Tujina

Haider umaknil kandidaturo

Dunaj, 14. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Le tri dni potem, ko je predsedstvo avstrijskih svobodnjakov za naslednika Sussane Riess-Passer imenovalo koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja, se je slednji danes odločil, da ne bo kandidiral za predsednika stranke.

V sporočilu za javnost je kot razlog za takšno odločitev navedel nestrinjanje s prihodnjim programom stranke, zaradi česar ne more izvajati politike, ki bi jo želel Avstriji.

Jörg Haider
Jörg Haider FOTO: Reuters

Predsedstvo FPÖ je v sredo soglasno za naslednika Sussane Riess-Passer, ki je s položaja vodje stranke odstopila minulo nedeljo, imenovalo Haiderja. Vendar pa je nekdanji vodja svobodnjakov želel zagotoviti, da bi stranka ohranila zaupanje volilcev, predvsem v vprašanjih znižanja davkov, zagotavljanja pokojnin in stroge politike do priseljencev. Haider je prepričan, da je stranki spodletelo držati se načrtovane politike. "Dosedanji člani vlade ter lobiji in interesne skupine, ki jih obkrožajo, imajo sedaj možnost, da v FPÖ uveljavijo svojo politiko in tako postanejo koalicijski partner po meri ljudske stranke," je v sporočilu zapisal Haider, ki bo odslej le član stranke.

Deset tednov pred predčasnimi volitvami, ki jih je zaradi spora v FPÖ in odstopa vodilnih predstavnikov FPÖ iz vlade napovedal avstrijski kancler Wolfgang Schuessel, je desničarskemu politiku svobodnjakov Jörgu Haiderju in njegovi stranki začela upadati podpora v javnosti. Več avstrijskih časnikov je v današnjih izdajah poročalo, da zadnje javnomnenjske raziskave kažejo le na 14- do 17-odstotno podporo FPÖ. To je več kot deset odstotkov manj od podpore, ki so jo svobodnjaki dobili na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 1999, ko so s 27-odstotno podporo postali druga najmočnejša stranka v državi.