Tujina

Haider za prepoved mošej

Celovec, 25. 10. 2007 21.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider se zavzema za prepoved gradnje mošej in minaretov. Pravi, da ne želi vojne kultur.

Haider pravi, da bo muslimanom omogočil urejanje molilnic.
Haider pravi, da bo muslimanom omogočil urejanje molilnic. FOTO: Reuters

Deželni zbor avstrijske Koroške je danes z glasovi Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ), ljudske stranke (ÖVP) in svobodnjaške stranke (FPÖ) pozval deželno vlado, da pripravi zakonski osnutek za prepoved gradnje mošej in minaretov. Proti tej nameri so glasovali poslanci socialdemokratov (SPÖ) in Zelenih, ki so pobudo ocenili kot protiustavno, ker naj bi nasprotovala verski svobodi. Zahtevo po prepovedi gradnje mošej in minaretov je letos že večkrat izrazil deželni glavar Jörg Haider.

Haider ne želi vojne kultur

Haider je prvič zahteval prepoved gradnje mošej in minaretov na avstrijskem Koroškem 26. avgusta letos. Kot je takrat zapisal v izjavi za javnost, naj bi cilj dosegli z zaostritvijo deželnih zakonov glede gradnje in načrtovanja občin. Zahtevo je deželni glavar med drugim utemeljil tako, da ne želijo "vojne kultur in radikalno islamističnih tendenc."

O zahtevi po prepovedi gradnje mošej in minaretov s pomočjo zaostritve deželnih zakonov glede gradnje in načrtovanja občin bo sedaj presojala služba za ustavna vprašanje pri uradu deželne vlade avstrijske Koroške.

Dan zatem je Haider še pojasnil, da muslimanom ne želi onemogočati izražanja vere in da jim bodo omogočili urejanje molilnic. Vendar pa ne morejo dovoliti postavitve mošej in minaretov, ki naj bi bili "vidna znamenja oblasti" v krščanski Evropi. Obenem je kasneje zahteval tudi še prepoved nošenja naglavnih rut "kot verskega simbola."

Napad na demokracijo

Kot je v današnji razpravi v deželnem zboru avstrijske Koroške opozorila poslanka Zelenih Barbara Lesjak, zahteva po prepovedi gradnje mošej in minaretov "onemogoča integracijo in versko svobodo in pomeni odkrit napad na demokracijo in pravno državo." BZÖ, ÖVP in FPÖ naj bi tako izzvali "versko vojno", ki je sicer na avstrijskem Koroškem nihče ne želi.

Tudi vodja poslanske skupine SPÖ Peter Kaiser je zahtevi ostro nasprotoval in poudaril, da nasprotuje "ustavi, pravici do svobodnega izražanja vere ter konvenciji o človekovih pravicah in je zato protiustavna." Pri tem je še dodal, da na avstrijskem Koroškem sploh ni prizadevanj za gradnjo mošej ali minaretov.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

valfar@gmail.com
26. 10. 2007 16.05
Se je vsaj na druge spravil za spremembo, Slovenci gor bi se morali zdaj malo potuhnit pa upat, da se bodo naslednjih nekaj let dajali Haiderjevci in lokalni muslimani. Vmes pa kako tablo postavijo, pa je. :D
svar
26. 10. 2007 13.10
Zakaj pa neonacist!? Saj Hitler je bil do muslimanov prijazen, ker je v njih videl zaveznike proti židom. Celo veliki mufti Jeruzalema Muhammed Amin al-Husseini je med 2 SV obiskal Hitlerja v Nemčiji in tam bil častni gost Hitlerja. Tudi po Balkanu je pomagal ustanoviti posebne muslimanske divizije SS. V Nurembergu so mu sodili v odsotnosti, ampak nikoli ga niso dobili, ker ga je Yaser Arafat pomagal skrivati.
Rossi 46
26. 10. 2007 13.05
No upam,da si bodo tudi naši veljaki vzeli kaj od severnih sosedov ne le plač,ki jih dobivajo. No drugače pa so naslednje leto volitve in,ko se vprašate koga naj grem voliti je odg.na dlani SNS
dubidubidu
26. 10. 2007 12.56
si ne upam predstavljati cesa bi bil delezen katolik (alikdodrug) v islamskem svetu z recipročnimi idejami ..
dubidubidu
26. 10. 2007 12.51
si ne upam predstavljati cesa bi bil katolik (alikdodrug)delezen v islamskem svetu ko bi poskusil uveljavliti kaj podobnega ...
Krbo?
26. 10. 2007 12.36
@lordslayer : Takih neonacistov kot je Haider je vse več in več. Ni edini!
predaI
26. 10. 2007 12.35
Heider ima cisto prav. Podobno bi morali naredit tudi pri nas.
lordslayer
26. 10. 2007 07.46
Kar se vere tiče, se ne splača zgubljat besed ... vsaka je po svoje zahojena, sam tale Haider je pa očitni neonacist. On bi se odlično počutu, sam če bi žvel ene 60 let nazaj
aligatorcek
26. 10. 2007 07.39
Daj bohami, ne seri. Jelinčič pelje Heiderja scat v vseh pogledih. Drugače je pa to pravilno. Nobenih mošej, še molilnice bi prepovedal. Naj jajčarji molijo doma. Da pa narodni izdajalci ne boste zdaj tako ponosni bi tudi krščanom močno pristrigel krila; predvsem kar je v povezavi cerkev-država-politika. Bodite normalni in mislite s svojo glavo (tukaj je težava ker večina pripadnikov RKC meni da to že počno, groza... škoda besed)
bHm5
26. 10. 2007 06.44
Ej, Heider! A bi ti vzel našega Jelinčiča malo na prakso?!
hot-shot69
26. 10. 2007 00.51
Vendar pa ne morejo dovoliti postavitve mošej in minaretov, ki naj bi bili "vidna znamenja oblasti" v KRŠČANSKI EVROPI. Herr Heider, se strinjam :)
Joža3343
25. 10. 2007 23.25
A ti si pa vele car k si kao strpn do useh ane?
AndrejPaTo
25. 10. 2007 23.15
Tale Haider je pa en cel Slovenc.
mc_burek@email.si
25. 10. 2007 22.58
got right that, sicer pa terorizma se en sme podpirat in rušit stare kulture :)