Tujina

Haider vidi zaroto

Celovec, 12. 03. 2006 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Deželni glavar avstrijske Koroške je ostro napadel avstrijsko ustavno sodišče in njegovega predsednika.

Jörg Haider
Jörg Haider FOTO: Reuters

Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider je ponovno ostro napadel avstrijsko ustavno sodišče in njegovega predsednika Karla Korineka in mu v zvezi z dvojezično krajevno tablo v Pliberku ter Drveši vasi očital "poskus zarote proti Koroški".

Haider se je s tem odzval na poročanje avstrijskega časnika Der Standard, v katerem je medtem že upokojeni okrajni glavar v Velikovcu August Muri dejal, da se je glede svojega ravnanja v zvezi s pripravo uredbe za dvojezično krajevno tablo v Pliberku in Drveši vasi dogovoril z avstrijskim ustavnim sodiščem in njegovim predsednikom Korinekom.

"To je torej domenjena igra med Korinekom in Murijem. Poskus zarote proti Koroški," je menil Haider in dodal, da se "nepristojno ustavno sodišče" vmešava v izvršitev uredbe, za katero sta po njegovem pristojna izključno direkcija urada deželne vlade na avstrijskem Koroškem in deželni svetnik za promet Gerhard Dörfler iz vrst Haiderjevega Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZOe).

Za Haiderja je to dokaz, da ustavno sodišče "čedalje bolj deluje kot politična stranka zagovornikov krajevnih tabel." Zato naj bi se kar preimenovalo v "ustavno sodišče - društvo za veleslovenske hazarderje," je zapisal koroški deželni glavar v izjavi za javnost.

Obenem je Haider zatrdil, da naj bi Muri "brez težav" podpisal uredbo za premestitev krajevne table v Pliberku, ki sta jo Haider in Dörfler lastnoročno premaknila 8. februarja letos. Prav tako naj bi Muri sodeloval pri premestitvi krajevne table v Škocjanu, ki bi morala biti v skladu z odločbo ustavnega sodišča iz leta 2001 prav tako dvojezična.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.