Tujina

Hezbolah poziva k vsestranski vojni

Bejrut/Jeruzalem/Teheran, 14. 07. 2006 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
6

Vodja Hezbolaha Nasralah je napovedal ''odprto vojno'', potem ko so izraelska letala napadla njegov urad v Bejrutu.

Izraelsko bombandiranje juga Libanona
Izraelsko bombandiranje juga Libanona FOTO: Reuters
Od srede je v napadih umrlo več kot 60 libanonskih in štirje izraelski civilisti.

Izrael z vojaško ofenzivo nadaljuje kopensko, morsko in zračno blokado Libanona, ki jo je začel, ko je proiransko skrajno gibanje Hezbolah pred tremi dnevi napadlo postojanko izraelske vojske in ugrabilo dva vojaka. Hezbolah, ki za talca zahteva izpustitev več sto palestinskih zapornikov, je odgovoril z bomardiranjem mest na severu Izraela.

Izrael že od srede napada jug Libanona, slednji pa odgovarja z raketami
Izrael že od srede napada jug Libanona, slednji pa odgovarja z raketami FOTO: Reuters

Izraelski bombniki so ponoči raketirali predmestje Bejruta in uničili skladišče plina in goriva, prav tako so uničili nekatera poslopja skrajnega gibanja Hezbolah. Z jutrom se je ofenziva nadaljevala z bombardiranjem glavnega bejrutskega letališča, izraelska mornarica pa je blokirala libanonski izhod na morje.

Vodja Hezbolaha preživel napad

Zadnja tarča izraelskih letalskih napadov je bila libanonska radijska postaja, spet pa so napadli tudi južno predmestje Bejruta. Po navedbah izraelske vojske so letala napadla kompleks Hezbolahovih poslopij, nato pa dve raketi odvrgla tudi na cesti med Bejrutom in Damaskom, kakih 20 kilometrov od sirske meje. Medtem je na Izrael iz Libanona padlo okoli 80 raket. Pri tem sta umrla dva izraelska civilista.

Dosegli bomo Haifo in verjemite mi, segli bomo še dlje. Vodja Hezbolaha, šejk Nasralah

Po navedbah televizije v lasti Hezbolaha Al Manar so izraelska letala bombardirala četrt Haret Hreik, kjer je več uradov Hezbolaha, tudi urad vodje gibanja, šejka Hasana Nasralaha. Slednji je napad preživel in napovedal Izraelu "odprto vojno". Obljubil je "vojno na vseh ravneh" in napovedal, da bo spet napadel izraelsko pristaniško mesto Haifa.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP naj bi bil posnetek narejen že pred zadnjimi izraelskimi napadi, saj Nasralah omenjenih izraelskih napadov v govoru ne omenja.

Libanonska družina, ki je pred izraelskimi napadi pribežala iz juga države v Bejrut
Libanonska družina, ki je pred izraelskimi napadi pribežala iz juga države v Bejrut FOTO: Reuters

Izrael postavil tri pogoje

Izrael zahteva razorožitev vseh libanonskih milic. Na sliki: izraelski premier Ehud Olmert
Izrael zahteva razorožitev vseh libanonskih milic. Na sliki: izraelski premier Ehud Olmert FOTO: Reuters

Kljub pozivom mednarodne skupnosti, pomiritve za zdaj ni na obzorju, saj je izraelski premier Ehud Olmert prižgal zeleno luč za nadaljnje napade na Libanon, je poročal izraelski radio. Olmert je po poročanju izraelskega radia, ki podrobnosti ni navedel, odobril seznam ciljev, ki so povezani s šiitskim gibanjem Hezbolah.

Olmert je sicer postavil tri pogoje za prekinitev ognja v Libanonu, je povedala tiskovna predstavnica izraelske vlade Miri Eisin. "Premier je pripravljen končati operacije v Libanonu, če bo Hezbolah izpustil naša vojaka, ustavil raketne napade in če se bo libanonska vlada odločila uresničiti resolucijo VS ZN 1559," je dodala. Ta resolucija zahteva razorožitev vseh libanonskih milic, tudi gibanja Hezbolah.

ZDA brani Izrael, v Iranu podpora Hezbolahu

Ameriški predsednik poudarja, da ima Izrael pravico, da se brani pred terorizmom
Ameriški predsednik poudarja, da ima Izrael pravico, da se brani pred terorizmom FOTO: Reuters

Zaradi stopnjevanja napadov prihajajo iz sveta pozivi k prenehanju napadov in prelivanja krvi.

Francoski predsednik Jacques Chirac je močno obsodil izraelsko ofenzivo in jo označil za nesorazmerno reakcijo Izraela na zajetje dveh izraelskih vojakov. Ostro se je odzval tudi Vatikan – napade je opisal kot napad na suvereno in svobodno državo.

Razmere na Bližnjem vzhodu so se zaostrile že pred tremi tedni, ko je Izrael vdrl na območje Gaze
Razmere na Bližnjem vzhodu so se zaostrile že pred tremi tedni, ko je Izrael vdrl na območje Gaze FOTO: Reuters
Ahmadinedžad svari pred napadom na Sirijo
Ahmadinedžad svari pred napadom na Sirijo FOTO: Reuters

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da ZDA ne bodo pritisnile na Izrael, naj ustavi ofenzivo. Ameriški predsednik George Bush namreč vztraja, da ima Izrael pravico, da se brani, meni pa, da pa mora zmanjšati tveganje za civillno prebivalstvo.

Če bo okupacijski režim v Jeruzalemu napadel Sirijo, bo to isto kot napad na ves muslimanski svet in Izrael se bo moral soočiti z uničujočim odzivom. Irnski predsednik Mahmud Ahmadinedžad

Iz urada libanonskega premierja Fuada Saniorija so predtem sporočili, da je ameriški predsednik v telefonskem pogovoru zagotovil, "da bo izvajal pritisk na Izrael, naj omeji škodo, ki jo povzroča njihova ofenziva na Libanon."

Po izraelskem napadu na Libanon je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad Izrael posvaril, naj nikar ne poskuša napasti tudi Sirije, saj bi to pomenilo napad na ves muslimanski svet, izraelske oblasti pa bi se morale soočiti s silovitim in uničujočim odzivom.

V telefonskem pogovoru s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom je Ahmadinedžad Siriji obljubil vso podporo. Naj pomagajo Hezbolahu pa je Irance, ki so se zbrali na proti-izraelskih demonstracijah v Teheranu, pozval tudi iranski ajatola Emami Kašami.

Od srede je v napadih umrlo že prek 60 ljudi
Od srede je v napadih umrlo že prek 60 ljudi FOTO: Reuters

EU skrbi, da se konflikt ne bi razširil v Sirijo

Finski zunanji minister Erkki Tuomioja je poudaril, da je Evropska unija zaskrbljena, da bi se konflikt iz Libanona in Gaze razširil še na Sirijo. »Razmere so zelo slabe in obstaja možnost, da se še poslabšajo, da se nemiri razširijo, posebej na Sirijo. Tega si niti slučajno ne želimo, kajti posledice bi bile lahko resnično neobvladljive " je še dejal Tuomioja.
Nadalje je Tuomioja izrazil veliko zaskrbljenost zaradi človekoljubne situacije v regiji, še posebej pri Palestincih v Gazi, ki jo je Izrael popolnoma odrezal od sveta: "Zahtevamo odprtje meja, tako da bo pomoč dosegla ljudi."

Ostanki napda Izraelcev na Libanon
Ostanki napda Izraelcev na Libanon FOTO: Reuters

Varnostni svet ni izpolnil pričakovanj Libanona

Razmere na Bližnjem vzhodu so se zaostrile že pred slabimi tremi tedni, ko so palestinski skrajneži zajeli izraelskega vojaka Gilada Šalita. Za njegovo osvoboditev so zahtevali izpustitev palestinskih zapornikov v Izraelu. To je Izrael zavrnil in prvič po umiku iz Gaze septembra lani z vojaško močjo znova vdrl na to območje.

O zadnjem zaostrovanju razmer na Bližnjem vzhodu je na prošnjo Libanona razpravlja tudi Varnostni svet ZN, vendar ni izpolnil pričakovanj Bejruta glede podpore za takojšnjo ustavitev izraelskih napadov na njegovo ozemlje. V izjavi, ki so jo objavile po seji, so namreč članice VS ZN zgolj pozdravile četrtkovo odločitev generalnega sekretarja ZN Kofija Annana, da pošlje na Bližnji vzhod posebno tričlansko ekipo, ki bo pomagala pri razreševanju krize.

Sirija nudi zavetje Hamasu in nudi materialno pomoč Hezbolahu, ki prav tako ohranja aktivno prisotnost v Siriji. Pokroviteljstvo in finančna ter druga pomoč Irana Hezbolahu pa sta dobro znana in trajata že desetletja. John Bolton, veleposlanik ZDA pri ZN

Kot je poudaril ameriški veleposlanik John Bolton, je nasilje tako v Libanonu kot v Gazi neposreden rezultat ubijanja in ugrabljanja izraelskih vojakov, Sirija in Iran pa morata za svojo vlogo v trenutni krizi plačati.

Veto na resolucijo o Gazi

ZDA so sicer včeraj pri Združenih narodih vložile veto na predlog resolucije, ki bi bi od Izraela zahtevala, naj nemudoma prekine ofenzivo na območje Gaze.

Izraelska vojaška letala danes so že tretjič bombardirala bejrutsko mednarodno letališče
Izraelska vojaška letala danes so že tretjič bombardirala bejrutsko mednarodno letališče FOTO: Reuters

Predlog resolucije, ki Izrael obtožuje prekomerne uporabe sile in zahteva umik izraelske vojske iz Gaze, je vložil Katar, vseboval pa je tui zahtevo za brezpogojno izpustitev ugrabljenega izraelskega vojaka. Po mnenju ZDA predlog ni bil dovolj uravnotežen.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pikijakob1@email.si
17. 07. 2006 09.56
hezbolah ima vso pravico, da se brani pred terorjem.
ronin_s600@msn.com
14. 07. 2006 19.53
tko je ko pridejo v igro profesionalci
Vegos
14. 07. 2006 16.16
Dvomim da se bo kmalu uredilo, in strah okrog Sirije je zelo realen. Kar se Busha tiče pa, mu bom verjel šele ko bo Izrael nehal s klanjem.
Maltežan
14. 07. 2006 15.28
Konč neki pametnga s strani ZDA, da bojo vsaj mal prtisnle na Izrael, čeprav je to po mojem mnenju sam metanje peska v oči!!!!
levodesno
14. 07. 2006 14.12
upajmo da bo to umirilo zadeve na vzgodu ker vse prevec nedolznih umira
kgb@akcija.net
14. 07. 2006 10.31
zdaj majo izraelci šanso da nardijo red