Tujina

Haider zapušča zvezno politiko

Dunaj, 31. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koroški deželni glavar Jörg Haider je napovedal umik iz avstrijske zvezne politike. Kot je dejal, se želi izogniti razpravam o davčni reformi, ki bi lahko njegovi svobodnjaški stranki le škodile.

Se Haider tokrat res umika iz zvezne politike?
Se Haider tokrat res umika iz zvezne politike? FOTO: Reuters

Vodja svobodnjakov in namestnica zveznega kanclerja Susanne Riess-Passer je Haiderjevo odločitev obžalovala, ob tem pa poudarila, da se davčni reformi niso odpovedali, ampak jo zgolj preložili za eno leto.

Spor v svobodnjaški stranki je nastal potem, ko je avstrijska vlada s podporo vodje svobodnjaške stranke (FPÖ) Riess-Passerjeve zavrnila davčno reformo, ki jo je predlagal Haider in predvideva davčne olajšave za ljudi z nizkimi dohodki. Avstrijska vlada je zaradi stroškov, ki so jih povzročile poplave, reformo zaenkrat odpovedala. Haider je zaradi vztrajanja pri davčni reformi napovedal zbiranje podpisov za izpeljavo davčne reforme za leto 2003, Riess-Passerjeva pa je zaradi spora na to temo celo napovedala odstop.

Haider je nato v sredo presenetljivo začasno umaknil načrt za zbiranje podpisov. "Popolnoma se umikam iz zvezne politike," je dejal Haider, ki prav tako ne bo sodeloval v predvolilnem boju in se ne bo udeležil sestanka predsedstva FPÖ prihodnji teden. Haider je sicer že večkrat napovedal umik iz politike, česar pa sam ne priznava. "To je dokončno," je zatrdil Haider, ki datuma popolnega umika iz zvezne politike sicer ni navedel. Kot je povedal, bo deloval le kot koroški deželni glavar "v tekočem obdobju, vse ostalo pa je še odprto". Ponovil je, da mora biti po njegovem mnenju davčna reforma izpeljana v prihodnjem letu.

Haider je Riess-Passerjevo in ministre iz vrst FPÖ o svoji odločitvi seznanil že v četrtek zvečer. Namestnica kanclerja mu je takrat ponudila, naj vstopi v vlado, kar pa je Haider zavrnil. "Podkanclerka je uveljavila svojo linijo. Prevzela je odgovornost za to pot z ljudsko stranko (ÖVP) in to je z mojega vidika potrebno upoštevati," je za avstrijsko televizijo ÖRF včeraj dejal Haider. "Stvar je taka, da ne vidim več nobene možnosti za delovanje v zvezni politiki. Kajti politika, ki se tu dela, ne ustreza temu, kar sem leta 1999 obljubil volilcem."

Riess-Passerjeva je Haiderjevo odločitev obžalovala, saj je bil Haider "pomemben del uspešne ekipe FPÖ in to tudi vedno bo". Vendar je odločitev treba spoštovati, kot tudi to, da se ne bo udeležil seje predsedstva FPÖ. Vodja svobodnjakov tudi zagotavlja, da je še vedno zavezana Haiderjevim ciljem, tudi glede davčne reforme. Nismo rekli "ne" davčni reformi, ampak le "davčna reforma leto kasneje", je pojasnila.