odnesl v sirijo al pa jordanijo
ireallyloveiran@hotmail.com
14. 07. 2006 17.32
BTW, Ronin, izrael je žal v teh vojnah (6 dnevna itd) zmagoval zaradi njim lastne hinavščine. Ja, žal zaradi njihove lažnjivosti, prevarantstva itd so dobri tajni agenti. Ker normalni ljudje verjamejo "prijaznim" ljudem. In tako so ti idioti izvedeli vse o Sirijski vojski in še preden se je Sirija zbudila, so jim vse uničili. Zdaj zato Sirija bolj čuva, komu kaj pove.
esfflight
14. 07. 2006 02.11
Na, sedaj pa je treba priznati, da o financiranju Izraela in o njih ne vemo nic. Smo le zemljani, kateri malo vedo o svetu in kam se svet obraca. Tudi nasi voditelji, ki vedno nekaj podpisujejo ne vedo, kaj so podpisali. Stvar je preprosta. Ves svet placuje oslarije in vojne po svetu. Tudi mi. Cilj vseh zdruzitev je, da je treba ljudi zejne prepeljati preko vode, pa ceprav vodo vidijo, saj je tako draga, da si je ne morejo privosciti. Ali se zelite v NATO? .....vremena Kranjcem bodo se zjasnila..
krdzalic.sejo@email.si
13. 07. 2006 20.57
Izrael je drzava nastala na zemlji Palestincev iz razloga ker so jih Nacisti pobijali v drugi svetovni vojni. To je bil edennajvecjih zlocinov ampak judje se iz tega niso nic naucili i isto delajo s palestinci. Bush nonstop govori o tem da je treba Bliznji zahod osvoboditi orozja za mnozicno unicevanje, Izraelcem pa je amerika DALA dvesto nuklearnih bomb, najmanj 100 miliard dolarjev pomoci v zadnjih pedesetih letih(povprecno 10 milionov dolarjev na dan) kolikor ga ni dala celi Afriki in Juzni Ameriki v istem obdobju, kjer nesteto otrok umira vsak dan. IZRAEL BREZ TE POMOCI NEBI MOGEL OBSTATI, S TEM DENARJEM FINANCIRAJO gradnjo his na zasedenem obmocju gradnjo zidu povecevanje stevila vojnega orozja iz razloga ker Judje imajo v zda velikanski vpliv(veliko senatorjev je v amerskem parlamentu judov,judje drzijo Avtomobilskega mogoca Ford, in ogromno drugih podjetji v ameriki). Se to bi povedal glede ugrabitve vojaka v Gazi, pridejo izraelci s tanki in bagerji podrejo sto his in pravijo da so prisli unicit podzemne tunele kako oni vejo da so tam tuneli. Palestinci pa ugrabijo tega vojaka na ta nacin da prekopljejo tunel do zidu i ugrabijo tega vojaka. Kako da tokrat niso vedeli kje so tuneli. Zakaj so morali uniciti toliko his brez pravega razloga unicujejo stavbe ki jih je financiral svet i tudi Evropa ker pravijo da je hamas teroristicka organizacija, Hamas je bil izbran na demokraticnih volitvah iz razloga ker se ljudje vedno obrnejo v skrajno sme ko so v obupu.celi svet govori o tem da se vojaki izpustijo v Izraelskih zaporih je sesto palestinskih otrok ki so zaprti ke r so metali kamne na tanke ki so jim pisli unicit hise,gledal sem posnetke kjer izraelski vojak v zaporihi mecejo kamne na komolce teh mladoletikov da bi jih on onesposobili da nebi mogli kasneje drzat pusko ker slej al prej jih bojo morali spustiti.BUSH KONTROLIRA CELI ARABSKI SVET (IRAK, savdijska arabija) tako da ti z zamizijo ko je vprasanje palestine. SRAMOTA
ronin_s600@msn.com
13. 07. 2006 18.32
aha tko potem ga.zupanciceva jama pravs nebi bla ne v izraelu ne v palestini no seveda najbols je bit v lepi evropi pa bit glasn,neki se nobenmu ne gre na izraelske avtobuse le zakaj ?? dej prosim mal poglej zgodovino sestdnevna vojna,jom kipurska vojna.............. na kaksen nacin z kerih strani z kaksno mocjo je bil napaden izrael!!! izrael je bil parkrat maksimalno napaden v nacrtu da se ga zbrise z zemljevida pa tud iz strani pariza bliznjega vzhoda. zdele se je pa zadeva mal obrnila arabci plesejo kokr izrael spila in zdele izrael vraca z isto mocjo in dominera v svoji zemlji in okoli.to da je pa bla islamska vera vec stoletij bolj srtpna pa uzam mal zgodovinsko litaraturo ka se mi zdej res ne da.pa ne mi stakimi dobr da usa izrael ne napade nas : ke je logika nato napade nato ? zadeva je preprosta poglej zadnjih 500 ugrabitev in usmrtitev po svetu pa poglej kdo prevzema odgovornost. drugac je pa nekaj sigurno :zidi so hrbtenica svetovnega gospodarstva-mehanizem velikega psa . lp
tomazbodner
13. 07. 2006 18.30
Izrael je daje zelo slab zgled drugim drzavam. Ne zmeni se za nobeno resolucijo ZN, ne zmeni se za nobeno deklaracijo, ki so jo sami podpisali. In ker ZDA stoji za njimi (tudi zaradi denarja, ki ga lobisti poklonijo ameriskemu vodstvu), jim je vse to spregledano. Lahko po volji izdelujejo jedrsko orozje, napadajo sosednje drzave, zapirajo in ubijajo civiliste, pa se jim ne zgodi nic. Ko pa samo eno od teh stvari naredi kaksna druga drzava, ali pa se katera drzava hoce zascititi pred Izraelom, so pa takoj razglaseni za teroriste. Ni prav, da se Palestinci na tak nacin borijo proti Izraelu. Ampak, kaj jim ostane? Dokler niso razstrelili tistih ugrabljenih letal, jih ni jemal resno nihce. Zdaj pa ze 40 let cakajo na uresnicitev resolucije ZN, da se Izrael umakne iz zasedenega ozemlja, medtem pa stejejo zrtve letalskih napadov. Izrael ima res pravico do samoobrambe, ampak sele potem, ko neha krasti ozemlje drugih drzav.
Nakije
13. 07. 2006 17.10
Zelo se strinjam s tabo zupancicevajama.LP
zupancicevajama@email.si
13. 07. 2006 16.50
ronin_s600 Ne strinjam se z tabo! Tudi zidovska kultura je drugacna od moje, pa jih zato ne zelim ubijat.Celo krscanska vera je zidovska. Ne zelim ziveti v Palestini niti v Izraelu.Res pa delajo zgago izraelci in cutimo jo tudi mi tukaj.Ce neves je bil Libanon, oziroma Bejrut vcasih imenovan Pariz bliznjega vzhoda.Muslimanska kultura je bila vec stoletij bolj strpna, kakor krscanska.Mislim, da ce macka stisne velik pes v kot zacne praskat in mu izkoplje oci..sicer ga ne ubije, vendar se brani! Usa in Izrael so v danasnjem trenutku Velik pes, kateri stiska macko v kot. Mi smo osatli cucki, kateri odzadaj lajamo. Dobro, da se ta velik pes ne obrne od macke in napade nas..kajne?
Maltežan
13. 07. 2006 15.07
Izrael vdira na ozemlja, ki niso v njegovi lasti! Izraelci so in bodo še naprej okupatorji Palestine! To bodo delali toliko časa, dokler bodo imeli podporo ZDA in ostalih držav, ki lezejo Izraelu v rit in ga podpirajo pri njegovih odločitvah! Danes okupira Palestine in jug Libanona, koga pa bo v bližnji prihodnosti pa nobeden ne več! Mogoče Egipt, Sirijo, cel Bližnji Vzhod! Sramota, da smo odprli Izraesko veleposlaništvo pri nas, saj taki ****** in okupatorji kot so Izraelci in Izrael, ki ne spoštuje ženevskih konvencij, ima taborišča za begunce, ki ima zaprtih več sto nedolžnih Palestincev, si ne zasluži mednarodnega priznanja, čeprav so ga, in še kaj drugega, ki pa ne želim omenjati! Izrael est le meilleur terroriste dans le monde!!!!

Opomba uredništva 24ur.com: Ta komentar smo zaradi uporabljene žaljivke, ki spodbuja rasno in nacionalno nestrpnost, v delu teksta deloma izbrisali. Iz našega obrazca za prijavo h komentiranju člankov je razvidno, da komentarjev, ki so žaljivi, vulgarni ali izražajo sovražni govor, ne objavljamo. V kolikor boste, 'racek2005/06', tudi v v prihodnje uporabljali sovražni govor, bomo vaše komentarje v celoti izbrisali !)
ronin_s600@msn.com
13. 07. 2006 14.56
cas je za cistko izrael je diamant cisti ogljik to se ne da zlomt,okol izraela je cez sto miljonov muslimanov polnih nafte ka ze sesdeset let se trudjo da jih zbrisejo in ocitno jim neki ne gre. hezbolah,hamas,al qaida..... ki vsakmu tujcu za dobro jutro odrezejo glavo majo svoje trenazne kampe vse okol izraela in seveda iz teh kampov prhajajo ideje kot bombni napadi v ammanu,istanbulu,er riad,madrid,london,wtc...... in na naso sreco izrael pridno dela cvetni prah iz teh kampov,pa niso izraelci budale zato pa je politika za enga izraelskega vojaka se pocist pol arabskega polotoka. kaj pa mislte da bi arabske sosednje drzave mele vso logisticno in vojasko moc izraela a mislte da bi oni prsparal dobre sosede izraelce hahaha vsi ka pa tok lepo simpatizerate svoje boge hamaske pa najbols da se odlocte za dvo tedenski pocitniski oddih na bliznjem vzhodu-prvi teden izrael-drugi teden palestina,lebanon - ce se kdo vrne iz slednjih naj sporoc
peter.brkan@siol.net
13. 07. 2006 14.32
Če so Palestinci in Hamas teroristi, kot jih označujejo Izrael in njihove marionetske ZDA, potem so bili partizani in celotni NOB med drugo svetovno vojno TOP teroristi. Pa jim še danes ljudje pojejo hvalnice, politika pa jih označuje za borce za svoboden svet. Če ti nekdo ukrade ozemlje, zapre za 60 let v begunsko taborišče, kjer nimaš nikakršnih možnosti za dostojno življenje, potem je neizprosen boj za narod in državo neizbežen...z vsemi sredstvi. Boj za svobodo sovražnikov ZDA in Izraela je označen kot terorizem, enak boj, ki ga bijejo uporniške skupine po svetu, ki so naklonjene ZDA, pa je poimenovan kot pravi boj za svobodo in demoCRAZYjo...
galactic.ruler@yahoo.com
13. 07. 2006 13.27
Že Einstein je rekel, da obstajata le dve stvari, ki sta neskončni. Vesolje in človeška neumnost. Dodal je še, da za prvo ni povsem prepričan.
zupancicevajama@email.si
13. 07. 2006 13.09
Tadej. Marsikaj se v politiki izjavi, pa se ne uresnici. Da je cilj USA Kitajska ne verjamem.Kitajsko lahko unicijo samo Kitajci.Mislim, da je cilj USA , Sirija in posredno Iran. Mislim tudi, da Palestinci nebi volili radikalce, ce jim nebi bil \\\"poln kufer \\\" Izraela, kateri z USA zeli diktirati cel Bliznji vzhod. Oni imajo edini atomsko orozje na tem koncu sveta, vendar njim se lahko verjame. ALI RES? Zaradi USA, Evropa in ostali svet placuje skozi naftne dolarje vse vojne na Bliznjem vzhodu, Sudanu itd. Rusi so mocni, imajo ogromno nafte, katere cena je zrasla do neba in se veselo hahljajo, ter sluzijo milijarde $ .
tadej.mrak@s5.net
13. 07. 2006 11.15
Zupancicevajama. Pozabljas, da je Palestinska vlada izjavila med drugim tudi da je njihova prioriteta unicit Izrael. S takimi izjavami ne pripomorejo k miru na bliznjem vzhodu. Poleg taga pa upam da se vsi zavedamo, da so vse napetosti na bliznjem vzhodu poskus umetnega ustvarjanja razlogov za vmesavanje Amerike, katere dolgorocni cilj je Kitajska.
iqsto@yahoo.co.uk
13. 07. 2006 10.41
Ali niso ljudstvo, ki izvoli teroristični Hamas, tudi teroristi?
zupancicevajama@email.si
13. 07. 2006 10.05
Ali mi kdo lahko razlozi, kdo je terorist? Izraelci, kateri pobijajo kogar se jim zahoce ali nekaksni vojacki z slabim orozjem, kateri zajamejo sovraznega vojaka? Ocitno zelijo nekateri se mocnejsi vpliv in vojno na Bliznjem vzhodu. Pustite ze enkrat arabce naj zivijo po svoje.Za nas ni normalno, da so zenske zakrite, da sekajo roke..itd.Za njih tudi ni normalno, da zenske hodijo v tangicah in da moski pijemo kot smuki. Kdo ni normalen ? Zidi imajom svojo drzavo in naj dajo mir sosedom.Palestinci si zasluzijo drzavo.Kdo bo v NJIHOVI drzavi na oblasti je NJIHOVA stvar!!