Tujina

Haiderjev dogovor ne obstaja

Dunaj, 05. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijski kancler Wolfgang Schüssel je odločno zanikal izjavo koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja, da sta se tajno dogovorila o sestavi komisije za izvedbo sporne davčne reforme.

Kancler Schüssel je odločno zanikal dogovor s Haiderjem
Kancler Schüssel je odločno zanikal dogovor s Haiderjem FOTO: Reuters

"Nobenega tajnega pakta ni. Prav tako nobenega dokumenta in ničesar, kar bi se dogajalo za hrbtom vodstva svobodnjakov oziroma namestnice kanclerja Susanne Riess-Passer," je pojasnil Schüssel. Politika vlade ostaja popolnoma nespremenjena, po poplavah je bilo potrebno le na novo razvrstiti prednostne naloge, je dejal Schüssel. To naj bi bilo tudi vse, o čemer je obvestil Haiderja.

Haider: Obstaja tajni dogovor

Haider je sicer izjavil, da se je z avstrijskim kanclerjem Schüsselom tajno dogovoril za davčno reformo v korist finančno šibkih državljanov, o čemer pa predsednica Haiderjeve stranke FPÖ Riess-Passerjeva ni ničesar vedela. Kot je poudaril premier Schüssel, na prvem mestu ostaja obnova škode, ki so jo povzročile poplave, jeseni pa želijo skleniti razprave o plačah v javnih službah ter se pogajati o zvišanju pokojnin. Že prej naj bi se sicer dogovorili za zvišanje otroških dodatkov. Z vsem tem je že seznanjena celotna avstrijska vlada, je dejal Schüssel in poudaril, da večje znižanje davkov, ki ga zahteva Haider, trenutno ni mogoče.

Zaplet zaradi davčne reforme

Se je Haider ponovno debelo zlagal?
Se je Haider ponovno debelo zlagal? FOTO: Reuters

Zaplet so povzročile Haiderjeve izjave, da se je z avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom dogovoril za "majhen razbremenitveni paket" za finančno šibke državljane. S tem naj bi rešili krizo tako znotraj FPÖ kot znotraj avstrijske vlade.

V noči na četrtek je Haider izjavil, da obstaja t. i. "pakt Schüssel-Haider", njegovo strankarsko nasprotnico, predsednico stranke in namestnico avstrijskega kanclerja Susanne Riess-Passer, pa je novica zelo presenetila. Kot je dejala, sama ni vedela ničesar o tem sporazumu, ki je bil sklenjen za njenim hrbtom.

Konflikt v svobodnjaški stranki

V svobodnjaški stranki je do konflikta prišlo, ker je Haider zahteval davčno reformo, ki bi razbremenila ljudi z nižjimi prihodki, in odpoved nakupa 18 modernih vojaških letal. Riess-Passerjeva pa zagovarja stališče vlade, ki jo sestavljata FPÖ in ljudska stranka (ÖVP), po katerem naj bi odložili načrtovano davčno reformo na račun pomoči za poplave, in ostali pri nakupu vojaških letal.