Tujina

Haririja so posvarili

Bejrut/Washington, 16. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Posebni odposlanec ZN za Bližnji vzhod naj bi Haririja opozoril, da je v nevarnosti. ZDA pa so prepričane, da je za bombni napad v Bejrutu odgovorna Sirija.

'Hej, Sirija! Kdo je naslednji?', se sprašujejo udeleženci pogrebnih slovesnosti v Bejrutu (Foto: Reuters)
'Hej, Sirija! Kdo je naslednji?', se sprašujejo udeleženci pogrebnih slovesnosti v Bejrutu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Posebni odposlanec ZN za Bližnji vzhod je za ameriško televizijo CNN povedal, da je pred manj kot tednom dni nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja posvaril pred možnim napadom nanj.

Libanon bo za pomoč pri preiskavi atentata na Haririja zaprosil švicarske strokovnjake.

ZDA odgovornost za bombni napad v Bejrutu pripisujejo Siriji, ki Libanon nadzira skoraj od začetka državljanske vojne v drugi polovici 70. let prejšnjega stoletja. Leta 1981 sta sirska in libanonska vlada podpisali pogodbo, s katero je Sirija dobila zeleno luč za vmešavanje v zunanjo in notranjo politiko Libanona.

ZDA je napovedala nove sankcije proti Siriji, ker le-ta zavrača umik 14.000 vojakov iz Libanona. Bela hiša pa sporoča, da je še prezgodaj govoriti o tem, kdo je ubil Haririja.

Administracija ameriškega predsednika Georgea Busha je že odpoklicala svojega veleposlanika v Damasku. Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice pa je Sirijo opozorila pred nadaljnjim poslabšanjem odnosov z ZDA. Kot je dejala v Washingtonu, vedno bolj narašča število razhajanj med ZDA in Sirijo. Kot primer je izpostavila prisotnost sirske vojske v Libanonu in dopuščanje tihotapljenja upornikov in orožja iz Sirije v Irak.

"Obtoževati Sirijo za teroristično dejanje, s katerim poskušajo destabilizirati Sirijo in Libanon, je tako, kot da bi krivili ZDA za napade 11. septembra," meni sirska ministrica Butaina Šaban.

Pomočnik ameriške državne sekretarke, pristojen za Bližnji vzhod, William Burns je v Bejrutu zahteval takojšen umik sirske vojske iz Libanona. "Smrt Rafika Haririja bi morala okrepiti polet za svoboden, neodvisen in suveren Libanon. To pomeni takojšnjo uresničitev resolucije 1559 Varnostnega sveta ZN in torej takojšen in popoln sirski umik iz Libanona," je po pogovorih z libanonskim zunanjim ministrom Mahmudom Hamudom izjavil Burns.

Burns je še povedal, da bodo ZDA in mednarodna skupnost nadzorovale razmere v Libanonu, kjer naj bi pomladi potekale parlamentarne volitve. Po besedah Burnsa mora libanonsko ljudstvo na svobodnih volitvah brez zunanjih posredovanj svobodno izraziti svojo izbiro.

Množično slovo od nekdanjega premierja Haririja

Krsto, v kateri je Haririjevo truplo, so na rešilnem avtomobilu iz njegove rezidence prepeljali v mošejo (Foto: Reuters)
Krsto, v kateri je Haririjevo truplo, so na rešilnem avtomobilu iz njegove rezidence prepeljali v mošejo (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Krsto nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja, ki je umrl v ponedeljkovem atentatu v libanonski prestolnici, so najprej prepeljali iz bolnišnice na njegov dom, kjer se je od njega najprej poslovila njegova družina. Pred razkošno rezidenco v Bejrutu se je zbralo več deset tisoč ljudi. Množica, ki se je zbrala pred Haririjevo rezidenco, je vzklikala sovražna gesla do Sirije: "Sirija ven", "Povejmo resnico; Sirije nočemo".

Kasneje so krsto, ki je bila ovita v libanonsko zastavo, na rešilnem avtomobilu odpeljali v mošejo Mohameda al Amina v središču mesta, kjer je bila pogrebna slovesnost. Po molitvi v mošeji so državnika pokopali na bližnjem pokopališču.

Gradnjo mošeje Mohameda al Amina je financiral sam Hariri, ki je denar zbiral tudi v posebni akciji. Med prevozom je na tisoče ljudi javno žalovalo, z balkonov pa so na ulico metali riž.

V napadu je umrlo 17 ljudi, okoli 120 pa je bilo ranjenih (Foto: Reuters)
V napadu je umrlo 17 ljudi, okoli 120 pa je bilo ranjenih (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Libanonske oblasti so v torek razglasile tridnevno žalovanje, vojska pa je v najvišji stopnji pripravljenosti.

Hariri je bil ubit v ponedeljkovi eksploziji bombe v Bejrutu, v kateri je skupaj umrlo 17 ljudi, okoli 120 pa je bilo ranjenih, med njimi tudi nekdanja libanonska ministra Samir al Džisr in Basel Fleihan. Odgovornost za napad je na videoposnetku prevzela doslej neznana skupina Podpora in džihad v Siriji in Libanonu, vendar pa libanonske oblasti doslej še niso potrdile verodostojnosti sporočila.